Ivan Zvonimir Čičak: ‘Raste divljaštvo Torcide, dok kod navijača Dinama postoji kontinuitet…’

Foto: HNS

Kako smo već pisali u Sisku je održana četvrta Konferencija o sigurnosti i zaštiti na nogometnim utakmicama HNS-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poruka s konferencije HNS-a: ‘Šačica huligana može svojim djelovanjem hrvatskom nogometu načiniti golemu štetu, zašto nema promjena treba pitati vlast’

”Šačica huligana može svojim djelovanjem hrvatskom nogometu načiniti golemu štetu i uništiti sve ono što nogometaši postignu na terenu. Zašto se stanje ne mijenja, je pitanje koje se treba postaviti ljudima iz hrvatske vlasti. Godinama usko surađujemo s čelnicima Ministarstva i policije, ali nemamo učinkovite mjere da se huliganima stane na kraj. Mi ne bježimo od svog dijela odgovornosti, ali država ima mehanizme kojima to može spriječiti”, rekao je tom prilikom Izvršni direktor HNS-a Damir Vrbanović, u samom uvodu te tako usmjerio tijek konferencije.

Podsjetimo, pred pedesetak stručnjaka iz područja sigurnosti i pravosuđa o aktualnim trendovima i trenutačnom stanju sigurnosti na utakmicama, govorio je i povjerenik za sigurnost GNK Dinamo Krešimir Antolić. Samo u protekloj poluzezoni HNL-a, odnosno stotinu odigranih utakmica pokrenuto je 70 disciplinskih postupaka na 44 utakmice, gotovo svakog drugoj. Prema njegovoj statistici, najviše postupaka, 17, pokrenuto je protiv Hajduka, a slijede Dinamo, Rijeka, Istra itd, dok jedino protiv Intera nije bilo disciplinskih mjera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O pogreškama čelništva HNS-a te eventualnim nepravilnostima, a na koje se navijači žale i kojima je vrlo često govorio i bivši nogometaš Vatrenih Dario Šimić, nije bilo govora na samoj konferenciji.

Posebno je bilo zanimljivo izlaganje predsjednika HHO-a Ivana Zvonimira Čička, koji je, kako kaže, za ”individualizaciju krivnje”, no, ipak je spomenuo kako ”raste divljaštvo Torcide.” Čičak je za kažnjavanje kolovođa nereda.

Naime,  predsjednik HHO-a smatra da su kazne za prekršaje ”neprimjereno niske.”  Čičak misli da bi se navijačke skupine  trebale licencirati i registrirati kao nevladine udruge, te bi trebale imati svoje statute. ‘‘To bi omogućilo njihovo kažnjavanje kao pravnih osoba”, smatra Ivan Zvonimir Čičak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Svjedoci smo porasta divljaštva navijačke skupine Torcida. Kod navijača Dinama postoji jedan kontinuitet, dok smo primijetili pad takvog ponašanja kod navijača Osijeka, Cibalije i Rijeke”, rekao je Čičak, nakon čega je dodao da od ovakve konferencije neće biti puno koristi dok neće biti hrabrosti kod države za obračun s huliganima i dok se druge važne društvene skupine ne okupe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.