Ivković o Duji Ćaleti-Caru: ”Bolje mu je da šuti, njegov slučaj nije isti kao Rakitićev, samo je Luka Modrić nedodirljiv”

Foto: fah

Bivši golman jugoslavenske reprezentacije, koji je na Svjetskom prvenstvu 1990. godine u Italiji obranio jedanaesterac slavnom Diegu Maradoni, Tomislav Ivković, komentirao je želju stopera Marseillea, Duje Ćalete-Cara da se vrati u hrvatsku reprezentaciju. Pritom se osvrnuo i na riječi spomenutog igrača koji je svoj slučaj izjednačio sa slučajem Ivana Rakitića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, Hrvatska će zbog žutih kartona odlučujuću utakmicu u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo protiv Slovačke igrati bez standardnog stoperskog para, Domagoj Vida – Dejan Lovren. Zlatko Dalić traži igrače koji bi mogli zamijeniti Lovrena i Vidu, neki mediji spominju Nikolu Katića, drugi najavljuju povratak Duje Ćalete-Cara, treći bi pokušali s Dinamovcem Perićem… Ipak, odluka je na Daliću.

Podsjetimo, mladi (23) stoper Marseillea bio je stalni dio Vatrene ekspedicije punih godinu dana, sve do lipnja ove godine. Tada se malo zaigrao pa je otkazao nastup na Euru U-21, službeno jer je tako tražio Marseille, a po mnogima zato što je bio ‘jako umoran’ nakon naporne sezone. Nakon toga Zlatka Dalić je reagirao i Duje više nije dobio poziv za Vatrene. No, s obzirom kako protiv Slovačke na Rujevici neće biti Lovrena i Vide Duje Ćaleta-Car se kroz Sportske novosti ”pokajao”, ponudio Daliću i odmah izjednačio svoj slučaj s Ivanom Rakitićem.

Slučaj Duje Ćalete-Cara prokomentirao je, kako smo rekli, Tomislav Ivković:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

” Bih li ja sada pozvao Ćaletu-Cara? To je pitanje na koje ne mogu dati odgovor, jer jedini koji ga može dati je izbornik Dalić.

Hrvatska javnost ni danas ne zna pravu istinu oko njegova otkazivanja Eura za mlade. Znamo da je izbornik U-21 Nenad Gračan bio jako ljut na njega, znamo i kako je svoj potez opravdao Ćaleta-Car, a to su bile dvije različite priče. Ja ne znam koja je istinita. Dalić vjerojatno zna, ali Dalić o tome ne želi pričati. Međutim, Dalić i Ćaleta-Car imali su razgovor na tu temu, izbornik mu je sigurno rekao što misli o svemu tome, a kakav je stav zauzeo dosta uvjerljivo govori činjenica da Ćaletu više nije zvao u reprezentaciju.”

Mladi stoper vjeruje da je ”platio za svoje grijehe” i je li došlo vrijeme za Dalićev poziv?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”To je njegovo pravo, ali nisam siguran što Dalić misli. Znate, Ćaleta-Car se već drugi put javno ispričao hrvatskoj javnosti, a to već sugerira da osjeća krivnju. Osobno mislim da bi mu bilo bolje da šuti, jer neće njegov intervju promijeniti Dalićev stav, kakav god on bio. Ne znam je li ga Dalić prekrižio za prve dvije akcije, za kompletne kvalifikacije, ili ga možda neće zvati dok god je izbornik. To samo Dalić zna.”

Hrvatskoj bi na Rujevici protiv Slovačke Duje dobro došao?

Dečko je već bio na Svjetskom prvenstvu, a nije ga ni Marseille bezveze tako skupo platio. Njegova kvaliteta nije sporna, ali naravno da je Daliću atmosfera u svlačionici važnija od svega. Vidim da se Ćaleta-Car nada da će ga Dalić prigrliti kao Rakitića, što znači da vuče određene usporedbe, a i to je sasvim krivo. Znate, kada je Rakitić otkazao reprezentaciju nije se potrudio objasniti zašto je to napravio, a objašnjenje nam nije ponudio ni Dalić. Tek smo uoči utakmice s Mađarima u Splitu čuli Rakitićevu priču. Da smo je čuli odmah, priče ne bi ni bilo. Ne bih stoga osobno nikako vukao paralelu između Rakitića i Ćalete-Cara. S druge strane, Ćaleta-Car je mlad igrač, kvalitetan igrač koji u sljedećih dosta godina može puno dati reprezentaciji i njega sigurno nitko neće zauvijek prekrižiti. To ne bi bilo ni pošteno, jer svi smo mi pravili pogreške i gluposti kao igrači. No, Dalić apsolutno ima pravo na svoju izborničku odluku po tom pitanju’‘, kazao je Ivković za Sportske novosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mnoge je začudila činjenica da je Ivan Rakitić bio u prvom sastavu Vatrenih na Poljudu protiv Mađarske, s obzirom kako ne igra u Barceloni. Očekuje li Ivković da će Rakitić i na Rujevici biti u prvom planu ako mu se status u Barci ne popravi?

”Ako će izbornik u njemu vidjeti igrača koji nam treba za željeni rezultat, onda treba igrati. Ako ne, onda ne bi trebao igrati. U ovoj reprezentaciji postoji samo jedan igrač oko čijeg nastupa, ako je zdrav, ne smije biti dvojbi. Njegovo je ime Luka Modrić. Luka i nitko drugi!”

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.