Lino Červar radost je želio podijeliti sa suprugom i djecom: Donosimo manje poznate detalje iz njegovog života

Foto: fah

“Eliminirali smo Njemačku, mi smo jedina reprezentacija koja dugi niz godinama ima konstantu, to nitko nema. Kao mala zemlja, kao rukometna zemlja, mi možemo biti ponosni. Sada idem nazvati ženu i djecu da s njima proslavim pobjedu”, rekao je nakon važne pobjede 25:24 nad Njemačkom hrvatski izbornik Lino Červar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo supruga je Červaru jako važna, isticao je to i ranije uz usporedbu s igračima u reprezentaciji.

“Moja supruga je žena koja ne drži tri, nego četiri zida u kući. I veliki je radnik! Da su moji igrači vrijedni kao ona, da u teškim trenucima imaju takvu volju ići naprijed, imali bismo strašnu reprezentaciju. Ne želim joj se dodvoravati kad ovo govorim, nema za to potrebe nakon 40 godina braka, ali da nije bilo nje, ne bi bilo ni mojih uspjeha”, priznao je prije dvije godine.

”Radio sam 23 godine u inozemstvu, nešto sam stekao, ne mogu se žaliti, ali vjerujem da sam ostao isti čovjek. Imam i nekretnine, ali sve je to za moje dvije kćeri i petero unuka. Ja baš i ne uživam u tome. Evo, stalno radim”, rekao je Lino tada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, tko je Lino Červar?

Rođen je 1950. godine u siromašnoj i pobožnoj katoličkoj obitelji u Delićima kod Vrsara i kao dječak ministrirao je u lokalnoj crkvi.

Majka Letizija bila je čistačica, a tata Petar poluškolovani metalostrugar. Navodno nije govorio sve do pete godine, a progovorio je – od straha. Velika tragedija obilježila mu je život. Kad je imao 12 godina – majka Letizija preminula od leukemije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odnos s ocem

Potpuno je karakterom različit od oca, pa mu je zabranjivao dolazak na utakmice.

“Nisam dopuštao da dolazi jer je moje ponašanje bilo jako glasno, temperamentno, a on je bio sve suprotno. Jedanput je došao, sakrio se iza nekakvog stabla i kriomice me gledao. Naravno da sam ga vidio krajičkom oka i poslije sam ga pitao zašto je došao kad sam rekao da ne dolazi. Rekao je: ‘Došao sam te analizirati, da vidim kako se ponašaš’”, ispričao je Lino za 24sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Rekao mi je da moj način vođenja utakmice, moje ponašanje, moja znatiželja, pokazuju da mi je Bogom dan talent da mogu voditi skupinu ljudi. Uz to je rekao: ‘Ne bih želio da me pogrešno shvatiš, ali život u kojem pokušavaš doći do vrha imat će puno prepreka. Kako bi ih savladao, moraš stalno biti korak ispred ostalih’. Uvijek se sjetim tih riječi, možda i zato stalno radim na sebi”, priča Lino.

Zanimljivosti o Červaru

Godine 1971. diplomirao je na Pedagoškoj akademiji u Puli te stekao zvanje nastavnika hrvatskoga jezika.

Zanimljivo je i da je bio zastupnik u petom sazivu Hrvatskog sabora (2003. – 2007.).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.