Janica Kostelić, najuspješnija hrvatska sportašica svih vremena, ispunila još jedan san – rodila je sina i najavila da će ga poticati na bavljenje skijanjem

Foto: fah

Najuspješnija hrvatska sportašica svih vremena Janica Kostelić rodila je u zagrebačkoj bolnici u Petrovoj sina na prvi dan nove godine. Državna tajnica za sport je u listopadu objavila da je trudna i da će se njezin sin zvati Oskar, kao i da će ga poticati da se bavi skijanjem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tko je Janica Kostelić?

Imala je tri godine

Janica Kostelić s jedva tri godine po prvi puta je stala na skije, tko je tada mogao znati što će uslijediti petnaestak godina kasnije? Ozbiljno je počela trenirati kad joj je bilo osam, možda devet godina, o čemu je davno govorila i Janičina te Ivičina majka Marica: “Stalno je padala i ometala ostalu djecu i mislili smo da nikada neće naučiti skijati…”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koliko su samo bili u krivu… “Počela sam trenirati kada mi je bilo devet ili deset godina, ne mogu se točno sjetiti. I moj klub je bio i ostao SK Zagreb”, prisjećala se Janica, koja je u dječjoj konkurenciji osvojila sve što je mogla osvojiti. Naime, Janica je bila posebno impresivna u posljednjoj “dječjoj” sezoni 1996./1997. tada je osvojila Topolino i Pinocchio – dva najvažnija događaja u dječjim natjecanjima slaloma i veleslaloma. Treba li reći da je u sve 22 utrke u kojima je krenula iz startne kućice pobijedila?

Već iduće sezone, 1998./1999. Janica osvojila i prve bodove u Svjetskom kupu, bilo je to krajem listopada u austrijskom Söldenu 1998. Iste je godine, samo nekoliko mjeseci ranije, Janica sudjelovala na svojim prvim Zimskim olimpijskim igrama u Naganu. Imala je tek 16 godina i sa ZOI-a se vratila se s osvojenim 8. mjestom u kombinaciji, što je bilo najveće dostignuće hrvatskih skijaša na Zimskim olimpijskim igrama do tada. Četiri godine kasnije Janica je pokorila olimpijski skijaški svijet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Crna traka za Franju Tuđmana!

No, prije toga se potvrdila u Svjetskom kupu. Janica je svoju prvu pobjedu u Svjetskom kupu ostvarila 5. prosinca 1999. u francuskom Serre Chevaileru, vozila je svoju tada paradnu disciplinu slalom i ostavila je drugoplasiranu Norvežanku Trine Bakke cijelu sekundu i 78 stotinki sekunde iza sebe.

Dana 10. prosinca, u petak, umro je prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman, Janica je dan kasnije nastupila u talijanskom Sestriere-u te je ponovo najbolja u slalomu s prednošću opet većom od sekunde. U obitelji Kostelić dvoumili su se nastupiti ili ne zbog smrti predsjednika Tuđmana, na kraju su odlučili – Janica je krenula sa staza sa crnom trakom oko ruke kao izraz sućuti i poštovanja prema utemeljitelju države pod čijom se zastavom natjecala u Svjetskom kupu. Domoljublje u obitelji Kostelić, naravno, nikada nije bilo upitno, zbog čega su povremeno znali biti izvrgnuti napadima nekih medija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pad i težak lom

Nakon dvije uzastopne pobjede Janica više nije bila ”čudo od djeteta”, djevojčica u usponu, bila je pobjednica, budućnost koja je već stigla, mnogi su je već vidjeli s velikim kristalnim globusom pobjednice Svjetskog kupa u rukama. A onda, u sezoni uspona, pad na treningu i težak lom.

Naime, na treningu spusta u švicarskom St. Moritzu, Janici Kostelić pukla su četiri od sedam ligamenata desnoga koljena. Na taj je način bila završena sezona. Mnogi su prognozirali: “Ako se i vrati, neće biti ista…” I bili su u pravu, nije bila ista, bila je još bolja, jača no ikad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Geni kameni

Povratkom na skijaške staze nakon teške ozljede Janica Kostelić je ponovno zadivila svijeta, iznenadila… Geni kameni, geni obitelji Kostelić, bili su jači i teških lomova, brojnih ozljeda.  Naime, Janica se vratila  staze u prvim utrkama sezone 2000./2001. u austrijskom Söldenu. Njena uspješna priča Svjetskoga kupa je i započela, pobjednički…

Janičino vrijeme

U godinama koje su uslijedile Janica je briljirala. Kako u Svjetskom kupu, tako i na Olimpijskim igrama, na svjetskim prvenstvima. Počela je era koju su mediji prozvali ”Janičinim vremenom.” Era nepobjedivosti.  Sjajnu formu, mentalnu i fizičku snagu, pokazala je sjajnim nastupom na Zimskim olimpijskim igrama u Salt Lake Cityju. Olimpijske igre oduvijek su bile najdraže natjecanje obitelji Kostelić, pa i Janice.  Janica je bila spremna sve riskirati kako bi se uspela do olimpijskih vrhova. I uspjela je, ne samo jednom.

U Americi je Janica osvojila četiri olimpijske medalje, tri zlata, slalom, veleslalom, kombinacija te srebro u superveleslalomu. Spust te 2002. na ZOI-a nije vozila. Doček u Zagrebu, na Trgu bana Jelačića, bio je fenomenalan. Nešto do tada ne viđeno, preko 150 000 ljudi dočekalo je hrvatsku skijašku kraljicu, koja se na glavni zagrebački trg dovezla kočijom ogrnuta u hrvatsku zastavu.

