Legendarni Buffon se oprostio od ‘Azzurra’

Foto: fah

Nadao se kako će oproštaj biti na svjetskom prvenstvu u Rusiji, ali nakon šokantnog ispadanja od Švedske u dodatnim kvalifikacijama, legendarni vratar Juventusa Gianluigi Buffon (39) rekao je zbogom dresu talijanske reprezentacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Nisam želio otići na ovakav način. Tužan sam jer je moja zadnja utakmica završila ispadanjem i propuštanjem SP-a. Nije mi žao zbog mene, već zbog cijele reprezentacije,” kazao je Buffon sa suzama u očima.

Šveđani su u prvom susretu na svom travnjaku slavili 1-0, a potom sinoć u Milanu obranili rezultat 0-0. Četverostruki svjetski prvaci Talijani tako neće vidjeti SP prvi put nakon čak 58 godina. Talijani su dosad u povijesti svjetskih prvenstava propustili samo prvo 1930. kada nisu ni otišli u Urugvaj te ono 1958. u Švedskoj, kada se nisu kvalificirali.

“Nismo podcijenili Švedsku. Znali smo da će ovo biti teška utakmica. U dodatnim kvalifikacijama nema opuštanja. Jednostavno nismo uspjeli postići pogodak,” dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nogomet je počeo trenirati kao vezni igrač, a među vratnice je preselio sa 12 godina. Branio je u svim uzrastima, od U-15 do U-23, a bio je i član talijanske olimpijske reprezentacije na OI u Atlanti 1996.

Za seniorsku reprezentaciju je debitirao kao 19-godišnjak u listopadu 1997. protiv Rusije u dodatnim kvalifikacijama za SP 1998. godine, a odlazi kao rekorder reprezentacije sa 175 nastupa.

Nastupio je na ukupno 11 velikih natjecanja. Nastupio je na pet svjetskih prvenstava (1998, 2002, 2006, 2010, 2014) , četiri europska prvenstva (2004, 2008, 2012, 2016), te dva Kupa konfederacija (2013, 2009). Najveći uspjeh s reprezentacijom ostvario je 2006. kada je predvodio Talijane do svjetske krune. Šest godina kasnije stigao je do drugog mjesta na EURO-u 2012. u Poljskoj i Ukrajini, a ima i treće mjesto s Kupa konfederacija iz 2013.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Imao sam sreću što cijelu karijeru u klubu i reprezentaciji igram s Buffonom. Ne mogu vam opisati koliko vam znači kada znate da iza sebe imate vrhunskog golmana. Ponekad se sve čini tako jednostavno, ali to je samo zbog njega,” kazao je branič Giorgio Chiellini.

Na pitanje boji li se za budućnost talijanskog nogometa, Buffon je odovorio: “”Imamo dobre igrače, a ja reprezentaciju ostavljam Gianluigiju Donnarummi”, naglasio je Buffon.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.