Igrao i s navršenih 50 godina: Preminuo legendarni hokejaš Gordie Howe

U petak je u 88. godini preminuo legendarni hokejaš Gordie Howe, koji je igrao sve do svoje 52. godine, a kad je 1980. završio karijeru u mirovinu je otišao kao apsolutni rekorder po broju postignutih pogodaka i ostvarenih bodova u NHL-u i bio je na vrhu ljestvice dok ga nije srušio Wayne Gretzky.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Legenda NHL-a

Howe je jedini hokejaš u povijesti koji je igrao u NHL-u u pet različitih desetljeća, od ’40-ih do ’80-ih godina prošlog stoljeća. Prvih 25 sezona u NHL-u odigrao je u dresu Detroit Red Wingsa, za koje je debitirao kao 18-godišnjak i osvojio četiri Stanley Cupa (1950, 1952, 1954, 1955.) te šest puta bio proglašen najkorisnijim igračem lige i isto toliko puta bio najboljim strijelcem NHL-a.

Howe je za Detroit igrao od 1946. do 1971. godine te tada prvi put otišao u mirovinu kad su mu bile 43 godine. Godinu dana poslije uvršten je u hokejašku Kuću slavnih, da bi se već 1973. godine reaktivirao i zaigrao sa sinovima Markom i Martyjem u Houstonu, u sklopu lige World Hockey Associationa (WHA).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tužan dan za cijeli hokejaški svijet

Iako je već bio dobro zagazio u peto desetljeće života, Howe je u toj ligi uspio u dvije od svojih šest sezona skupiti 100 ili više poena. Kad je liga propala, neki su klubovi priključeni NHL-u pa je Howe dobio priliku ponovno se priključiti najboljim svjetskim hokejašima. Sezonu 1979/80. proveo je u dresu Hartford Whalersa i nakon nje, s pune 52 godine i 11 dana definitivno završio karijeru, odigravši rekordnu 2421 utakmicu u NHL-u.

“Tužan je dan za Detroit Red Wingse i cijeli hokejaški svijet, dok zajedno tugujemo zbog gubitka jednog od najvećih igrača svih vremena. Naš klub i NHL ne bi danas bili to što jesu da nije bilo Gordieja Howea”, izjavio je vlasnik Red Wingsa Mike Ilitch u objavi na službenom klupskom internetskom portalu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Nema prikladnijeg nadimka za njega od onog po kojem je bio poznat – ‘Mr. Hockey’. Bio je čvrst, sposoban i neprestano je bio uspješan na najvišoj razini. Brojna su njegova postignuća, a sve što je ostvario nemoguće je pobrojati. Bio je pravi blagoslov imati ga uz sebe u klubu i u našem gradu. Jako će nam nedostajati”, dodao je Ilitch.

Jedini igrač koji je igrao s navršenih 50 godina

Iako je Wayne Gretzky premašio neke njegove NHL rekorde, Howe je i dalje igrač s najviše nastupa (1687), golova (786) i poena (1809) u dresu jednog kluba, jedini je hokejaš koji je igrao s navršenih 50 godina te bio prvi u povijesti koji je skupio 1500 utakmica i postigao 1000 golova u NHL-u. Howe je 2008. godine postao prvim dobitnikom NHL-ove Nagrade za životno djelo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.