Legendarni Vatreni o Janici i Luki: Od heroja do izdajnika – kratak je to put u Lijepoj Našoj, oni to najbolje znaju

Foto: Snimka zaslona

Prije nekoliko dana skupina huligana, navodno pripadnika Torcide, kukavički je okružila najbolju hrvatsku sportašicu svih vremena, Janicu Kostelić, pritom su je verbalno zlostavljali te vrijeđali na do sada čak i u Hrvatskoj nezabilježen način.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon toga, poslije svjedočenja na suđenju Zdravku Mamiću u Osijeku kapetan hrvatske nogometne reprezentacije, koji je dobar dio djetinjstva proveo kao prognanik zbog velikosrpske agresije na Hrvatsku, Luka Modrić,  suočio se sa do sada nezapamćenim napadima.

Sve to komentirao je legendarni Vatreni, Mario Stanić, u kolumni za Sportske novosti čije dijelove donosimo.

“Kad je Janica osvajala zlatne medalje, osjećao sam se kao da ih i sam osvajam, a siguran sam da ste se i vi tako osjećali. Dok je Luka grlio pehare Lige prvaka, imao sam dojam da je u trofej u mojim rukama i da pijem iz njega. Poistovjetio sam se s herojima kao i svi vi. Sada sam tužan i razočaran! Ovih dana to dvoje ljudi, na neki način, proživljava slične, tužne sudbine, imaju istu poveznicu, veže ih nogomet, koji je progutao svoje prve žrtve, i to kapitalce! Od heroja do izdajnika – kratak je to put u Lijepoj Našoj, a to najbolje znaju Janica i Luka”, opisuje Stanić osjećaje svakog Hrvata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Janica je nedavno verbalno silovana usred naše i vaše domovine! Bolna i poražavajuća statistika kaže da su tisuće i tisuće žena u Lijepoj Našoj fizički maltretirane i silovane jer je to ova država omogućila. Ovo je zemlja u kojoj se pretučene žene izdvajaju iz društva i smještaju u kojekakve sigurne kuće, a nasilnici slobodno hodaju. Ovo je zemlja gdje čopor verbalno siluje nezaštićenu kraljicu hrvatskog sporta jer nesposobni i korumpirani političari nagrađuju i potiču svaki oblik huliganizma. Preko 20 godina gledamo, slušamo i gutamo govna u ovoj našoj državi, a onda zlostavljamo krive i nezaštićene osobe. Janica je napadnuta samo zato što nije u šest mjeseci počistila sve probleme i odnose u nogometnoj močvari. Napadnuta je jer se ta nogometna septička jama puni fekalijama preko 20 godina. Političari i država blagoslovili su sav izmet koji se godinama taložio i umrežio u toj jametini. Čast izuzecima. Napadnuta je zato što je cijelu svoju karijeru i sav svoj ugled stavila na kocku u namjeri da nam pomogne. Napadnuta je jer smo nezadovoljni, podijeljeni i nesposobni izaći na Markov trg i reći: dosta je bilo! Napadnuta je jer smo hrabri u čoporu pod utjecajem opijata, a kad vidimo jačeg od sebe, useremo se od straha. Napadnuta je jer imamo muda samo na društvenim mrežama. Napadnuta je jer smo prvaci svijeta u ruganju i ljubomori, a ona je ipak uspješnija i bolja od nas”, piše o Janici.

“Da je iole pravedna, Luka se nikada ne bi našao u ovoj situaciji i ne bi morao prolaziti linč stoljeća. Država i njezine institucije najveći su krivac zašto baš svi odabiru onu drugu, pobjedničku stranu. Političari i pravosuđe omogućili su nam da gledamo iživljavanje jačih na slabijima. Njima treba suditi i njih treba propitati kakva im je memorija i statistika! Ta svaki dan gledamo kako oni koji nas vode mijenjaju mišljenja, stavove i iskaze!”, piše o Modriću.

“Svi ste se sakrili iza Luke i slavodobitnički privodite kraju hrvatsku, povijesnu, sportsku tragediju. Prebacili ste fokus na njega, sav teret ove države sad je na njegovim leđima. Luka je napravio ono sto su napravili svi dosad, pognuo je glavu i nije se mogao sjetiti.
Na njegovu bi mjestu to napravila većina jer ova država ne štiti poštene i slabije. Koju vrstu zaštite možete očekivati od ovakvih institucija koje vam već godinama šalju poruku da se ne isplati biti uzoran građanin. Ne budite naivni, sve je ovo izrežirana farsa u kojoj glumci ginu, a režiseri dobivaju oskare i smiju nam se u facu. U nekim zdravijim zemljama i produkcijama prežive barem glavni glumci, ali ne i kod nas. Zato prekinete ovu lakrdiju i ako baš hoćemo neke promjene, onda pred Sabor treba ići. Tamo budimo hrabri i organizirani, tamo kačimo transparente i zazivajmo pravdu. Tamo se rugajmo, pitajmo njih u Saboru kada je i koga ova država osudila”, piše dalje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Luka Modrić nije napravio ništa drugo što već mnogi drugi nisu napravili i nije u redu da ga se ovako vulgarno nabija na kolac. Sjašimo malo s Lukinih leđa i propitajmo se što je s našom kralježnicom. Nije valjda da je atrofirala poput naših mozgova. Svatko snosi odgovornost za svoja djela i nedjela, svatko ima svoj križ, ali nabijanje na kolac je nedopustivo!”, poručuje na kraju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.