Igor Štimac: ‘Ne možeš uvijek očekivati da će ti igrači kada dođu u reprezentaciju biti u top formi’

Foto: fah

Izbornik Indije i bivši hrvatski izbornik Igor Štimac bodrit će Vatrene s tribina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rusija je kolo prije kraja ispred nas na ljestvici.

“To je ljepota nogometa, zašto oduzeti pravo drugima da uspiju? Tko smo mi? Želimo biti ispred Francuske, a ne želimo da su Rusi u nekom trenutku ispred nas. Mi moramo shvatiti težinu kvalifikacija, koje Hrvatska prolazi u kontinuitetu. Mi smo puno puta imali muke do zadnjih trenutaka i prolazili vrlo teška razdoblja. Pa ne možeš uvijek očekivati da će ti igrači kada dođu u reprezentaciju biti u top formi, da će se sve posložiti, da ćeš biti kompletan. Kada nam fali nekoliko igrača, to je stres za momčad”, kaže u razgovoru za Večernji list.

“Optimist sam zbog našega iskustva u ovakvim situacijama. Hrvatska, za razliku od Rusije, ima iskustvo rješavanja ovakvih situacija. Tu smo u totalnoj prednosti. Druga stvar je Poljud, a treća stvar naša kvaliteta. Međutim, sve to neće biti dovoljno ako pristup ne bude onakav kakav mora biti. Ako sredina ne bude čvrsta dovoljno, jer šestoricu prednjih igrača Rusije nikako ne treba podcijeniti. Oni imaju brzinu i protok lopte, znaju kvalitetno doći u zadnju trećinu igrališta. Mirančuk i Golovin internacionalci su koji su izašli iz okvira ruskoga mentaliteta, koji je desetljećima pokazivao da njihovi igrači mogu igrati samo u Rusiji i da se ne mogu prilagoditi zapadnoeuropskom tržištu”, ističe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan je treba li HNS u slučaju plasmana na SP ponuditi Daliću novi ugovor.

“Apsolutno! Mi smo nacija željna promjena, nama određena lica nakon nekog vremena dosade. Mi ne razmišljamo koliko su dobri ili loši, ili što bi bio razlog zbog kojega bismo željeli nova lica. I onda posežemo i za lošijim rješenjima samo zato što nam je netko dosadio. Kad se dogodi jedan kiks, mi izbrišemo sve ono dobro što je prije toga napravljeno. I odmah razmišljamo treba li mijenjati. HNS je tu pokazao stabilnost, tu je Savez čvrst, jako dobar. A mi imamo izbornika koji je reprezentaciju preuzeo u teškom trenutku, potom ostvario zacrtano, doveo nas do srebra, a onda potpuno rekonstruirao momčad. U ovim kvalifikacijama ostala je samo nekolicina igrača sa Svjetskog prvenstva iz Rusije. Nije to klub da je izbornik imao vremena s njima raditi i uigravati ih”, istaknuo je Štimac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.