Je li Pep Guardiola doista toliko bolji trener od, primjerice, jednog Nike Kovača?

Foto: fah

Iako u prvaku Engleske, Manchester Cityju, imaju gotovo neograničena sredstva, financijski ogromnu kupovnu moć, Pep Guardiola ne uspijeva osvojiti Ligu prvaka sa spomenutim klubom. To ga ne spriječava da i dalje kupuje, odnosno da i dalje od čelnika kluba traži pojačanja, ne mareći pritom koliko to košta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Katalonac je bez sumnje veliki trener, no pitanje je koliko zapravo veliki i da li bi na njegovom mjestu, s tolikim budžetom, s takvim igračima, netko drugi napravio više? Netko poput, primjerice, Nike Kovača… Naime, pomalo je nepravedno trenere poput Guardiole konstantno proglašavati najboljim trenera svijeta kad znamo da su brojni treneri, uključujući i Hansija Flicka na klupi Bayerna, s daleko skromnijim igračkim kadrom, ”tanjom blagajnom”, osvajali Ligu prvaka, pobjeđivali europske divove, neke čak i potpuno, u sportskom smislu, razbili, kao što su Bavarci razbili Barcelonu u četvrtfinalu. Uostalom, bivši hrvatski izbornik, Niko Kovač, na klupi puno skromnijeg Monaca radi sjajne stvari, izborili su Ligu prvaka, osvojili treće mjesto u sve jačem francuskom prvenstvu, do kraja se borili za titulu. Monaco za pojačanja potroši novaca u godini dana koliko City u dva mjeseca. Dinamo je s druge strane, s daleko ”jeftinijim” igračkim kadrom, prije nekoliko mjeseci u osmini finala Europske lige izbacio skupi Tottenham Jose Mourinha. Momčad Dinama kao trener protiv Tottenhama vodio je Damir Krznar, za kojeg netko poput Guardiole nije ni čuo.

No vratimo se Guardioli i njegovim novim željama, sve dok ih čelnici Cityja ispunjavaju prije ili poslije će Guardiola osvojiti s tim klubom Ligu prvaka.  Jednostavno, zakon je to velikih brojeva. Katalonski stručnjak zamjenu za Sergija Aguera, koji je otišao u Barcelonu, a koji posljednjih mjeseci gotovo da i nije igrao, našao je u Njemačkoj, u Bundesligi. Sergija Aguera bi trebao zamijeniti Andre Silva koji je prošle sezone eksplodirao u dresu Eintrachta iz Frankfurta.

Cijena, kao i uvijek za City, prvaka sitnica, 40 milijuna eura, čak i više, prvak engleske lige je već kontaktirao Jorgea Mendesa koji zastupa portugalskog napadača. Inače, engleski mediji spominju kako je City ovog ljeta za pojačanja spremio skoro 300 milijuna eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, Silva je u sezoni 2020/21 zabio čak 28 golova u Budnesligi te je bio jedan od najboljih igrača spomenute lige, nije, dakle, čudno kad ga je zapazio Guardiola. Možda će mu on pomoći u lovu na trofej koji nije uspio osvojiti s tolikim zvijezdama?

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.