Je li se trener kluba koji će s Osijekom igrati u kvalifikacijama za Europsku ligu fotografirao s ratnim zločincem Arkanom i pritom držao pušku?

Foto: Facebook

Nakon jednog osvojenog boda u dva prvenstvena kola protivnik Osijeka u kvalifikacijama za Europsku ligu, CSKA, smijenio je trenera Dobromira Miteva, a na njegovo mjesto doći će iskusni 72-godišnji Ljupko Petrović, koji je sezonu počeo kao savjetnik, a sad će i voditi klub.  Naime, bivši trener Crvene zvezde, s kojom je u jeku velikosrpske agresije osvojio i naslov prvaka Europe, vodio je Osijek od 1984. do 1987. te je ujedno i najbolji strijelac spomenutog kluba u povijesti sa 139 zabijenih golova.  Za Osijek je odigrao 542 utakmice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sporna fotografija, fotomontaža ili?

Ljupko Petrović brzo je zaboravio Osijek, naime, nakon što je počela velikosrpska agresija na Hrvatsku Petrović nije bio u Hrvatskoj, svom Osijeku, koji je tada teško krvario pod danonoćnom kanonadom granata i raketa koje su stizale s okupiranih područja Hrvatske.

Foto: Snimka zaslona

Petrović je poznat i po činjenici da se NAVODNO fotografirao sa zloglasnim ratnim zločincem, Željkom Ražnatovićem Arkanom, u tom trenutku zločinac je bio u odori zločinačke paravojne srpske formacije kojoj je bio vođa, nepristojno bi takvog zločinca bilo zvati zapovjednikom.  Je li Petrović znao što je Arkan radio po Slavoniji, i ne samo po Slavoniji?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Je li doista Petrović bio na fotografiji?

”Savjest mi je čista, Arkan je tada bio jak. Nisam imao ništa sa ratom u BiH”,  kazao je Petrović te tako komentirao fotografiju s Araknom, a valja spomenuti kako je na fotografiji držao i automatsko oružje.  Inače, Petrović je zbog fotografije s Arkanom protjeran iz, odnosno Sarajevo je vrlo brzo odustalo od suradnje s Petrovićem nakon što je počela kružiti famozna fotografija, prenio je svojedobno Jutarnji list.

Foto: Snimka zaslona

Međutim, iako Petrović nikada nije demantirao autentičnost fotografije pojavile su se i informacije kako se radi o fotomontaži.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što su zbog sporne fotografije odbili angažirati Petrovića iz Sarajeva su izdali priopćenje u kojem stoji kako je sudski vještak Edin Kundalić dao “preliminarno mišljenje” da se radi o fotomontaži.

Sarajevo je izdalo priopćenje:

“Fudbalski klub Sarajevo zaprimio je vještačenje fotografije, na kojoj se navodno nalazi Ljupko Petrović u društvu ratnog zločinca Željka Ražnatovića ‘Arkana’, od strane Edina Kundalića, vještaka kriminalističke struke, u kojem se potvrđuje prvobitna inicijalna sumnja da se radi o digitalnoj montaži uz pomoć programa za obradu slike, odnosno modifikacije neke skenirane fotografije.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hajrudin Kapetanović, član uprave Sarajeva, zaprijetio je kako će na osnovu nalaza vještaka, pravnici kluba “predložiti Upravnom odboru FK Sarajevo da zauzme stav u vezi pokretanja postupaka za naknadu materijalne i nematerijalne štete nanesene Fudbalskom klubu Sarajevo. Također, advokatski tim FK Sarajevo ponudio je pro bono zastupanje Ljupku Petroviću u postupcima za naknadu štete, ukoliko on to bude htio prihvatiti”.

No, ima i onih koji tvrde drugačije…

No, s druge strane, neki tvrde, a koji dosta toga znaju o računalnoj tehnologiji, pa i fotografiji, kako je snimka o kojoj je riječ nastala početkom devedesetih negdje na ratištima, na okupiranim područjima neke od država nastalih raspadom Jugoslavije. Takve fotografije, ako su snimljene analognim fotoaparatom te potom skenirane, nemaju u pozadini filea pozadinske slike. Navedeni podaci, čak i ako i kada postoje nestaju prilikom postavljanje fotografije na društvene mreže. Je li to sudski vještak, koji je to morao znati, previdio?

Priča sa spornom fotografijom pojavila se u travnju 2014., a fotografija (fotomontaža !?) objavljena je na društvenim mrežama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ova fotografija niže definitivno nije fotomontaža, iako je snimka zaslona.

”Ja sam se vratio 1994. godine u Crvenu zvezdu gdje sam osvojio duplu krunu, a Arkan je tada još bio alfa i omega kada je u pitanju klub. Čovjek se za sve pitao, od igračkog kadra, pojačanja, jednostavno svega. Znao je našamarati ljude u svojoj blizini i to pred cijelom ekipom. Zamislite što bi se dogodilo tada vodećim ljudima u Zvezdi koji bi se odbili možda da se slikaju sa njim ili nekim iz njegovog miljea”,  rekao je Petrović svojedobno za bosansko – hercegovačke medije.

Foto; Snimka zaslona

No, vratimo se sadašnjem trenutku, predstojećoj utakmici, Petroviću će pomoćnik biti Mitev koje je smijenjen.

“Osijek ide pravim putem. U njihov tim je uloženo dosta novca, no u ekipi imaju samo dva, tri stranca, a sve ostalo su većinom mladi igrači iz Hrvatske i iz Osijeka. To je sistem koji je odličan po mom mišljenju. Imaju vrhunske napadače, Mance je doveden iz francuske lige, a i Marić je odličan, stasiti centarfor, pravi špic-igrač. Iskreno, volio bih više da smo izvukli Hajduk, pa čak i Rijeku. Smatram ih lakšim protivnicima nego što je trenutačno Osijek, no što je, tu je, idemo zajedničkim snagama zapeti i proći ovu prepreku. Nakon toga nas čeka možda čak i lakši protivnik od Osijeka, a želja nam je svakako ulazak u grupnu fazu koji bi puno značio našem klubu i samom bugarskom nogometu”, kazao  je Ljupko Petrović na tiskovnoj konferenciji uoči utakmice s Osijekom.

Utakmica CSKA i Osijeka igra se danas, u četvrtak, od 19:30 sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.