Licemjerno je napadati Hrvatsku: Navijač u BiH kažnjen zbog ‘kockica’, a Srbija odobrava četničko divljanje na tribinama

Foto: snimka zaslona Slobodna Dalmacija

Mediji u Hrvatskoj, Srbiji i BiH već danima pišu o incidentu u Splitu kada su se trojica vaterpolista Crvene zvezde pred nekolicinom huligana spašavala bijegom ili skokom u more.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nasilje nema opravdanja, ali mediji u Srbiji i BiH napadaju Hrvatsku i zaboravljaju na stvari koje se događaju u njihovim zemljama.

BiH: Hrvatski navijač kažnjen zbog navijačkih obilježja

Uzmimo za primjer jednog navijača koji je slavio hrvatsko drugo mjesto na Svjetskom nogometnom prvenstvu. Dario Strašček živi u Zagrebu, a nije mogao ni zamisliti kakva će ga scena dočekati u tzv. Republici Srpskoj, pisali su mediji prošle godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Vidio sam da je policijski automobil stao ispred kafića, ali sam ostao potpuno iznenađen kad je policajac krenuo prema meni, a još više kad mi je rekao da će me kazniti zbog remećenja javnog reda i mira jer nisam ništa učinio”, pričao je Dario, prenosi sport.ba

Stao je u jedan kafić u Bosanskoj Kostajnici.

“Policajac me pitao znam li gdje sam. Ja sam mu rekao da sam u Bosni i Hercegovini, a on je odgovorio da griješim, da sam u Republici Srpskoj i da bih mogao dobiti batina zbog hrvatskih obilježja. Rekao je da me zato mora kazniti. Kad sam sjeo u kafić, neko me je prijavio policiji. Zaista nisam ni navijao ni bilo koga na bilo koji drugi način provocirao. Mlađa kći mi se rasplakala, bilo je izuzetno neugodno”, rekao je i potom na licu mjesta platio kaznu od 50km (25€).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Naredio je ida se odmah presvučem. Ne mogu vjerovati da se to događa 2018. godine. Bojao sam se i za kćeri jer su mi iz drugih kafića neugodno i ružno dobacivali dok sam razgovarao s policajcem”, završio je navijač iz Zagreba.

Srbija: Četničko divljanje na tribinama

Kao da to nije dosta u Srbiji je još gore. Na sportske terene, kamo se, nažalost, nakon rata preselila i četnička ideologija. Naime, košarkaši Crvene zvezde u više su navrata posljednjih godina oduševili Europu svojim nastupima u Euroligi, na sjajnim rezultatima bez sumnje treba im čestitati, no, ono što ne zaslužuje čestitke jest nebriga o ponašanju vlastitih navijača.  Tako smo na tribinama na kojima se redovito nalaze najvatreniji navijači Crvene zvezde, u Hrvatskoj i BiH s pravom ozloglašene Delije, iz kojih je kao njihov vođa ratni zločinac Željko Ražnatović Arkan na početku agresije na Hrvatsku novačio ljude i slao ih rat, redovito viđali, a viđamo i dalje, transparente u bojama srpske zastave na kojem crnim slovima piše ”ČETNICI”, a kao poseban ”dekor” pojavljuje se iznad njega i natpis Vukovar na ćirilici, uz, obvezni tenk kao prijetnju herojskom gradu koji je tijekom velikosrpske agresije bio poznat kao groblje tenkova Jugoslavenske narodne armije, koja je s četnicima i zauzela grad te počinila najstravičnije zločine od Drugog svjetskog rata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle, ovo se sve događa u dvoranama kada igraju košarkaši Crvene zvezde, no, ništa bolja situacija, naprotiv, nije ni na tribinama stadiona Rajko Mitić, popularnoj Marakani,najvećem nogometnom stadionu u Srbiji. Na spomenutom se stadionu također mogu vidjeti četnička obilježja, uz poruku podno sjeverne tribine ”Četnici sjever.”

Zašto Hrvatska šuti i zašto ignorira sve to s istoka u trenucima dok se ispad nekolicine huligana u Splitu tretirao gotovo kao ratni zločin?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.