Karjakin pobjednik Svjetskog šahovskog kupa

Za sve ljubitelje šaha izdvajamo vijesti da je ruski velemajstor Sergej Karjakin pobjednik Svjetskog šahovskog kupa, odigrano je 3. kolo Grand prix turnira šahistkinja, a na rasporedu su bila i kola domaćeg prvenstva za šahiste i šahistkinje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi remi Muzičuk

U 3. kolu prvog FIDE Grand prix turnira šahistkinja u ciklusu 2015-2016. godine Iranka Sarasadat Hademalsharieh napravila je veliko iznenađenje remijem sa svjetskom prvakinjom Ukrajinkom Marijom Muzičuk.

Iranka se odlično branila u nešto slabijoj poziciji i prisilila veliku favoritkinju na ponavljanje poteza. Remijem je završena i partija između ukrajinskih reprezentativki Natalije Žukove i Ane Muzičuk, a sve ostale partije su odlučene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šveđanka Pia Cramling je relativno lako nadigrala bivšu svjetsku prvakinju Antoanetu Stefanovu, a težak posao nije imala ni Aleksandra Kosteniuk protiv Nane Dzagnidze. Kineskinja Yifan Hou u lijepo igranoj damskoj završnici pobijedila je Ruskinju Nataliju Pogoninu, a Indijka Humpy Koneru je svladala Francuskinju Almiru Skripčenko i na vrhu dostigla svjetsku prvakinju.

Rezultati 3. kola:
Koneru-Skripčenko 1-0, Pogonina-Hou 0-1, Žukova-Muzičuk A. remi, Muzičuk M.-Hademalsharieh remi, Kosteniuk-Dzagnidze 1-0, Cramling-Stefanova 1-0.

Poredak na tablici:
Koneru i Muzičuk M. po 2,5 boda, Hou i Cramling po 2, Pogonina, Kosteniuk, Hademalsharieh i Žukova po 1,5, Stefanova i Muzičuk A. po 1, Skripčenko i Dzagnidze po 0,5 boda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Karjakin osvojio Svjetski kup

Ruski velemajstor Sergej Karjakin pobjednik je Svjetskog šahovskog kupa, iako je u finalnom dvoboju od četiri partije njegov sunarodnjak Peter Svidler poveo sa 2-0, Karjakin je uz osmijeh božice Fortune dobio slijedeće dvije partije i izjednačio na 2-2, pa je odluka o pobjedniku pala u doigravanju ubrzanim tempom.

U prvom mini-dvoboju u tempu od 25 minuta po igraču za cijelu partiju uz dodatak od 10 sekundi poslije svakog poteza Karjakin je dobio prvu partiju, ali je Svidler uspio izjednačiti, pa je doigravanje nastavljeno mini-dvobojem na 10 minuta. Tu je Svidler dobio prvu partiju sa crnim figurama, ali se Karjakin još jednom “vratio iz mrtvih” i izjednačio na 4-4.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slijedio je dvoboj brzopoteznim tempom od 5 minuta po igraču za cijelu partiju uz dodatak od tri sekunde poslije svakog odigranog poteza u kojem je Karjakin slavio sa 2-0 i ukupnom pobjedom od 6-4 osvojio Svjetski kup. Plasmanom u finale oba su igrača postali kandidati za svjetskog prvaka.

Prva hrvatska liga, šahistkinje: Liburnija ispred Mornara

U 4. kolu Prve hrvatske lige u konkurenciji šahistkinja “Liburnija” je nadigrala “Sisak” sa 3,5-0,5 i zadržala vodeći položaj.

Splitski “Mornar” je pobijedio riječki “Junior” sa 3-1 i učvrstio se na drugom mjestu jer je “Polet” iz Buševca bio slobodan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječka “Draga” pobijedila je zagrebačku “Mladost” sa 3-1, a istim rezultatom je i “Dama” iz Đakova nadigrala ekipu “Ericsson Nikola Tesla”.

Rezultati 4. kola:
Draga – Mladost 3-1, Dama – Ericsson Nikola Tesla 3-1, Junior-Mornar 1-3 i Sisak-Liburnija 0,5-3,5.

Poredak na tablici:
Liburnija 8 meč-bodova, Mornar 7, Dama 5, Draga i Polet po 4, Mladost i Junior po 2, Sisak i Ericsson Nikola Tesla bez bodova.

Prva hrvatska liga, šahisti: Solinjani se izdvojili u vodstvu

U 3. kolu Prve hrvatske liga u konkurenciji šahista “Solin-Cemex” se pobjedom nad “ETF-Osijekom” sa 4-2 izdvojio u vodstvu jer su splitska “Brda” odigrala s “Rijekom” neodlučeno 3-3.

Treću uzastopnu pobjedu za Solinjane su izborili Zdenko Kožul i Vlado Kovačević. U zagrebačkom derbiju “Mladost” je sa “Zagrebom” odigrala neodlučeno 3-3, a riječka “Liburnija” se namučila za minimalnu pobjedu od 3,5-2,5 nad “Sljeme-Agroproteinkom” iz Sesveta. Dobili su Borki Predojević i Davorin Kuljašević, a izgubio je Zoran Jovanović.

“Požega” je pobjegla sa začelja pobjedom nad “Đuro Đakovićem” iz Slavonskog Broda sa 3,5-2,5. Pobjede su im izborili Mišo Cebalo i Pero Aščić, a izgubio je Dražen Muše.

Rezultati 3. kola:
Rijeka – Brda 3-3, Mladost – Zagreb 3-3, Solin-Cemex – ETF-Osijek 4-2, Liburnija – Sljeme-Agroproteinka 3,5-2,5, Požega – Đuro Đaković 3,5-2,5.

Poredak na tablici:
Solin-Cemex 6 meč-bodova, Brda i Liburnija po 5, Mladost 4, Zagreb 3, Rijeka Požega po 2, Đuro Đaković, Sljeme-Agroproteinka i ETF-Osijek po 1 bod.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.