Josip Brekalo uoči novog vatrenog ciklusa: ”Pogodak Francuzima trenutak o kojem sam sanjao”

epa07671475 Croatia's Josip Brekalo reacts during the UEFA European Under-21 Championship 2019 - Group C soccer match between Croatia and England in San Marino, 24 June 2019. EPA/LUCA FANFANI

Hrvatska večeras od 20:45 u St. Gallenu igra protiv Švicarske. Radi se o prijateljskoj utakmici, a izbornik Zlatko Dalić odlučio je pružiti priliku pričuvnom sastavu Vatrenih, igračima koji će teško ikada više u ovakvom sastavu igrati zajedno. U prvih 11 istrčat će i Josip Brekalo, koji se reprezentaciji priključio u utorak. Igrač Wolfsburga je na raspolaganju Zlatku Daliću u iduće tri utakmice, prijateljska protiv Švicarske i protiv Švedske i Francuske u Ligi nacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”U klubu je u zadnjih desetak dana troje-četvero ljudi bilo pozitivno. Iz toga razloga htjeli su nas testirati još jednom u ponedjeljak, da nam to bude treći test zaredom na kojem smo negativni i zatim možemo ići u reprezentaciju. No, u slučaju ako bi netko bio pozitivan, rekli su kako je moguće da nas neće pustiti. Hvala Bogu, svi su ispali negativni i tako sam ja u Švicarskoj”, najavio je za Sportske novosti utakmicu protiv Švicarske Brekalo.

Inače za Brekala je ova sezona krenula puno bolje nego za sam Wolfsburg. Naime, u tri kola Bundeslige imaju same neodlučne rezultate. Zabili su jedan gol u Freiburgu kojeg je baš on bio strijelac. Zatresao je i mrežu Francuske na Stade de Franceu, a ima i asistenciju u europskom porazu od AEK-a u Ateni.

‘Zabio sam i u prošloj utakmici s Augsburgom, ali je poništen. U mojem stilu, ili ako hoćete u stilu Arjena Robbena, ušao sam s krila u sredinu te s osamnaest metara pogodio u kut. Gol je bio vrhunski, svi su se divili, međutim VAR je odlučio da je četiri dodavanja prije toga jedan naš igrač stajao centimetar u zaleđu. Baš razočaravajuće. Mi smo slavili, igrači Augsburga nisu se bunili, lopta je bila na centru kad se oglasio VAR. Iako to uopće nije utjecalo na pogodak.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako se Brekalo osjeća? VAR ponekad pomogne, a ponekad odmogne, kako kome i kako kada…

”Osjećam se odlično, u dobroj sam formi, izvrsno sam se pripremio za sezonu. Nažalost, ispali smo iz Europe, a nadam se da ćemo u domaćem prvenstvu sad krenuti s pobjedama. Raspored nam nije bio lak, nismo nikoga dobili, no isto tako niti izgubili. Bilo smo bolji na terenu od Leverkusena u prvom kolu i u zadnjem susretu s Augsburgom, i puno bliži da uzmemo sva tri boda. To je OK start, a doći će i pobjede.”

Je li Brekalu žao što je ostao u Wolfsburgu?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”Prijelazni rok je zbog cjelokupne situacije s koronavirusom specifičan iz mnogih razloga. Nije bilo lako napraviti transfer. Više sam puta naglašavao da imam otvoren odnos s ljudima u Wolfsburgu. Dogovorili smo se ako bude konkretna ponuda koja zadovoljava i mene i klub da ćemo vidjeti je li to dobar korak za moju karijeru, ukoliko ne, ostat ću i koncentrirati se da budem što bolji. Tako se na kraju dogodilo. Za status koji sada imam borio sam se tri-četiri godine. Svakom sezonom, kako postajem iskusniji i stariji imam sve bolju situaciju, naravno da je to i dalje pravi put za moj razvoj. Očekujem ove sezone dodatan iskorak. Za sada sam zadovoljan kako sam krenuo, a nadam se da ćemo i kao ekipa imati uspjeha.”

