Legenda Dinama iz 1982.: I Zdravko Mamić zaslužan za povratak plavih u Europu…

Foto: Snimka zaslona

Dinamo sinoć nije na punom Maksimiru uspio preko Young Boysa izboriti plasman u Ligu prvaka. Naime, Modri su bili blizu, poveli, na odmor otišli s vodstvom, no, nisu izdržali, neiskustvo, naivno primljeni golovi, pogreške sudaca, odlučili su utakmicu i presudili mladoj, ali i potencijalno vrlo kvalitetnoj te dobro posloženoj momčadi Dinama. Švicarci su na kraju slavili 2:1, a da u dvije utakmice nisu pokazali, na travnjaku dokazali, da su bolji, no, zato su dali jasan dokaz koliko su iskusniji i koliko je iskustvo igranja u Europi, odnosno europskim kupovima, važno, pa i presudno, u utakmicama u kojima i inače odlučuju detalji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dinamo je sinoć na Maksimiru bodrilo 30 000 navijača, atmosfera kao u najboljim danima zagrebačkog nogometa. Neki su je usporedili s mitskom 1982. iako su takve usporedbe nezahvalne, pa i nerealne. Bila su to druga vremena, Dinamo se borio i protiv protivnika na terenu, ali i protiv režima, komunističkog sustava kome nije bilo drago kada bi Modri na ljestvici bili bolje plasirani od 5. mjesta. Definitivno, Dinamo nikad nije bio, za razliku od nekih drugih klubova, miljenik komunističkog sustava i režima koji je stvorio Josip Broz Tito. Komunisti čak to nisu ni krili.

Iako su Modri sinoć na Maksimiru poraženi nema pretjerano velikih razloga za nezadovoljstvo, na rasprodanom Maksimiru pokazali su da se u ovom trenutku mogu nositi i s puno iskusnijim te na nogometnom tržištu skupljim momčadima. Nakon godine pauze vratili su se i na europsku kartu te će ponovno igrati u grupnoj fazi Europske lige. U Europi će plavi ostati barem do Sv. Nikole. Proljeće u Europi novi je izazov ove generacije Dinama.

Uoči utakmice u razgovoru za RTL sportski  direktor kluba Marijan Vlak rekao je kako najveće zasluge za povratak Dinama u Europu imaju trener Nenad Bjelica te Zdravko Mamić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Navijači su dokaz da smo brzo uspjeli složiti dobru momčad, a za to najveće zasluge idu treneru Bjelici i stručnom stožeru. Tražili smo igrače s karakterom koji su brzi i imaju petlju u oba pravca. Pogodili smo s pojačanjima. Tu je i gospodin Mamić, bez obzira što njega ovdje nema. On je tvorac svega ovoga i njemu pripadaju velike, velike zasluge za ovo sadašnje stanje i za ovo što Dinamo danas ima”, rekao je Marijan Vlak, jedna od neospornih legendi Dinama.

Vlak je, naime, branio Dinamova vrata i kultne 1982. godine kada su  Modri pod vodstvom Ćire Blaževića u Maksimir donijeli titulu poslije 24 godine pauze. Dinamo je tada briljirao, na Maksimiru pala je i Crvena zvezda 3:0. Marijan Vlak, podsjetimo, bio je trener Dinama i 1997. godine kada su Modri na Maksimiru pregazili Partizan u nezaboravnoj utakmici, pred 40 000 gledatelja, 5:0 i izbacili ga u kvalifikacijama za Ligu prvaka.

Navijači su godinama nakon toga skandirali legendi Dinama, tribine su ga zazivale i kad više nije bio na klupi. ”Ide, ide, vlak…”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.