Kakve drastične promjene uvodi FIFA za Svjetsko prvenstvo i što bi to donijelo?

Foto: fah

Za dvije godine u Rusiji novo je Svjetsko nogometno prvenstvo, najavljuju se neke drastične promjene s obzirom na dosadašnji broj sudionika najvećeg svjetskog nogometnog natjecanja. Koliko su zapravo one potrebne s obzirom na dosadašnje promjene kroz povijest, odnosno, proširenje samog natjecanja?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Fife Gianni Infantino predložio je širenje SP-a na čak 48 momčadi, što bi zapravo rezultiralo dužim trajanjem samog turnira, ali bi bilo i više utakmica te bi se sasvim sigurno pojačala neizvjenost budući da bi se igralo takozvano pretkolo grupne faze nakon koje bi se 16 reprezentacija odmah, poslije prvog poraza, oprostilo od Svjetskog prvenstva. Drugim riječima, i prije grupne faze na SP-u bi kao uvod imali nokaut fazu.

Navodno je cilj ovakvog prijedloga je da se SP približi i onim reprezentacijama koje dosad baš i nisu imali previše šansi izboriti se za natjecanje takve razine.

U skupine bi se, kao i dosad, plasirale 32 momčadi te bi se nastavilo po sistemu kakav i sada imamo, dakle, nakon grupne faze slijede utakmice na ispadanje i tako sve do kraja, odnosno finala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, uoči izbora za Fifinog predsjednika Infantino je obećao proširiti SP na 40 reprezentacija. Što će stvarno biti s takvim prijedlogom odlučit će upravljačko tijelo Fife koje će tek u 1. mjesecu odlučiti o formatu natjecanja na Svjetskom prvenstvu. Zasad nije jasno da li bi se ovakav format primijenio već na Svjetsko prvenstvo u Rusiji te je nejasno ako bi kako s obzirom da su kvalifikacije već počele. Za neke drastične promjene u skoroj budućnosti moglo bi biti kasno, osim ako se promjene ne odnose na SP 2022. godine?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.