Krešimir Kartelo (NHR) o Bandićevoj najavi obnove tribina Dinamovog stadiona: ‘Stadion treba graditi privatnim kapitalom’

Foto: fah

Najavu da će zagrebački gradonačelnik Milan Bandić krenuti u veliku obnovu maksimirskog stadiona, vrijednog 280 milijuna kuna, koji sadrži rekonstrukciju i natkrivanje zapadne i sjeverne tribine, oporbeni zastupnici u zagrebačkoj Gradskoj skupštini dočekali su s velikom sumnjom, založivši se za transparentan dovršetak obnove Dinamova stadiona, nakon jasne računice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gradski zastupnik HNS-a Tomislav Stojak ne vjeruje u obnovu stadiona u Maksimirujer već godinama od gradskih službi sluša priče o njegovu uređenju, ali ništa se nije napravilo iako su na različitu dokumentaciju utrošena velika sredstva iz gradskog proračuna.

Kartelo: Stadion treba graditi privatnim kapitalom

Krešimir Kartelo iz Neovisnih za Hrvatsku kaže kako je njegova stranka još prije potpisivanja sporazuma s Bandićem i HDZ-om tražila da se raspravlja o Dinamovu stadionu, te da se gradski novci više ne troše u tu svrhu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Mi smo za to da Dinamov stadion u potpunosti rekonstruira, o ovo o čemu se sada govori nije rekonstrukcija čitavog stadiona, već je samo natkrivanje dvaju tribina. “Što znači natkriti tribinu koju bi jednoga dana trebalo srušiti”, pita Kartelo.

Neovisni za Hrvatsku predlažu tzv. “francuski model” – rušenje tribine po tribine i izgradnja novih tribina, natkrivenih, smanjenog kapaciteta, ali funkcionalnijih izgledom i svrhom.

Takvi stadioni grade se privatnim kapitalom. “Stadion ime dobije po sponzoru, taj sponzor upravlja izvjesno vrijeme sadržajima na stadionu, koji ne služi samo nogometnim utakmicama već ima dvorane za razne sadržaje”, kaže Kartelo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednica Kluba gradskih zastupnika GLAS-a i HSU-a Anka Mrak-Taritaš ocjenjuje kako je u obnovi stadiona napravljen tek prvi korak.

“Imamo projektnu dokumentaciju, imat ćemo građevinsku dozvolu, ali pitanje je otkud sredstva za dalje”, rekla je i podsjetila na projekt garaže ispod Srednjoškolskog igrališta – imala je dvije građevinske dozvole, a garaže još uvijek nema.

Obnovu Dinamova stadiona treba dovršiti, ali smišljeno i racionalno. Ispod tribina nalaze se prostori, a to je idealno mjesto za sportska društva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Mi smo za to da se taj posao dovrši, ali transparentno da vidimo tko radi, što radi i što će biti s tim prostorima koji sada zjape prazni”, istaknula je Mrak Taritaš.

Stojak: Novca za stadion nema u proračunu

“Stoga i najnoviju najavu o gradnji krova nad zapadnom i sjevernom tribinom uzimam s velikom rezervom, s obzirom da je to već više puta obećano i pokrenuto, a nije napravljeno ništa”, poručio je Stojak.

Uostalom, kaže, novaca za to nema u ovogodišnjem proračunu niti u trogodišnjoj projekciji gradskog proračuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zastupnik SDP-a Matej Mišić kaže da je maksimirski stadion jedan od najboljih primjera lošeg upravljanja Zagrebom. Do sada je u stadion uloženo više od 800 milijuna, a za isti novac moglo se izgraditi dva moderna stadiona, dovoljna za potrebe Dinama i hrvatske reprezentacije.

Nelogično je da se samo za krov i uređenje dviju tribina izdvoji novih 280 milijuna kuna, čime bi ukupan trošak izgradnje i uređenja stadiona iznosio preko milijardu kuna.

“Bandić je još 2004. najavio da će stadion biti dovršen za dvije godine, a obećanje je prigodno ponavljao prije svakih izbora. U Zagrebu treba izgraditi moderan stadion, ali ne tako da se nove stotine milijuna kuna ulažu u rupu bez dna i ponovno troši novac građana bez konačnog rješavanja problema”, poručio je Mišić.

Tomašević: Stadion u Beču koštao oko 50 milijuna eura

Predsjednik Kluba zastupnika Lijevog bloka Tomislav Tomašević (Zagreb je naš!) ocjenjuje obnovu Dinamova stadiona megalomanskim projektom bez racionalne financijske računice.

“U tu tzv. obnovu je dosad ulupano više od 100 milijuna eura, a nismo ni blizu završetku projekta. Usporedbe radi, Allianz Stadion bečkog Rapida izgrađen je prije nekoliko godina s kapacitetom od oko 30.000 mjesta, a koštao je samo oko 50 milijuna eura”, istaknuo je Tomašević.

Petek: Zagreb je od 2010. do 2018. daoDinamu 312,5 milijuna kuna

Zastupnik stranke Naprijed Hrvatska – Progresivni savez Renato Petek kaže kako je nevjerojatna upornost Bandića u “ispaljivanju novih, kao i ponavljanju starih obećanja, od kojih jako malo bude realizirano”.

Maksimirski stadion je prema obećanjima gradonačelnika već odavno trebao biti završen i natkriven. Trebao se graditi novi stadion na Kajzerici, pa se i od toga odustalo.

“O svemu smo se trebali izjasniti na referendumu. Šteta što Bandić ni to obećanje nije ispunio jer bi tada građani mogli procijeniti kakav stadion treba Zagrebu”, kaže Petek.

Podsjeća da stadionom upravlja GNK Dinamo, koji je od 2000. do kraja 2018. od Grada dobio ukupno 312,5 milijuna kuna.

Korištenje sportskih objekata – 130,7 milijuna kuna; Programska sredstva i natjecanja – 121 milijuna kuna; Potpora vrhunskom sportu – 54,6 milijuna kuna; Podzakup poslovnih prostora – 2,2 milijuna kuna; Uređenje travnjaka, rasvjeta, stolice – 4 milijuna kuna. Ukupno od 2010. do 2018. – 312,5 milijuna kuna, ističe Petek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.