Kratka analiza: Razbijen još jedan mit, hrvatski košarkaši daleko uspješniji u NBA od srpskih

Foto: Twitter

Hrvatska košarkaška reprezentacija, nažalost, nije uspjela na prošlom velikom natjecanju, trenutno u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo ne stoji baš najbolje, no, zato hrvatska kolonija u najjačoj košarkaškoj ligi svijeta, NBA ligi, igra sve zapaženiju ulogu. Posebno se to odnosi na Darija Šarića, koji u posljednje vrijeme u dresu Philadelphije briljira te oduševljava svojim potezima Amerikance.  Ne zaostaje puno ni Bojan Bogdanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvati uspješniji u NBA ligi…

S obzirom na ne baš uspješne rezultate hrvatske reprezentacije, a pogotovo u usporedbi sa našim zapadnim susjedima, Slovencima te istočnim susjedima Srbima uvriježilo se mišljenje kako su igrači koji dolaze iz ove dvije države, a pogotovo tu mislimo na Srbiju, daleko kvalitetniji od naših. Je li tome doista tako?

Neki će reći kako Srbija ima bolje trenere, neki tvrde da se bolje radi sa talentima, da se više pažnje posvećuje košarci, koja je kod njih jedan od najtrofejnijih sportova i ima kultni status, nego nogometu, neki će reći kako srpski izbornik ima širi izbor i generalno gledajući Europu i Ameriku širu lepezu igrača. No, kad usporedimo statistiku hrvatskih košarkaša i srpskih košarkaša u najjačoj košarkaškoj ligi svijeta, koja je ujedno i najveće, no, ne i jedino, mjerilo, dolazimo do podataka koji će neke iznenaditi. Naime, hrvatski košarkaši u NBA ligi gotovo u svemu prednjače ispred srpskih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što kaže statistika?

Hrvatska u NBA ligi ima šestoricu igrača: Darija Šarića, Bojana Bogdanovića, Marija Hezonju, Dragana Bendera, Ivicu Zubca i Antu Žižića.

Srbija ih ima pet: Nikolu Jokića, Bogdana Bogdanovića, Miloša Teodosića, Nemanju Bjelicu i Đorđa Marjanovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na prvu jasno je tko ima prednost. No, na drugu to se još bolje vidi.

Ako pogledate priloženu tablicu vidjet ćete da su naši košarkaši bolji u svemu osim u broju asistencija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatski košarkaši odigrali su ukupno 390 utakmica, srpski 285, pri čemu su naši košarkaši zabili 3815 koša, a srpski 3302. Ako gledamo broj postignutih trica – hrvatski košarkaši su ih postigli 1375, a srpski 1024. Bolji smo i u slobodnim bacanjima – imamo ih 541, a Srbi 482.

Ove brojke nisu konačne jer tu je i doigravanje u kojem igraju, naravno, najbolji igrači svijeta te imaju prilike napraviti još veći pomak. Doigravanje NBA lige je, naime, najveća svjetska košarkaška pozornica i to nema ”šlepanja”, samo najbolje se snalaze u jednoj takvoj košarkaškoj ”džungli.”

Naša trojica igrača u doigravanju, njihov samo jedan

Podsjetimo, regularna sezona završava krajem travnja, kada započinje doigravanje (eng. playoff) u koje se uvrštava po osam najboljih klubova iz svake konferencije – istočne i zapadne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ove godine parovi prve runde playoffa bili su:

Istočna konferencija:
Toronto – Washington
Boston – Milwaukee
Philadelphia – Miami
Cleveland – Indiana

Zapadna konferencija:
Houston – Minnesota
Golden State – San Antonio
Portland – New Orleans
Oklahoma City – Utah

Ako gledamo uspjeh u ovoj sezoni, jasno je kako su tri kluba s našim igračima u doigravanju, s druge strane sa srpskim samo jedan.

Dario Šarić (Philadelphia 76-ers), Bojan Bogdanović (Indiana Pacers) i Ante Žižić (Cleveland Cavaliers) iz Hrvatske i Nemanja Bjelica (Minnesota Timberwolves) iz Srbije.

Može se reći da to pokazuje kako naši igrači igraju u boljim klubovima, u kojima se dosta teško izboriti za veću minutažu, veća je konkurencija, samim time teže je postići dobru statistiku.

Zašto hrvatska reprezentacija nema uspjeha?

Na početku smo spomenuli kako rezultati hrvatske košarkaške reprezentacije nisu u skladu s kvalitetom kakvu naši reprezentativci pokazuju u NBA ligi, najbolji dokaz dome je prošlo Europsko prvenstvo. Hrvatska je ispala u ranoj fazi, dok je Srbija igrala finale protiv Slovenije – i izgubila. Činjenica koju ne treba zaboraviti je kako su srpski košarkaši Europsko prvenstvo odigrali bolje od hrvatskih, naši su djelovali umorno, potrošeno… Posebno se to tada moglo reći za Šarića, kojeg je očito iscrpio žestoki tempo NBA lige.

Nažalost, već godinama naša reprezentativna košarka zaostaje za srpskom, još tamo od odlaska legendarnog Dražena Petrovića.  Očito razlozi lošijih rezultata reprezentacije imaju više uzroka, kvaliteta samih igrača to nije.  Da ne govorimo o talentima koji se rađaju u Hrvatskoj s obzirom na odlične rezultate mladih hrvatskih košarkaških selekcija.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.