Kako protiv Španjolske bez Ivana Perišića? Pokušajte zamisliti Francusku bez Mbappea…

epa09294407 Ivan Perisic of Croatia celebrates with team-mate Luka Modric (L) after scoring the team's third goal during the UEFA EURO 2020 group D preliminary round soccer match between Croatia and Scotland in Glasgow, Britain, 22 June 2021. EPA/Lee Smith / POOL (RESTRICTIONS: For editorial news reporting purposes only. Images must appear as still images and must not emulate match action video footage. Photographs published in online publications shall have an interval of at least 20 seconds between the posting.)

Kako smo već pisali hrvatska nogometna reprezentacija u osmini finala Europskog prvenstva igrat će protiv jake i po mnogima favorizirane Španjolske. I kao da to nije bio dovoljno Hrvatska se uoči susreta s bivšim prvakom svijeta i Europe suočila s obziljnim problemima. Naime, protiv Španjolske Vatreni će igrati bez ponajboljeg igrača Ivana Perišića, koji je pozitivan na koronavirus, a koji je dosad na Euru postigao dva pogotka. Naravno, izbornik Zlatko Dalić nalazi se pred velikom dvojbom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tko će zamijeniti Ivana Perišića, koji je protiv Škotske briljirao na lijevoj strani? Odmah, u startu, kao riješenje se nameće igrač Milana Ante Rebić, pod uvjetom da sve ostane isto, odnosno da Dalić izađe s formacijom 4-3-3, što bi značio standardni vezni red Brozović-Modrić-Kovačić, dok bi sve bolji Nikola Vlašić igrao na desnoj strani, a Bruno Petković u napadu. Nažalost, Rebić je daleko od ”ruske forme”, odnosno daleko je od razine kakvu je držao na Svjetskom prvenstvu u Rusiji 2018. kada je Hrvatska osvojila povijesno srebro.

Podsjetimo, Vatreni put Kopenhagena lete iz Pule čarter letom u 10:35, a izbornik sada mora razmišljati o stvarima koje mu sve donedavno nisu bile u fokusu. Kako protiv razigrane Španjolske, koja je Slovačkoj zabila pet golova, i kako bez ponajboljeg igrača, koji neko vrijeme mora biti u samoizolaciji te će u hrvatskom dresu moći zaigrati tek ako Vatreni dođu do finala, a što je u ovakvim okolnostima teško za očekivati. Pokušajte zamisliti Francusku na SP-u u Rusiji, u finalu, bez Mbappea, Hrvatska bi takvu Francusku u Rusiji ”pojela”. Ivan Perišić uz Luku Modrića ključna je figura ove reprezentacije, najbolji strijelac Vatrenih na europskim prvenstvima s četiri postignuta pogotka.

Spomenuli smo Antu Rebića. Navodno Dalić ima čak pet alternativa za Perišića, jedan od njih je Rebić, drugo riješenje je Josip Brekalo, spominje se i Mislav Oršić, koji na ovom turniru još prliku nije dobio, zatim Andrej Kramarić, kome to i nije idealna pozicija, Luka Ivanušec... Mnogi zapravo žele igrača Dinama Mislava Oršića, koji je prošle sezone nosio sjajnim igrama Dinamo do četvrtfinala Europske lige, a protiv Tottenhama u osmini finala je briljirao. Naravno, odlučit će Dalić, koji ponajprije mora prelomiti oko toga što točno želi od igrača, kakav tip igrača zapravo želi. Ako se odluči za Rebića to će onda značiti jaču prodornost na lijevom boku i hitrnu, no u slučaju Kramarića sa Španjolcima će se pokušati nadmetati u tehnici, drugim riječima, krenulo bi se u po mnogima nemoguću bitku za posjed lopte, što je glavna odlika tehnički sjajnih Španjolaca. Brekalo, Oršić, Rebić dolaze u obzir ukoliko se Dalić odluči za prodornost, hitrinu, a Ivanušec ili Kramarić ukolik se kreće u tehničko nadigravanje. Hrvatska bi zapravo trebala igrati svoju igru, bez obzira tko joj s druge strane bio protivnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svakom slučaju Zlatku Daliću nije lako i ovog se puta suočava s objektivnim poteškoćama, a vrijeme curi. Zasad u osmini finala favoriti pobjeđuju, neki lakše poput Danske, a neko jako teško, kao što je to bilo slučaj s Italijom protiv vrlo dobre Austrije.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.