Kako do Katara? Vatreni još uvijek sve drže u svojim rukama, a to je najvažnije…

Zagreb, 16.11.2019. - Utakmica skupine E kvalifikacija za plasman na EP 2020. Hrvatska - Slovačka. Na fotografiji igrači Hrvatske. foto HINA/ Daniel KASAP/dk

Hrvatska nogometna reprezentacija, nažalost, remijem protiv Slovačke u Osijeku (2:2) došla je u vrlo nezgodnu situaciju uoči završnice kvalifikacija za Svjetsko nogometno prvenstvo, koje se sljedeće godine igra u Kataru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, Rusija je pobjedom u Sloveniji pretekla Vatrene na ljestvici, samo prvi u grupi ide direktno na SP. Naravno, Dalićevi izabranici i dalje sve drže u svojim rukama, a to je ipak najvažnije. Ako bi Hrvatska svladala najprije Maltu u gostima, a što neće biti lako, iako su Vatreni veliki favoriti, zatim Rusiju na Poljudu ostvarili bi direktan plasman u Katar. Međutim, postoji i opcija da Rusije na pobjedi Cipar kod kuće, a što je malo realno, tada bi Vatrenima na Poljudu protiv Rusa bio dovoljan bod. Sve bi zapravo bilo idealno da je Hrvatska pobijedila Slovake u Osijeku, imali smo za takav podvig puno prilika, čak ni VAR nije bio na našoj strani. Poništio je Hrvatskoj u samoj završnici pogodak Nikole Vlašića.

Ipak, što ako, što ako Hrvatska kiksa protiv Rusije od koje je znatno, znatno kvalitetnija? Išla bi u najteže dodatne kvalifikacije u povijesti, kao i za ostale drugoplasirane reprezentacije iz europskih skupina. Reprezentacijama iz europskih skupina pridružiti će se i dva pobjednika skupina Lige nacija sezone 2020./21., ali i oni koji se nisu izravno plasirali na SP i koji nisu osigurali dodatne kvalifikacije kao drugoplasirani u kvalifikacijskim skupinama za Svjetsko prvenstvo. Reprezentacije bi bile podijeljene u tri skupine, a igrat će se u njima po jedna nokaut utakmica. Dakle, popravka nema, protivnici neće biti nimalo bezazleni. Ovakvim će se filterom dobiti  još tri europske reprezentacije koje će osigurati odlazak na Svjetsko  nogometno prvenstvo u Katar.

Podsjetimo, šest najboljih drugoplasiranih reprezentacija u kvalifikacijama bit će nositelji u dodatnim kvalifikacijama, to je jako bitno jer jamči prednost domaćeg terena u polufinalu mini turnira za odlazak na najveće svjetsko nogometno natjecanje. Kako bi se odredio poredak drugoplasiranih reprezentacija u obzir se uzimaju tek rezultati protiv prvih pet momčadi u skupini. Govorimo, dakako, o reprezentacijama koje su igrale u skupinama po šest reprezentacija. Drugim riječima, Hrvatskoj ne bi bio uzeti u obzir rezultati ostvareni protiv Malte ili Cipra, ovisno o tome tko će biti posljednji u grupi. Recimo kako bi Hrvatska porazom od Rusije mogla na teško gostovanje u Srbiju, Švicarsku, Španjolsku… Ne treba ni govoriti o snazi španjolske reprezentacije, uvjerili smo se nedavno na Europskom prvenstvu, kada je Hrvatska poražena nakon produžetaka. Kome bi mogli biti domaćini? Finskoj, BiH, Rumunjskoj, Walesu, Austriji, Češkoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, o tome ne treba previše razmišljati… Zašto se opterećivati? Naime, ako Hrvatska u posljednje dvije utakmice ostvari dvije pobjede ići će direktno na SP. Nije da se radi o nemogućoj misiji. Naprotiv.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.