Civilna zaštita tvrdi: ‘Požar na Jakuševcu nije doveo do zagađenja zraka, djelatnici vrše kontrolu zraka’

Zagreb, 24.7.2019. - Zagrebaèki vatrogasci gase požar koji je polijepodne izbio u reciklažnom dvorištu na Jakuševcu otkud suklja crni gusti dim. foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIÆ/ ml

Lokaliziran je požar koji je u srijedu navečer buknuo u reciklažnom dvorištu na zagrebačkom Jakuševcu. Iako se miris paljevine osjeća u cijelom Zagrebu – zrak nije onečišćen, poručuju iz Civilne zaštite.

Požar otpada u reciklažnom dvorištu na zagrebačkom Jakuševcu, na kojem je bilo angažirano 137 vatrogasaca s 45 vozila, nije doveo do zagađenja zraka, priopćilo je Ravnateljstvo civilne zaštite.

“Čestitam vatrogascima na požrtvovnosti. Ovo nema veze s plinskim postrojenjem, nemojte uzbuđivati zagrebačku javnost. Sve je pod kontrolom. Ovo će sve trajati dva do tri dana, radi se o glomaznom otpadu koji će biti saniran. Mjerenja će se raditi svakih šest sati. Ova deponija nije na deponiji Jakuševac, ona je izolirana”, rekao je u srijedu navečer za HRT gradonačelnik grada Zagreba Milan Bandić.

Djelatnici Nastavnog zavoda za javno zdravstvo pregledali su podatke s mjernih stanica prema kojima nema zagađenja zraka, priopćilo je ravnateljstvo pozivajući se na Ured za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba (UUHS).

Zavod će provesti i mjerenja vlastitim uređajima na mjestu požara i naknadno u Utrinama i o rezultatima obavijestiti Županijski centar 112 Zagreb.

U Javnoj vatrogasnoj postrojbi Grada Zagreba ranije je rečeno da su vatrogasci uspjeli okružiti vatru i razdvojiti prostor zahvaćen plamenom od neugroženog prostora, no sada trebaju ugasiti otvoreni plamen što bi, prema vatrogasnom iskustvu, moglo potrajati i cijeli četvrtak.

Krenut će se i na raskapanje opožarenog materijala i dogašavanje vatre, rečeno je uz napomenu da nema ozljeđenih.

Požar u Reciklažnom dvorištu na zagrebačkom Jakuševcu zahvatio je 100 m2 odbačenog namještaja, visine i do 10 metara, navode nadležni.

“Nema razloga za paniku, sve je pod kontrolom. Požar će biti brzo saniran i nema nikakve opasnosti za ljude. Na terenu se nalaze i djelatnici nastavnog zavoda Andrija Štampar koji vrše kontrolu zraka i ukoliko bude bilo kakvih odstupanja oni će to reći”, izjavio je u srijedu navečer pročelnik Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba Pavle Kalinić.

Da su to samo prazne priče – smatraju članovi Udruge za zaštitu okoliša Jakuševec.

“Mjerni uređaj postavljan poored igrališta ne mjeri dioksine, kancerogeni spojevi koji nastaju pri sagorijevanju na temperaturi ispod 800 stupnjeva. Ima starih šperploča od kreveta i drugog namještaja koji je napravljen pomoću ljepila koji ima aditive. Ti aditivi kad sagorjevaju razvijaju dioksine, tako da pročelnik može pričat borbene”, poručio je Kalinću predsjednik Udruge za zaštitu okoliša Jakuševec Ratko Bedeković.

“U ovome trenutku prerano je prejudicirati uzroke požara. Nemamo informacije da bi posljedice ovog požara mogle negativno utjecati na zdravlje ljudi. Trenutno je primarno ugasiti požar i sanirati požarište, a o svemu ostalome ćemo se oglasiti naknadno”, izjavio je direktor Službe za zajedničke poslove Zagrebačkog Holdinga Tomislav Jurić.

Županijski centar 112, koji je dojavu o požaru na Reciklažnom dvorištu Jakuševec zaprimio u 19,15 sati, izvijestio je da po prvim informacijama gori odbačeni namještaj i da nema ozlijeđenih osoba. Na terenu se nalaze službenici zagrebačke policije i Ureda za upravljanje u hitnim situacijama, prenosi HRT.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/HRT