Je li Slobodna Dalmacija medijski pokrovitelj ovakvog Hajduka?

Split, 3.4.2024.- Nakon polufinalnog ogleda hrvatskog Kupa i pobjede Dinama protiv Hajduka sa 1-0, dio navijaèa splitskog kluba utrèao je na travnjak Poljuda. Nakon završetka utakmice Hajduk - Dinamo (0-1) na Poljudu su se dogodile ružne scene. Dio navijaèa Hajduka sa sjeverne tribine utrèao je na teren i krenuo prema igraèima Dinama koji su slavili plasman u finale Kupa. Policija je odmah intervenirala i navijaèi su potjerani natrag na tribinu. foto HINA/ ua

Pitanje iz naslova je potpuno legitimno, kao što je legitimno da Slobodna Dalmacija bude što naslov sugerira da je. Međutim, legitimno je postaviti pitanje, nakon čak sedam poraza ove sezone na Poljudu, kakav je to Hajduk i je li to slavni klub koji je nekoć davno osvojio prvo prvenstvo slobodne i neovisne hrvatske države?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Euforija i iluzija

Slobodna Dalmacija, dio njenih sportskih novinara, uoči svake sezone umjetno stvara euforiju oko Hajduka na neki način najavljuje borbu za naslov prvaka i kad je takva borba apsolutna iluzija. Naravno, Hajduk mora biti klub, sukladno svojoj tradiciji, koji će se svake sezone boriti za titulu, ne mora uvijek osvajati, ali bi trebao biti u igri do same završnice prvenstva.

Hajduk je posljednji naslov prvaka osvojio prije gotovo dva desetljeća, djeluje li vam stoga euforija Slobodne uoči svake nove sezone pomalo tragikomično iz očiju navijača kultnog hrvatskog kluba? Slobodna ostavlja dojam kako je ova, sljedeća, baš ta sezona, sezona koja će prekinuti sve patnje, agonije, i čežnje navijača najpopuarnijeg hrvatskog kluba. I tako gotovo dvadeset godina.

Naravno, kad se iluzije razbiju kao vodeni valovi o kamene hridi spektakularne hrvatske obale nikome ništa. Slobodna Dalmacija nastavlja po starom, s iluzijama, bez zadrške pružajući podršku ovakvom upravljačkom modelu Hajduka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”Barjaktar hajdukologije”

Prije dan, dva prometnuli su kontroverznog odvjetnika, bivšeg predsjednika Nadzornog odbora Hajduka, Ljubu Pavasovića Viskovića u ‘‘barjak hajdukologije u metropoli”, što god to značilo. Ako je Pavasović Visković Hajdukov stjegonoša u Zagrebu što su onda neke Hajdukove legende koje su danas na Poljudu persona non grata?

I novi biser

Najnoviji biser iz kreativne radionice Slobodne Dalmacije analizira šanse Dinama, izglednog novog-starog prvaka Hrvatske, da se direktno plasira u Ligu prvaka, a od čega ne bi financijske koristi imao samo Dinamo već i ostali klubovi HNL-a, koje bi također zapao jedan manji dio kolača. Da ne govorimo o koeficijentu kako osobno Dinama tako i HNL, lige koja žudi za europskom promocijom na europskoj sceni.

Naime, za hrvatski nogomet sjajna bi bila stvar da svi hrvatski klubovi koji igraju europske kupove doguraju što dalje u Europi, pritom zarade što je moguće više, osvoje bodova koliko god je moguće više.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što bi bilo ”katastrofalno za Hajduk”, a što dobro za hrvatski nogomet?

”Rasplet u kojem bi Dinamo ušao direktno u Ligu prvaka bio bi katastrofalan za Hajduk, s obzirom koliko bi to financijski značilo za klub iz Maksimira. Šahtar je najveća prepreka Modrima na putu do izravnog plasmana u najelitnije natjecanje, pa tako jedino Darijo Srna, koji ima funkciju sportskog direktora u Ukrajinskom klubu, može pomoći Bijelima”, piše Slobodna Dalmacija u članku pod naslovom: ”Mislite da je za Hajduk najgore prošlo, promislite opet; novi veliki udarac može zaustaviti samo Darijo Srna.”

Zaboga, o čemu se tu doista radi? A što je s hrvatskim nogometom, i što je na kraju krajeva dobro za hrvatski nogomet? Zar za hrvatski nogomet nije bila sjajna, epohalna stvar kada je Hajduk davne 1995. igrao četvrtfinale Lige prvaka, kao jedini hrvatski klub kome je to od samostalnosti naše države uspjelo?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.