Mario Stanić: Sramota je što čast i ponos imaju svoju cijenu

U svojoj kolumni za Igralište, nekadašnji nogometni reprezentativac Hrvatske, osvajač brončane medalje u Francuskoj ’98 Mario Stanić obratio se splitskoj Torcidi povodom njihovog ‘napada’ na kapetana reprezentacije i bivšeg igrača Hajduka Darija Srnu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pod nazivom “Sportska sramota” Stanić odgovara Torcidi kako nije u redu što su se tako postavili prema igraču kakav je Darijo Srna. Razlog Torcidinog priopćenja je Srnino “glumatanje” po pitanju gdje treba igrati Hrvatska protiv Italije. Kapetan je izjavio kako bi trebala igrati u Splitu iako je dosta ranije tzv. Odbor za hitnost HNS-a odlučio da će se ta utakmica odigrati u Zagrebu. Torcida mu je zamjerila kako se on kao kapetan već godinama “pravi blesav” i da nije, a mogao je koristeći svoj položaj, progovoriti o problemima u našem nogometu. Za kraju su mu oštro poručili da “ne uzima Hajduk u usta, jer nije toga dostojan”.

Stanić je Torcidi uzvratio s nekoliko protu-pitanja te je i tako čvrsto iskazao podršku sadašnjem kapetanu Vatrenih.

“Pitam se kako ste tako lako i brzo zaboravili sve ono dobroga što je Srna napravio za vaš Hajduk. Izgleda da je on igrao od svoje petnaeste godine za neki drugi Hajduk.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prošla je južina, pa valjda morate i vi preuzeti neku odgovornost. Zapitate li se ikada po laganom burinu tko je taj koji bi nam valjao? Ima li itko u Hrvatskoj tko bi mogao ispuniti vaše  a i naše norme? Šta je po vama trebao Srna napraviti? Možda štrajkati glađu ili razapeti šator? Nije dovoljno to što uklizava, centrira, dribla, dodaje i bori se…  jebo to… to može svatko.

Kad već prozivate zašto ne krenete redom? Nije Srna jedini igrač Hajduka koji je stvarao reprezentaciju i atmosferu o kojoj vi govorite. Bilo je tu puno utjecajnijih ljudi. Ako vam ih krenem nabrajati, trebat će mi puno prostora i vremena. Uostalom, vi to znate bolje od mene. Nije li licemjerno odapeti strijelu u jednu metu  kad znamo da smo svi donekle odgovorni za stanje i ovu atmosferu?!

Svi se kriju iza nekih interesa, a ja jednostavno ne mogu vidjeti  vaš interes u omalovažavanju Darija Srne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šta ste zapravo očekivali od njega i šta očekujete od drugih reprezentativaca? Da možda postave ultimatum HNS-u? Da bojkotiraju i ugase jedino svjetlo u tunelu hrvatskog nogometa. Da oni okončaju vaš i naš rat?

Znam…

Sramota je to što se Split zaobilazi.
Sramota je što se vise puta igralo u Londonu nego u Splitu.
Sramota je što Hajduk nema svoga predstavnika u izvrsnom odboru HNS-a. Sramotan je zakon o sportu koji igrače tretira kao samostalne obrtnike.
Sramota je što je većina igrača pod blokadom.
Sramota je da se ne igra derbi.
Sramota je zapaliti automobil hrvatske policije.
Sramota je što su tribine HN lige prazne.
Sramota je što vaš i naš klub nije bio dugi niz godina prvak.
Sramotni su povici sa tribina. Sramota je zviždati tijekom izvođenja himne neke druge nacionalne reprezentacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sramota je što se utišalo srce hajdučko i što rijetki imaju hrabrosti  zamjeriti se Torcidi.
Sramota je da se uprava Hajduka nije javno očitovala i osudila ovaj vaš istup.
Sramota je što uprava Hajduka zabija glavu u pijesak i bježi od odgovornosti.
Sramota je što čast i ponos imaju svoju cijenu.

Kao što vidite, sramotu možemo izvoziti na tone i bili bi strahovito prepoznatljivi u svijetu po tom pitanju.

Sramota je da moram uopće o ovome pisati.”

Iz cijele priče može se pročitati nekoliko stvari. Prvo, nikome nije jasno da kapetan selekcije ne zna gdje se igra ključna utakmica kvalifikacija iako je o tome bilo riječi u svim medijima, a da ne pričamo kako su svi igrači obaviješteni o mjestu odigravanja. Zašto se kapetan onda napravio “blesav” kako kaže Torcida?!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao drugo, Mario Stanić nije demantirao ništa što je Torcida navela u svom priopćenju kontra Srne. Vjerojatno je i njemu samom jasno kako stvari funkcioniraju u HNS-u ovih dana. Mogao je i o tome napisati koju kolumnu kad si već daje za pravo braniti čast hrvatskog nogometa kroz ikonu kapetana.

Darijo Srna možda stvarno nije zaslužio baš takve riječi niti javni napad od strane onih koji su mu dodijelili Hajdučko srce 2003. godine, ali nije ni u redu od njega da kao vođa Vatrenih ne poduzme ništa po pitanju ravnopravnosti gradova domaćina kad su u pitanju službene utakmice naše reprezentacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.