Predsjednica udruge roditelja odgojitelja za Narod.hr o najavljenom rezanju naknada: ‘Spremni smo na kolektivnu tužbu’

Foto: GettyImages/VS (Fotomontaža: Narod.hr)

“S obzirom na pritisak korisnika (kroz javno savjetovanje) te zainteresiranost medija oko aktualne teme koji prenose realne priče obitelji, vjerujemo da će prijedlog biti stopiran za daljnju proceduru i dati se više vremena i samoj mjeri i nužnoj izmjeni Odluke da se izvede kvalitetnije, a ne direktno na štetu korisnika.”. istaknula je za Narod.hr Ana Marija Berbić Lacko, predsjednica Hrvatske udruge roditelja odgojitelja komentirajući namjeru da se uvjeti za dobivanje statusa roditelja odgojitelja pooštre, a iznos naknade smanji.

> Udruga roditelja odgojitelja nakon sastanka s pročelnicom apelira: ‘Bandić treba shvatiti dio odgovornosti koju ima oko mjere’

> Majka petero djece za Narod.hr: ‘Umjesto posla izabrala sam biti roditelj odgojitelj, ograničavanje mjere narušilo bi stabilnost koja nas je sve privukla’

> Status roditelja odgojitelja – koje se promjene predlažu i što to znači za obitelji?

> Majka jedanaestero djece za Narod.hr o mjeri roditelj odgojitelj: ‘Moja stalna prisutnost u obitelji presudna je za odgoj djece’

Na upit koliko roditelja bi bilo pogođeno odlukom i koja je točka najspornija, Ana Marija Berbić Lacko odgovara:

“S obzirom na najavljenu izmjenu Odluke za roditelje odgojitelje, nastao je popriličan kaos među korisnicima, jer se radi o izmjenama koje bi, eventualnim nastupanjem, određen broj korisnika automatski ostavile bez prava na istu. Kroz FB grupu Roditelj odgojitelj, na info mail i kontakt telefon Udruge, korisnici se javljaju, iznose svoje obiteljske situacije i u strahu su ako se Odluka prihvati u predloženom obliku, da će oni i njihova djeca preko noći i neplanirano ostati bez te novčane naknade, koju su smatrali sigurnom na osnovi dobivenih Rješenja. Najspornija točka je ona o 8 godina starosti najmlađeg djeteta, a mnogima je dijete veće sada starije ili će uskoro navršiti toliko.”

1/3 korisnika izgubila bi pravo zbog najavljenih izmjena

U slučaju ukidanja prava, Udruga je spremna ne kolektivnu tužbu, objasnila je predsjednica Hrvatske udruge roditelja odgojitelja.

“Anketiranjem (uzorak cca 900 korisnika, online anketa) je 1/3 korisnika označila da gubi pravo zbog najavljenih izmjena, a s obzirom da mjeru ipak koristi oko 4800 obitelji, ne radi se o zanemarivoj brojci. Iz Ureda su kazali da se radi o cca 15% korisnika, koji bi bili zahvaćeni izmjenama prema prijedlogu. Postavlja se pitanje koliko je pravno osnovano zadirati u dodijeljenu mjeru na način da se ona korisniku ustegne (a da nije sam (pre)kršio uvjete iz Odluke), ali to bi se rješavalo ako situacija nastupi, jer bi Udruga bila spremna ići s kolektivnom tužbom.”

Osvrnula se i na iznenadnu najavu rezanja naknada.

“Demografske mjere u sklopu natalitetne politike trebale bi se kvalitetno osmisliti i nakon donošenja provoditi kroz duži period, jer one ne mogu garantirati i dati brze rezultate, a to znači da, uslijed promjene vlasti, jednom određena strategija treba biti podržana bez obzira tko je na vlasti, a tko u oporbi. Sve drugačije je politički neodgovorno i neozbiljno, građani očekuju određenu sigurnost i stabilnost, a na osnovi toga se donose obiteljske odluke između ostaloga i o rađanju. Osim politike (gradski zastupnici), svoje mišljenje o samoj mjeri dala je i struka (demografi, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, pravobraniteljica za djecu…), a mi ćemo se sastati s pravobraniteljicom za djecu da iznesemo potencijalni problem koji bi mogao nastati uslijed “prekonoćnog” gubljenja prava na mjeru, čime se u socijalnu ugrozu dovode i djeca. O tome ćemo nakon sastanka na našoj web stranici izvijestiti korisnike i ostale zainteresirane.”

“Poslali smo zahtjev i za sastanak s gradonačelnikom Grada Zagreba, odgovor se čeka. S obzirom na pritisak korisnika (kroz javno savjetovanje) te zainteresiranost medija oko aktualne teme koji prenose realne priče obitelji, vjerujemo da će prijedlog biti stopiran za daljnju proceduru i dati se više vremena i samoj mjeri i nužnoj izmjeni Odluke da se izvede kvalitetnije, a ne direktno na štetu korisnika.”, zaključila je Berbić Lacko iz Hrvatske udruge roditelja odgojitelja.

Podsjetimo, demografska mjera kojom se gradonačelnik Milan Bandić najviše hvali, status roditelja odgojitelja, sada je dana u reviziju, odnosno u javno savjetovanje. Ideja je da se uvjeti za dobivanje statusa pooštre, a iznos naknade smanji.

Trenutno, pravo na status roditelja odgojitelja ima jedan od roditelja koji se brine za najmanje troje djece, ako najmlađe dijete nije krenulo u osnovnu školu. Za sada, vrijedi dok najmlađe dijete ne navrši 15 godina. Promjene koje se žele izvršiti, smanjuju navedena prava, naknade, trajanje te stavljaju razna ograničenja na postavljanje zahtjeva, te olakšavaju prestanak prava na naknadu.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr