Kratka analiza – Dinamo pred izazovom sezone: Kako lakše do Lige prvaka?

Foto: fah

Nogometaši Dinama bez većih su problema preskočili gruzijsku prepreku i istoimeni klub iz Tbilisija. Pobjedom u Tbilisiju modri ne samo da su osigurali play-off kvalifikacija za Ligu prvaka, europsku jesen, nego su i donijeli nove bodove koji bi mogli biti važni za Uefinu ljestvicu, odnosno,  hrvatski koeficijent prema kojem se odlučuje koliko će Hrvatska imati predstavnika iduće sezone u kvalifikacijama Lige prvaka. Naravno, i ne samo iduće. Hrvatska trenutno drži 15. mjesto, koje donosi ta dva predstavnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zagrepčani su zasad, iako ne baš sjajnom igrom, odlično odradili europske obveze. Na redu je i play off, ždrijeb u petak će odlučiti tko će se na noge hrvatskom prvaku u borbi za dragocjeno mjesto grupne faze Lige prvaka i za milijune koje dijeli Uefa. Može li Dinamu pomoći sreća?

Da je sinoć bilo malo sreće…

Naravno, važno je imati status nositelja, u tom slučaju otvara se i ždrijeb. Da bi Dinamo dobio status nositelja potrebno je da večeras  ispadnu dva od četiri bolje rangirana kluba. Koliko je to realno? Bilo bi za Dinamo puno bolje da je Rosenborg sinoć slavljenički prošao kroz Cipar, međutim nije. APOEL je zasluženo slavio uvjerljivih 3:0. Ispao je tek BATE-a iz Borisova doživjevši neočekivani debakl u Dublinu od Dundalka te su izgubili s 3:0. Norvežani su se držali sve do sudačke nadoknade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Viktoria je bila vrlo blizu izlaznim vratima, nažalost po Dinamu poslije 0:0 u prvom dvoboju u Plzenu u uzvratu su domaćini vodili, no, pet minuta prije kraja Krmenčik je izjednačio i zavio u crno ne samo hrvatskog prvaka nego i hrabri izbjeglički klub iz grada Agdama u pokrajini Nagorno Karabah. Dinamo opet nije imao sreće.

Večeras nemoguća misija?

Kako se danas igraju preostale utakmice 3. pretkola tako Dinamo ima novu priliku, potrebno je “tek” puno sreće.  Da bi modri dobili status nositelja potrebno je da ispadnu dva kluba od četiri, dakle, Legia, Salzburg, Olympiacos, Celtic.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nemoguće je očekivati da bi mogli ispasti prekaljeni Austrijanci. Slazburg igra doma, a donosi i prednost s gostujućeg terena od 1:0, protiv albanskog Partizanija. Nažalost, to je rezultat kojim je Legia također u gostima  dobila slovački Trenčin. Ukratko, teško, jako teško. Nemoguće?

Naime, Dinamo se realno može nadati ispadanju Grka, odnosno Škota. Olympiacos ide u goste izraelskom Hapoelu Beer-Sheva poslije 0:0 u Pireju, škotski Celtic dočekuje Astanu te ima izuzetno povojnih 1:1 iz prvog dvoboja. Protivnici ova dva kluba se nisu još uvijek predali.

No, ako Grci i ispadnu Škoti će teško prokockati sjajan rezultat iz prve utakmice, iako je Celtic ove sezone doživio šok kada je poražen od Lincolna iz Gibraltara, radi se o amaterima koje je Celtic ipak uspio u konačnici proći.  No, to je ipak bio klasičan oblik podcjenjivanja, drugi puta si ugledni škotski klub teško može dopustiti sličan luksuz.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nažalost po hrvatski nogomet nisu velike šanse da hrvatski prvak dobije status nositelja u play-offu, a s time i lakši puta prema grupnoj fazi Lige prvaka. Da je barem u Nikoziji sve bilo drugačije, a moglo je.  Da je bilo to što nije i Hrvatska bi na Euru igrala protiv Islanda, a ne Portugla, tek su i tada i sinoć sekunde odlučivale. Povijest Eura u Francuskoj bi se možda drugačije pisala, no, to je neka druga tema, pustimo neke rane da zacijele.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.