Kako se UEFA bori protiv pokušaja najbogatijih klubova da igraju sami sa sobom?

epa08620908 Neymar of PSG touches the trophy after receiving his runner-up medal after the UEFA Champions League final between Paris Saint-Germain and Bayern Munich in Lisbon, Portugal, 23 August 2020. PSG lost 0-1. EPA/Manu Fernandez / POOL

UEFA-u, nije tajna, ne oduševljava previše ideja europske nogometne Superlige, odnosno lige u kojoj bi igrali samo privilegirani bogati europski klubovi. Kako bi zaustavila jednu takvu ideju i stvorila kakav – takav privid ravnopravnost UEFA navodno priprema više velikih promjena. Barem tako pišu engleski mediji, koji su došli do novih detalja glede reformi u Ligi prvaka, koja će za četiri godine biti potpuno drugačija nego što to gledamo od samih početaka natjecanja koje je nekoć nosilo adekvatan način Kup prvaka i to zato što su u jednom takvom natjecanju igrali samo prvaci svojih država. To je ujedno bilo i najpravednije, nažalost, takva su vremena zauvijek prošla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

UEFA, dakle, poduzima korake kako bi spriječila bogate europske klubove da privatiziraju nogomet i marginaliziraju klubove s manjim financijskim mogućnostima. Europska Superlige uništila bi i ugasila Ligu prvaka, koja ne bi imala smisla, a to UEFA-i ne ide u prilog.  Superliga smišljena je kako bi bogati europski klubovi, i njihove gazde kojima nikad novaca dosta, bili još bogatiji.

Međutim, prema prijedlogu koji dolazi iz UEFA-e grupna faza Lige prvaka bit će ukinuta, a u ligi će sudjelovati 36 momčadi, od toga čak šest iz engleske Premier lige. Svali klub će prema švicarskom sustavu odigrati 10 utakmica, nakon čega će osam prvoplasiranih igrati direktno u osmini finala, a momčadi od 9. do 24. mjesta igrat će doigravanje za plasman u četvrtfinale. Navodno bi takav sustav Ligu prvaka učinio puno zanimljivijom, u kojoj bi međusobno utakmice igrali velikani, a najbolji bi dobili plasman u četvrtfinale, ostali bi se borili kroz fazu prije eliminacije za plasman, a onda bi slijedila konačna bitka za veliki trofej.

Prema najavama koje dolaze iz engleskih medija plasman u Ligu prvaka bio bi zajamčen za šest klubova iz Engleske, a što je favoriziranje engleske lige i engleskog nogometa, i to za dva kluba iz Manchestera, Liverpool, Arsenal, Chelsea i Tottenham, osim ako još jedan klub iz engleske elite nije među prva četiri, pa da nekoga onda na taj način ”izbaci” iz lige, Tako bi se Liga prvaka još više zatvorila te bi manjim klubovima bilo još teže nešto postići u takvoj ligi s obzirom kako bi najbogatiji klubovi redovito igrati u elitnom natjecanju, a ostalima kako bude. UEFA je, dakako, mislila i na sebe, ovakav bi sustav i njima donio veću zaradu ponajviše zbog većine utakmica za prodaju TV prava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U novoj Ligi prvaka Njemačka, Engleska, Italija i Španjolska imale bi po četiri zajamčena mjesta u Ligi prvaka, iz Engleske, zemlje koja ima dva kup natjecanja, pobjednik FA kupa dobio bi mjesto u Europskoj ligi, dok bi pobjednik Carabao kupa dobio mjesto u novoosnovanoj konferencijskoj ligi.

Prema pisanju engleskih medija u travnju iduće godine na kongresu UEFA-e na dnevni red će biti stavljena i cjelovita reforma europskih natjecanja, a UEFA već godinu dana vodi pregovore glede svih detalja s Europskim udruženjem klubova (EKA).

Ovo je, dakako, novi korak prema favoriziranju najbogatijih, a onda i najmoćnijih europskih klubova, no i to, koliko god bilo jedva prihvatljivo za klubove s ne baš dubokim džepom, bolje je od Superlige, koja će, prije ili poslije, krenuti. Teško će biti zauzdati apetite najbogatijih.  Osim ako se ne dogodi nešto što će nezajažljivost onih najmoćnijih staviti u koliko – toliko realne okvire.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.