Četiri godine kasnije u Torinu Janica je ponovno osvajala olimpijska odličja, zlato u kombinaciji te srebro u superveleslalomu. Da bi je bilo samo malo više sreće ponovila bi Salt Lake City…

Janica Kostelić najuspješnija je alpska skijašica u povijesti Zimskih olimpijskih igara. Treba li tome komentar?

Uspješna i na svjetskim prvenstvima

Iako je obitelj Kostelić najviše cijenila Olimpijske igre, a onda Svjetski kup, dakle, svjetska prvenstva nisu im bila prioritet, Janica je višestruki svjetski prvak, s rekordnim brojem medalja.  Naime, hrvatska sportska kraljica osvojila je pet zlatnih svjetskih medalja.

Slavila je u St. Moritzu 2003. godine u slalomu, baš tamo gdje je nekoliko godina ranije doživjela teško ozljedu. U St. Moritzu osvojila je zlato i u kombinaciji.

Dvije godine kasnije, na SP-u u Bormiu, Janica je tri puta stala na najviše postolje, tri puta je svirana hrvatska himna. Osvojila je tri medalje, tri zlata. Naša sportska heroina slavila je u slalomu, spustu te kombinaciji.

Svjetski kup

Svjetski kup je posebna priča, kraljica svjetskog skijanja osvajala je deset puta velike ili male kristalne globuse. U tri navrata, dakle, 2001., 2003. te 2006. Janica bila ukupna pobjednica Svjetskog kupa. Drugim riječima, suvereno je vladala svjetskim skijanjem, prema mišljenju mnogih u to vrijeme svijet nije imao veću i uspješniju sportašicu.

Godine 2001. uz činjenicu da je bila ukupna pobjednica SK-a osvajala je male kristalne globuse u slalomu te kombinaciji. Dvije godine kasnije osvojila je ponovno slalom te kombinaciju, također je u postala ukupna pobjednica Svjetskog kupa.  Mali kristalni globus u kombinaciji osvojila je 2005. godine, da bi godinu dana kasnije, u godini završetka burne, uspješne karijere Janica uzela tri globusa. Ponovno je slavila u kombinaciji, ponovno je slavila u slalomu i ponovno je osvojila Svjetski kup. Oprostila se na način na koji se opraštaju pobjednici. Pobjedama…

U posljednjoj sezoni u Svjetskom kupu hrvatska snježna kraljica pobijedila je u svim skijaškim disciplinama, što do tada niti jednoj skijašici nije uspjelo.

Podsjetimo, Janica Kostelić ostvarila je 30 pobjeda i to 20 u slalomu, 6 u kombinaciji, 2 u veleslalomu te jednu u superveleslalomu i jednu u spustu.

Janica Kostelić te 2006. bila je dobitnica nagrade Laureus, sportskog “Oscara” za najbolju sportašicu godine. Kruna jedne velike i neponovljive karijere.

Oproštaj s 24 godine

Iako je imala tek 24 godine Janica Kostelić bila je ozbiljno načeta ozljedama te je 6. listopada 2006. godine objavila da neće skijati u sezoni 2006./2007. Tada to nitko nije smatrao njenim konačnim odlaskom, pa ni ona sama, no, 19. travnja 2007. godine na konferenciji za novinare u Tomislavovu domu na Sljemenu Janica je objavila da se definitivno povlači iz skijanja. Problemi s ozljedama predstavljali su teško breme i Janica se oprostila.

Foto: Snimka zaslona

Hrvatska je ostala u šoku, svjesna da vjerojatno više nikad takvu skijašicu neće imati, takvu pobjednicu, prvakinju, koja je pobjeđivala zabavljajući se, s osmijehom.

Foto: Snimka zaslona

Spomenimo kako je najveća konkurentica Janice Kostelić u tim predivnim i neponovljivim trenucima za hrvatsko skijanje bila sjajna Šveđanka Anja Pärson. Sjajna skijašica koja je imala sve osim sreće, sjala je u vrijeme Janice Kostelić, koju u pravoj formi nitko nije mogao pobijediti.

Zanimljivost za kraj…

I kad mislite da je gotovo s Janicom Kostelić nikada nije gotovo, uvijek nešto što treba dodati, pa i kad to dodate vjerojatno ste ponešto propustili.

Jedan detalj iz Janičine karijere, na njenom Sljemenu, ostat će definitivno duboko urezan u pamćenje svih onih koji u imali tu sreću živjeti i radovati se s Janicom.

Naime,  u slalomskoj utrci na Sljemenu, na njen 24. rođendan, 5. siječnja 2006., u drugoj, legendarnoj vožnji, skijala je bez jednog štapa i rukavice postigla 3. mjesto. Brojni gledatelji oko staze bili su u deliriju.

Da, bila je to Janica koja se nikad nije predavala.

Janica danas

Janica Kostelić je u 13. Vladi Republike Hrvatske obnašala dužnost pomoćnice ministra  Predraga Šustara sporta u Ministarstvu obrazovanja, znanosti i sporta.  Nakon izvanrednih parlamentarnih izbora odobrenjem Andreja Plenkovića, predsjednika 14. Vlade Republike Hrvatske, osnovan je Središnji državni ured za sport.

Janica Kostelić je 10. studenog 2016. imenovana prvom državnom tajnicom odbora za sport.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.