Košarka: Evo zašto ‘transrodna’ djevojka ne bi trebala igrati protiv bioloških djevojaka

Foto: istock by getty images

Košarkaška utakmica za djevojčice između dviju škola u Massachusettsu privukla je veliku pažnju nakon što je jedan tim izgubio od protivnika koji je na terenu imao biološkog muškarca koji se identificira kao žensko. ‘Transrodna žena’ optužena je za nanošenje ozljeda djevojkama. Collegiate Charter School of Lowell izgubila je od KIPP Academy. KIPP je vodio u igri 31-14, ali utakmica ulazi u zapisnik kao pobjeda od 10-0, tj.predana je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na videu koji kruži internetom vidi se i kako se jedna igračica bori u skoku s biološkim muškarcem s KIPP akademije. Pojavila se zabrinutost nakon što se djevojka koja igra za Collegiate Charter ozlijedila na utakmici, uhvativši se za leđa od boli.

Izvor je za Fox News Digital rekao da je biološki muškarac koji se identificira kao žena jako visok i ima dlake na licu, ali akademija KIPP nije odmah odgovorila na zahtjev za pojašnjenje spolnog identiteta sportaša.

Škola odobrila odluku trenera

Još je dvije ozljede pretrpjela momčad Collegiate Charter, koja je imala na klupi samo osam igračica zbog ozljeda u prethodnim utakmicama. Nije poznato jesu li se te ozljede dogodile tijekom igara u kojima je sudjelovao biološki muškarac. Glasnogovornik Collegiate Chartera Casey Crane objavio je izjavu u kojoj je navedeno da škola odobrava odluku trenera Kevina Ortinsa da preda na poluvremenu, posebno imajući u vidu da je utakmica doigravanja momčadi bila blizu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Klupa je već bila iscrpljena ulaskom u igru s rosterom od 8 igračica. Kada je trener vidio da su još tri igračice pale u prvom poluvremenu ostavljajući ga s pet igračica, tražio je raniji završetak utakmice. Nadolazeće doigravanje Charter Schoola se približavalo, a njemu je trebala zdrava i robusna klupa za četiri dana”, poručili su.

Severina – dok prijeti ženama, postaje ikona ‘transrodnosti’

No, u izjavi se aludiralo i na preostale zdrave djevojke koje su svom treneru izrazile “zabrinutost” zbog nastavka igranja.

“Kad se treća ozlijedila, preostalih pet mu je izrazilo zabrinutost oko nastavka igre. Igračice su se bojale da će se ozlijediti i da se neće moći natjecati u doigravanju”, ističe se.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“U nastojanju da održi sigurnost za svoj tim, odlučio je odustati. Charter School podržava ovu odluku i ponavlja svoje vrijednosti inkluzivnosti i sigurnosti za sve studente. Ozbiljno shvaćamo standarde koje su postavili MIAA i naš Upravni odbor i nastojimo ih podržati na terenu i izvan njega. Također slijedimo smjernice MIAA-e i državnih zakona u vezi s jednakošću i pristupom za sve studente sportaše”, poručili su.

Što kažu pravila?

Priručnik Massachusetts Interscholastic Athletic Association (MIAA) navodi u odjeljku 43.3.1 da “učenik neće biti isključen iz sudjelovanja u rodno specifičnom sportskom timu koji je u skladu s učenikovim bona fide rodnim identitetom.”

Isto tako navodi se i da se pravilo ne mora poštovati ako promjena popisa ima svrhu stjecanja konkurentske prednosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Kada školski okrug podnese popis MIAA-i, time se potvrđuje da je utvrđeno da učenici navedeni u sportskom timu prema spolu ispunjavaju uvjete za sudjelovanje bilo na temelju spola navedenog u njihovom službenom rodnom listu ili na temelju njihova bona fide vjerodostojnog rodnog identiteta i da niti jedan učenik nije uključen na popis isključivo u svrhu stjecanja nepravedne prednosti u natjecateljskoj atletici”, navodi se u članku 43.3.2. “MIAA će prepustiti određivanje učenika i učenikove škole u vezi s klasifikacijom spola.”

> ‘Transrodni’ sportaši: Evo zašto nije pravedno da se biološki muškarci natječu protiv žena

Odjeljak 43.3.4 kaže da je “preporučljiva najbolja praksa da škole po potrebi komuniciraju sa svojim protivnicima o rodno specifičnim potrebama svog tima kako bi promicale inkluziju – npr. kako bi osigurale da su dostupne odgovarajuće svlačionice, da spikeri koriste sportaševe ispravne zamjenice itd.”

Opći zakon Massachusettsa kaže da “nijedna osoba ne smije biti isključena ili diskriminirana pri upisu u javnu školu u bilo kojem gradu, ili pri dobivanju prednosti, privilegija i tečajeva u takvoj javnoj školi na temelju rase, boje kože, spola, rodnog identiteta, religije, nacionalnog podrijetla ili seksualne orijentacije.”

Što kaže klub?

“Vizija KIPP-a Massachusetts je da svako dijete odrasta slobodno kako bi stvorilo budućnost kakvu želi za sebe i svoju zajednicu”, izjavila je izvršna direktorica KIPP-a Massachusetts Rhonda Barnes za Fox News Digital u izjavi kasno u utorak. “Da bismo to učinili, radimo na stvaranju radosnih škola koje potvrđuju identitet za naše učenike i dajemo prioritet održavanju sigurnosti učenika i osoblja iznad svega ostalog.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Također podržavamo državne zakone i propise koji učenicima daju pravo na sudjelovanje u svim školskim izvannastavnim aktivnostima i sportovima na temelju njihovog rodnog identiteta ili izražavanja.

“Osuđujemo štetne komentare na internetu prema članovima naše zajednice i nastavit ćemo dopuštati viziji, misiji i načelima naše organizacije da vode naše djelovanje.”

Inače,  Collegiate Charter je igrao s KIPP Academy ranije ove sezone i bio je svjestan biološki muškog sportaša na popisu tijekom te utakmice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.