Manje od 20 mjeseci: Već je počelo odbrojavanje do Svjetskog prvenstva u Rusiji 2018.?

Foto: Snimka zaslona

Za dvije godine u dalekoj Rusiji, prostorno najvećoj zemlji na svijetu, održat će se Svjetsko nogometno prvenstvo, kvalifikacije za najveću nogometnu smotru svijeta u punom su zamahu, hrvatska nogometna reprezentacija stoji vrlo dobro te trenutno nakon tri kola zajedno s Islandom drži prvo mjestu skupine sa sedam bodova. Mnogi će reći kako su ovo dosad najteže kvalifikacije s obzirom kako samo prva momčad skupine ide izravno na SP, drugo mjesto, nažalost, ne jamči ništa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vuk Zabivaka maskota Svjetskog nogometnog prvenstva 2018 u Rusiji

Manje od dvije godine do početka Svjetskog prvenstva, točnije 20 mjeseci, domaćin SP-a Rusija promovirala je, kako smo pisali,  maskotu SP-a, u pitanju je vuk Zabivaka, u prijevodu to znači golgeter. Podsjetimo, za takav prijedlog glasovalo je oko 53 posto glasača u anketi koju, srećom, nije provela agencija IPSOS već FIFA. Oni su ipak nešto malo, naravno ne puno, vjerodostojniji.

Koliko je ovakav oblik glasovanja korektan možda najbolje svjedoči činjenica da je u anketi sudjelovalo preko milijun ljudi. Zabivaka je pobijedio konkurenciju uvjerljivo, na drugom je mjestu bio tigar s oko 27 posto glasova te mačka sa otprilike 20 postio.  Spomenimo kako je maskotu koja je većinu oduševila napravila dizajnerica Jekaterina Bočarova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Velikog pobjednika zajedno su proglasili predsjednik Ruskoga nogometnoga saveza Vitalij Mutko i nogometna zvijezda Ronaldo. Ime maskote navodno je odabrao sam Mutko, iako to nitko ne želi potvrditi.

Tako je došlo i do smjene maskote, dvije godine nakon SP-a u Brazilu Zabivaka će  naslijediti pasanca Fuleca te leoparda Zakumija sa SP-a u Južnoj Africi 2010. godine. Naravno, očekuje se da će na Svjetskom prvenstvu nastupiti i hrvatska nogometna reprezentacija, gotovo je sigurno da će to biti ujedno i posljednja prilika velike generacije koju predvodi Luka Modrić, a koja ima sve osim zapaženog rezultata s reprezentacijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Brazilu su Vatreni igrali rekli bismo  ne baš uspješno, dok su prije šest godina propustili nastup na Svjetskom prvenstvu u Južnoj Africi, jedino je to Svjetsko prvenstvo na koje se hrvatska nogometna reprezentacija, koju je tada vodio Slaven Bilić, nije plasirala. I to dovoljno govori koliko je hrvatska nogometna reprezentacija snažna s obzirom da je na velikim natjecanjima u pravilu prisutna.

Podsjetimo, Rusija će ugostiti najbolje nogometaše svijeta od 14. lipnja do 15. srpnja 2018. godine. Izgleda kako je odbrojavanje već krenuli, iako su kvalifikacije tek počele hvatati pravi zamah. S obzirom kako je vuk, još k tome golgeter, maskota Svjetskog nogometnog prvenstva mnogi se nadaju da nas čeka odličan nogomet s puno golova. Bit će teško nadmašiti izuzetno efikasno Svjetsko prvenstvo u Brazilu prije dvije godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sigurna sam da će Zabivaka biti hit među navijačima, prvo na Kupu konfederecija 2017, a onda i godinu dana kasnije na SP-u“, rekao je Vitalij Mutko, koji itekako stoji iza ove maskote. Uostalom, mnogi tvrde da bi tigar u odori astronauta, koji je završio na drugom mjestu, bio futurističko riješenje, nogomet je ipak stara i tradicionalna, uvijek jednako popularna igra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.