Je li Dalić u pravu, vodi li se protiv Vatrenih ‘psihološki rat’?

Foto: fah

Hrvatska nogometna reprezentacija za otprilike tri tjedna igra prvu utakmicu od ukupno dvije u sklopu dodatnih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo. Protivnik Vatrenima je uvijek neugodna Grčka, reprezentacija koja Hrvatskoj baš i ne leži previše.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kvaliteta je neupitno na strani Vatrenih, međutim, ostaje dojam, kao da postoji nešto što mnoge tjera na sumnju. Atmosfera oko reprezentacije, u samoj reprezentaciji, je prema tvrdnji izbornika, predsjednika HNS-a, igrača, napokon odlična, optimistična… Odakle onda dolazi taj tračak pesimizma, nemir koji pokušava uvesti preko medija i dijela politike u Vatrene uoči ključnih 180 minuta?

Novi izbornik Zlatko Dalić to naziva psihološkim ratom, predsjednik HNS-a, Davor Šuker, pokušajem destabilizacije hrvatske reprezentacije prije dodatnih kvalifikacija. Postoji li doista netko u Hrvatskoj kome nije u interesu da Luka Modrić i Vatreni odu na Svjetsko prvenstvu u Rusiju? Što je od toga zapravo istina i kako je moguće da je jedna tako ugledna novina, kao što je to talijanska Gazzetta dello Sport, objavila kako ”HNS vodi pregovore s Carlom Ancelottijem” iako je praktički tek prije nekoliko dana Hrvatska dobila novog izbornika?

Naime, sve je, kako sati prolaze, jasnije kako je netko iz HNS-a doista kontaktirao poznatog talijanskog stručnjaka te da se zapravo radilo o nevezanom, neformalnom, više informativnom, razgovoru, dakle, nije bilo riječ o ”pregovorima” kako se to prenijelo u dijelu hrvatskih medija. Najvažnije od svega je istina da ti ”razgovori” s Ancelottijem nemaju nikakve veze s Dalićem i činjenicom da je Dalić odnedavno na klupi Vatrenih.  Ancelotti ne misli ”smjenjivati” Dalića.  ”Razgovor” s Ancelottijem, ako se uopće i dogodio, vodio se prije Dalića, a kad je bilo jasno da Ante Čačić ne gubi samo utakmice nego i potporu igrača. Drugim riječima, navodno je netko od HNS-a, nevažno zapravo tko, kontaktirao Ancelottija kako bi saznao da li bi on mogao povesti Vatrene u završnicu  grupne faze kvalifikacija za Svjetsko prvenstvu, u tada izgledne dodatne kvalifikacije, a onda i na SP-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ancelotti u ovom trenutku sasvim sigurno nije opcija, niti je to bio kad je na klupu sjeo Dalić. Sve je već u tom trenutku s talijanskim trenerom bilo završeno. U nekim ”normalnim” okolnostIma Gazzetta s tolikim odmakom, tako velikim zakašnjenjem, ne bi objavila ”informaciju” koja više spada u trač rubriku nego u ”ozbiljno” novinarstvo, kad već nisu s njom izašli na vrijeme. Jedan portal, koji inače poziva na bojkot Vatrenih, što je također dio psihološkog rata protiv Hrvatske, a o kojem Dalić govori, piše kako je ”prijatelj, prijatelja” javio ”prijatelju” s portala kako se radi o pouzdanoj informaciji!? Koliko se takva konstrukcija, zasnovana na mreži ”prijatelja”, može uopće smatrati ozbiljnom, ”pouzdanom”?

Poziv na bojkot, kako smo spomenuli, također puno govori kada dolazi od portala koji ”bojkotira” reprezentaciju tako da o njoj piše više no itko u Hrvatskoj. Uglavnom na temelju ”prijateljskih i pouzdanih” informacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.