To bi mogla biti etapa konačnog uzleta među najbolje igrače Bundeslige?

”Točno, ali treba biti realan jer Wolfsburg nije Bayern. Za nas bi bio lijep domet da se plasiramo u Europu. Svaka je pobjeda velika.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iza Vatrenih su dva rujanska poraza, ali i vrlo zanimljiv pogodak koji je Francuskoj u St. Denisu zabio pogodak. Hrvatska je izgubila 4:2. Brekalo će ovaj gol pamtiti kao prvi za A reprezentaciju i to svjetskim prvacima.

”Naravno, to je za mene bio trenutak o kojem sam sanjao. Jedna od najvećih želja u životu bila mi je zabiti gol za reprezentaciju, a dogodilo se protiv Svjetskih prvaka koji su nas pobijedili u finalu u Rusiji. Da sam birao boljeg suparnika za prvijenac, ne bih ga našao. I to još u Parizu, na njihovu stadionu. Jedino mi je žao što nije bilo naših navijača.”

Brekalo je spreman za nove zadatke…

”Jasno. Sretan sam bio i ovako, ali navijači daju poseban doživljaj. Iako, na kraju sam bio tužan što nismo napravili bolji rezultat u toj utakmici, kao i u prvoj s Portugalom. Nije to izgledalo dobro, moramo svi jasno priznati. Nema prevelikih opravdanja. Svjesni smo da moramo raditi i popraviti neke stvari, kao i da su to bili ispiti protiv dvije vrlo ozbiljne reprezentacije. Iz tih ćemo susreta nešto naučiti za sljedeće nastupe u Ligi nacija i pokazati se u nekom drugom svjetlu.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako Brekalo gleda na utakmicu protiv Švicarske, s obzirom da se radi o prijateljskoj utakmici? Hoće li Hrvatskoj više smetati ili koristiti, a svejedno je treba odigrati odgovorno da se ne uđe u seriju poraza?

”Koristit će da se ponudi šansa igračima koji je još nisu dobili. To je prava prilika. Vjerujem i da ćemo napraviti dobar rezultat i pokazati da smo spremni za Ligu nacija. Dakako da je fokus na Švedsku i Francusku. Ovo je prijateljska utakmica, ali ni u jednoj se ne smije gubiti obraz i rejting koji hrvatska reprezentacija ima. U svakoj se mora igrati na pobjedu.”

U Ligi nacija Hrvatska nikad nije imala imperativ, međutim, protiv Švedske ćemo se očito boriti za ostanak u A razredu.

”Dobro je što će biti barem nekoliko tisuća navijača na Maksimiru jer osjetit ćemo prednost domaćinstva. Ipak je to tvoj stadion, tvoja država, osjećaš se drugačije nego protivnik koji dolazi na gostovanje. Mislim da nećemo podbaciti. Moramo pokazati da smo kvalitetniji i bolji. Potom i s Francuskom imamo šanse. Bit će to drugačija utakmica nego na St. Denisu.”

Izbornik ne krije nadu da prvi put Vatreni dobiju jaku i moćnu Francusku, inače svjetskog prvaka. Dalić ističe dobru igru i u Parizu i Moskvi protiv Francuza, ali oni su na iskustvo, bolju koncentraciju ili ponešto više pojedinačne vrijednosti dobili te susrete. Je li trenutak da se to okrene? Da Hrvatska slavi?

”To što se događalo u prethodnim dvobojima treba nam biti dodatan motiv da iskoristimo prednost domaćeg terena i konačno srušimo Francuze. Doslovno nemamo što izgubiti. Kad igraš protiv reprezentacije koju još nikad nisi pobijedio, naravno da nije smak svijeta ako opet izgubiš, ali je velik uspjeh ukoliko dobiješ.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.