Kvalifikacije pokazale Bosna i Hercegovina je ipak precijenjena reprezentacija?

Foto: fah

Prije početka kvalifikacija govorio se i pisalo o sigurno prolazu grupe, o BiH kao o favoritu skupine, a onda su rezultati pokazali stvarno stanje. Posljednje veliko natjecanje koje je BiH igrala bilo je Svjetsko prvenstvo u Brazilu 2014.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bosna i Hercegovina pokazala se tijekom ovih kvalifikacija kao prosječna reprezentacija, precijenjene kvalitete, bez obzira na nekoliko vrhunskih pojedinaca. Jedno su pojedinci, a nešto posve drugo momčad. Naime, izabranici hrvatskog trenera, Roberta Prosinečkog, prokockali su kroz kvalifikacije priliku izboriti plasman na Europsko prvenstvo. No, bez obzira na poraze, još uvijek nije sve gotovo, naime, postoje čak i realne šanse da naši susjedi kroz doigravanja, a s obzirom na uspjeh u Ligi nacija, izbore sudjelovanje na predstojećem velikom natjecanju. Na Svjetskom prvenstvu prošle godine ih nije bilo.

Podsjetimo, dva kola prije kraja kvalifikacija BiH ima čak pet bodova manje od Finske, koju je ta ista Bosna i Hercegovina nedavno deklasirala u Zenici. Drugim riječima, u bosansko – hercegovačku reprezentaciju igri drži samo teorija, barem kada govorimo o kvalifikacijama, s obzirom kako bi morali pobijediti Italiju i Lihtenštajn, a da pritom Finci kiksaju protiv tog istog Lihtenštajna i izgube od Grčke. Malo nategnuto, priznat ćete.  No, kako je Bosna i Hercegovina osvojila skupinu Lige nacije ima pravo na mjesto u dodatnim kvalifikacijama za Europsko prvenstvo.  Dobra je vijest za njih jer imaju pravo na povlašten status u tim dodatnim kvalifikacijama.

Mogući protivnici Bosne i Hercegovine u razigravanju su, prema trenutnoj situaciji u kvalifikacijskim skupinama, Sjeverna Irska te iz ”hrvatske skupine” Slovačka i Wales. Naravno, to se još uvijek može promijeniti ovisno o rezultatima finiša kvalifikacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, u doigravanju najbolje plasirana reprezentacija igra protiv one najslabije, dakle, to Bosni i Hercegovini daje kakvu takvu nadu da će ipak vidjeti Euro 2020.  Ako bi, primjerice, BiH izbacila u polufinalu baraža  Sjevernu Irsku u finalu bi ih čekao pobjednik para Wales – Slovačka, budući da se dodatne kvalifikacije igraju po turnirskom sustavu, dakle, radi se o natjecanju koje će imati polufinale i finale.

No, to su zasad sve kalkulacije budući kako se u ”hrvatskoj skupini” može puno toga još promijeniti. Naime, postoji, nažalost, čak i mogućnost da Slovaci budu prvi u grupi i da izbore direktno plasman na Europsko prvenstvo. Naravno, s obzirom na kvalitetu Hrvatske ne vjerujemo da Slovačka na Maksimiru ima realne šanse svladati svjetske doprvake, kojima je i bod dovoljan za plasman na novo veliko natjecanje, bilo bi to čak peto u nizu. Naime, Vatreni su sudjelovali na Europskom prvenstvu 2012., na Svjetskom prvenstvu 2014., na Europskom prvenstvu 2016. i na posljednjem SP-u u Rusiji 2018.  Nažalost, Hrvatska se na Svjetsko prvenstvo 2010. u Južnoj Africi nije uspjela plasirati, ispred nas u grupi bili su Engleska i Ukrajina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.