Gospođa Lidija iz Osijeka, poslala nam je fotografiju svojih pisanica, ukrašenih potpuno prirodnom tehnikom bojanja. Svaka pisanica je unikatna i ima svoj jedinstveni šarm.
Gospođa Lidija poslala nam je i opis tehnike koju je koristila. Ukoliko još niste ukrasili svoje pisanice, možete iskoristiti njen “recept” koji vam prenosimo u nastavku.
Jaja su kuhana u ljuski od luka, prethodno je na svako svježe jaje stavljena travka (peršinov list, djetelina, maslačkov list, cvijet ili bilo koja druga travka koja se nađe), zatim je svako jaje omotano i zavezano najelonskom čarapom te tako pripremljeno skuhano u vodi u koju je dodana ljuska od luka koja se za tu prigodu sakuplja od jeseni. Što je više ljuske u vodi, jaja će biti tamnije smeđe boje. Nakon što se jaja skuhaju i uklone tragovi čarape i trave, jaja se namažu komadićem slanine kako bi dobila sjaj. Ovo je stari slavonski običaj šaranja jaja, potpuno prirodan i bez dodavanja bilo kakvih umjetnih boja.
Pozivamo vas da nam pošaljete fotografije svojih pisanica, a najbolje ćemo objaviti na našim stranicama! Fotografije šaljite na info@narod.hr