Kreilach: Igrama sam zaslužio biti u krugu reprezentacije

Foto: snimka zaslona

Damir Kreilach uživa u sjajnoj sezoni u dresu Real Salt Lakea. Hrvatski ofenzivni veznjak i nekadašnji kapetan Rijeke u zadnje četiri prvenstvene utakmice u MLS-u, četiri je puta bio strijelac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Prije svega tu bih istaknuo momčad, jer na kraju krajeva momčad je ta koja izbacuje pojedinca, ovaj put sam ja, drugi put je to netko drugi, ali kažem, najbitnije je da djelujemo kao momčad dobro na terenu, rekao je za HRT.

Ukupno u ovosezonskom izdanju američkog MLS-a Kreilach je u 27 utakmica upisao čak 13 pogodaka uz šest asistencija. Najbolji je strijelac svoje momčadi, koja i dalje drži mjesto koje vodi u doigravanje.

– Zasada pružamo jako dobre igre. U dosadašnjem dijelu prvenstva jedno tri, četiri utakmice smo zaslužili izgubiti, dok u ostalih šest, sedam utakmica u kojima smo poraženi zaslužili smo minimalno uzeti barem bod. Na kontu smo trebali imati sedam, osam bodova više, ali to je nogomet, nekad ti uzme, nekad ti da. Najvažnije je da se skupimo u zadnjih šest kola, da damo sve od sebe, da ostvarimo klupski cilj, a to je ulazak u playoff. A onda kada se uđe u playoff onda je sve moguće, jer igra se na jednu utakmicu i kažem, svaka utakmica nosi svoje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Damir Kreilach član je Real Salt Lakea od 2018. i baš kao i u Rijeci te Union Berlinu, gdje je bio kapetan, miljenik je publike i u Uti. Ovog ljeta doživio je novo veliko priznanje, nakon što je uvršten u prestižnu All-Star momčad MLS-a.

– Za mene veliko priznanje. Pogotovo kada se uzme u obzir koliko je liga velika, koliko je liga konkurentna, da u ligi imamo između 800 i 900 profesionalnih igrača, na kraju krajeva gdje sam bio izabran od strane navijača, trenera i igrača.

Nogomet u Sjedinjenim Američkim Državama doživljava veliku ekspanziju, MLS je iznimno praćen, a Damir nam iz prve ruke opisuje jačinu lige u kojoj se natječe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Kad vidite otprilike kakvi igrači dolaze ovdje, bez obzira bili oni na zalasku svoje karijere ili ne. Idemo krenuti od Chicharita, od Vele, Nanija, Higuaina, Matuidija, sigurno da su to igrači koji svojom kvalitetom dižu ligu na jedan viši nivo, a onda i momčadi u kojima igraju dižu kvalitetu. MLS iz godine u godinu raste, organizacijski i među navijačima te kvalitetom nogometa. Ja bih rekao sada da je trenutno MLS između 10. i 12. lige na svijetu, a vjerujem kroz pet do sedam godina da će MLS bit sigurno šesta, sedma nogometna liga na svijetu. Njihov entuzijazam za sportom, posebno nogometom je sve veći. Američka nogometna reprezentacija propustila je posljednje Svjetsko prvenstvo, ali sada izgleda jako dobro i mislim da bi oni mogli biti jedno iznenađenje 2022. u Kataru.

U karijeri je ovaj rođeni Vukovarac ponikao u Rijeci odigrao više od 400 službenih utakmica uz gotovo 100 postignutih pogodaka, ali još nije dočekao poziv u seniorsku reprezentaciju.

– Sigurno jedan nedosanjani san. Ali kažem, sve dok igram, ja vjerujem da će se jednog dana to dogoditi. Iskreno, mislim da sam svojim igrama i svojom konstantom kroz zadnjih pet, šest godina zaslužio biti u krugu reprezentacije. Ali nisam taj koji će se preko medija nametat, jer kažem, na kraju krajeva teren je jedino mjerilo. Doduše, trenutačno, ali i proteklih godina moje brojke govore dosta o tome. Na kraju, Hrvatska ima odličnog izbornika Zlatka Dalića sa suradnicima koji odlučuju tko je dovoljno kvalitetan za reprezentaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle i dalje sanjate zaigrati za Hrvatsku?

– Ja neću prestati sanjati o tome sve dok budem profesionalno igrao. Godine su za mene samo broj, osjećam se nikad bolje, a na kraju krajevam to ova sezona i pokazuje.

Na kojoj se poziciji najbolje osjećate?

– Iskreno, kako je ovdje sezona odmicala, igrao sam od šestice, osmice, desetke do one lažne devetke, sve ovisi o treneru i njegovim planovima. Sigurno da se osjećam ofenzivno najbolje, to statistika i pokazuje. Što sam bliže golu, to sam opasniji. Teško mi je reći gdje mogu dati najbolje reprezentaciji, stručni ljudi će to procijeniti. Sigurno da bih volio ispuniti svoj san i zaigrati za Hrvatsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.