Dan Hrvatske ratne mornarice – pod knezom Branimirom pobijedili Mlečane kod Makarske

mornarice
Foto: Andrej Šalov (CC BY-SA 3.0)

Dan Hrvatske ratne mornarice slavi se 18. rujna u sjećanje na taj datum daleke 887. godine, kad je pod knezom Branimirom pobijedila Mlečane kod Makarske. Odluku o obilježavanju tog datuma 1993. godine donio je tadašnji predsjednik dr. Franjo Tuđman. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je jedna od ključnih bitaka koje su odredile tijek povijesti na istočnoj jadranskoj obali u korist Hrvata, a slavi se na današnji dan jer se time želi istaknuti vjekovna hrvatska pomorska tradicija.

Dana 18. rujna 887. hrvatski mornari iz područja Neretve su u bitci kod Makarske nanijeli težak poraz moćnoj venecijanskoj pomorskoj floti koja je htjela uspostaviti kontrolu nad istočnom obalom Jadrana. Bilo je to u vrijeme slavnog hrvatskog kneza Branimira, koji je naslijedio slavne hrvatske mornare kneza Domagoja.

Bitka je poznata pod imenom Mucules.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U bitci je, prema zapisima mletačkog ljetopisca Ivana Đakona, život izgubio i sam dužd mletački Petar Kandijan, a desetljećima nakon toga, sve do početka 11. stoljeća, Mlečani su hrvatskim vladarima plaćali danak (tributum pacis) za plovidbu Jadranom.

Ilustracija: Fedor Mažuranić (1920- 2010)/ Logo HRM

Povijesni kontekst bitke

Mletačka Republika htjela je ovladati istočnom jadranskom obalom te tako u potpunosti vladati Jadranskim morem. Još od kneza Domagoja učestali udari brodovlja tog hrvatskog kneza onemogućili su im mirnu i neometanu plovidbu. Krajem 9 st. isto im se događalo sa hrvatskim pomorcima i ratnicima iz područja kneževine Neretve. Ona je u 9 st. obuhvaćala područje između Cetine i Neretve sa jezgrom u nepristupačnoj delti Neretve i obližnjim otocima Mljetom, Korčulom, Bračom i Hvarom.

Novoizabrani mletački dužd Petar I. Kandijan se te 887. godine zaputio brodovljem u kaznenu ekspediciju prema Neretvanima. Prema zapisima spomenutog mletačkog ljetopisca Ivana Đakona, snage mletačkog brodovlja činilo je 12 brodova. Iskrcao se kod Makarske. Prvi udarni val mletačkih postrojba bio je uspješan. Mlečani su Neretvanima uništili pet brodova. No, uskoro, 18. rujna 887. godine, Neretvani su snažno uzvratili te u potpunosti razbili mletačke snage i na kopnu i na moru. Sam je mletački dužd poginuo u toj bitci, a njegovo tijelo Mlečani nisu odnijeli, nego je ostalo kod Neretvana.

Od onda pa sve do konca 10. stoljeća Hrvati i Mlečani žive u miru, a Mlečani su prisiljeni godišnje plaćati hrvatskom vladaru danak (tzv. tributum pacis).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je jedna od bitaka koje su odredile tijek povijesti na istočnoj jadranskoj obali u korist Hrvata, a slavi se na današnji dan jer se time želi istaknuti vjekovna hrvatska pomorska tradicija.

Foto: Wikimedia.commons.org

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.