Je li ovo ”dobitni recept” za pobjedu protiv Atalante? ”Talijani priznali da su u Ligi prvaka podcijenili Dinamo”

Foto: fah

Za otprilike dva dana Dinamo na San Siru u Milanu protiv Atalante igra vjerojatno odlučujuću utakmicu za plasman u osminu finala Lige prvaka. Atalanta je trenutno sa 22 boda na šestom mjestu prvenstvene ljestvice, dojam je kako ne igraju tako dobro kao prošle sezone kada su završili na 3. mjestu te izborili povijesni nastup u grupnoj fazi Lige prvaka. No, bez obzira na to momčad iz Bergama dolazi iz Serie A, protivnike iz talijanske lige nikad nije uputno podcijeniti. Uostalom, Atalanta je jedina momčad koja je u dosadašnjem dijelu grupne faze Lige prvaka uspjela izvući bod protiv moćnog Manchester Cityja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom kako se približava utakmica odluke tako ”hrvatski” mediji traže sugovornike, takozvane ”insajdere”, koji dobro poznaju talijanski nogomet, posebno momčad iz Bergama. Jedan od njih je i Igor Budan, koji živi u Bergamu, i poznaje način na koji igra Atalanta.

Igor Budan je u razgovoru za Sportske novosti priznao da su podcijenili Dinamo i Šahtar u Ligi prvaka, što je, priznat ćete, malo neskromno. Naime, Šahtar već godinama uspješno igra u europskim kupovima, što se za Atalantu ne bi moglo reći.

”Baš čitam u talijanskim medijima, u Atalanti priznaju da su u Ligi prvaka podcijenili Dinamo i Šahtar. Kaže to i igrač Gomez. Nisu očekivali takvu razinu momčadi sigurno, ali sad znaju s kim imaju posla. Atalanta će u Milanu protiv Dinama sigurno biti na višoj razini nego u Maksimiru, to budite sigurni”, kazao je Budan, koji prednost za Dinamo vidi u činjenici da je Atalanta uoči utakmice protiv Modrih igrala protiv Juventusa, Podsjetimo, Atalanta je na svom stadionu poražena od aktualnog prvaka Italije 3:1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dinamo je protiv Hajduka igrao derbi dan ranije, dakle u petak. Modri i Bili na Maksimiru su odigrali 1:1.

”Dobro je za Dinamo što je s Hajdukom igrao u petak, Atalanta nema tu mogućnost da prvenstvenu utakmicu toliko pomakne. Već je i to što se igra u subotu svojevrsni ustupak, ali Talijani ne mogu svoj raspored podrediti Ligi prvaka. Imaju više klubova u ligi, više njih u Europi i nikako ne bi mogli sve zadovoljiti…”, kazao je Budan, koji računa kako će umor Atalante biti Dinamova prednost.

Hoće li Zapata biti spreman za Dinamo?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”Vidjet ćemo, ne znam kakvo je stanje s njim. Ima ozljedu mišića, a znate kako je s mišićima, kad je hladnije onda oporavak traje dulje. Zapata je sigurno neugodan napadač, teško ga je čuvati i Dinamovi bi braniči odahnuli kad ne bi igrao. Ali, isto tako, u ovim utakmicama u kojima nije igrao Atalanta je bila vrlo efikasna, gotovo da se nije primijetilo da nedostaje. Tako da, ima Gasperini adekvatne zamjene, dobra rješenja ako Zapata i neće biti spreman, na tu kartu Dinamo ne treba igrati.”

Jesu li se odnosi snaga malo promijenili u odnosu na prvu utakmicu u Zagrebu?

”Sigurno će to biti drugačija utakmica, Atalanta bolja nego tada. Ne samo da tada Gasperini i igrači nisu poznavali Dinamo, nego ni oni nisu još bili u pravoj formi, nekima je to bila i prva utakmica u Ligi prvaka, bili su još neiskusni. Dinamo je tada imao i više utakmica u nogama, sve je to utjecalo na onakav ishod. Sad su i Atalantini igrači nešto naučili iz poraza od Dinama i Šahtara, bolje će se pripremiti, forma im je bolja nego tada i sigurno da i sami očekuju da će se iskupiti za te poraze. Još su u igri za prolaz, imaju sve u svojim rukama i nije upitno da se će gristi i dati sve od sebe da pobijede u obje preostale utakmice. No, vjerujem kako će baš zato i Dinamo imati prilike u Milanu.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Atalanta mora ići na pobjedu. Dinamova je šansa iz kontranapada?

”Neću ja Bjelici pametovati o taktici i načinu na koji može do uspjeha, on sve jako dobro zna i bolje od mene i siguran sam da će dobro pripremiti momčad na sve prepreke. Atalanta će htjeti od samog početka nametnuti svoj način igra, dominirati na terenu, ali Dinamo ima adute kojima joj može nauditi. I u obrani i u napadu. No, ono što se Dinamovim igračima ne smije desiti jest da se uplaše San Sira. Znam ja da su oni već iskusni, s puno utakmica u nogama, ali San Siro budi neke posebne osjećaje, mnogima se odsjeku noge kad na njega istrče. Samo da se Dinamu ne dogodi isto, da Modri tek nakon 20 minuta shvate da je počela utakmica, jer Atalanta neće čekati. Ali, ako izbjegnu taj efekt San Sira, Bjeličini igrači sigurno, nogometno, imaju razloga vjerovati da će uzeti bod ili tri.”

Kojeg igrača Dinama nakon poraza Atalante 4:0 na Maksimiru te tri gola Mislava Oršića sada najviše cijene Talijani?

”U prvom planu je ipak Dani Olmo. Znate, to se ipak na kraju svodi na vrijednost igrača, a tu je Olmo ipak ispred ostalih. Dakako, mnogi su iznenađeni Petkovićem i njegovim uzletom, radi se stvarno o odličnom igraču. Naravno da je tu i Oršić, no s obzirom na njegove godine, ipak je stariji od ove dvojice, možda nije u tom vrijednosnom rangu. No, ima svoju cijenu, sigurno, treba respektirati to što je došao do reprezentacije”,  zaključio je Igor Budan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.