Mateša o odgodi: ‘Japan je spreman za Igre, ali svijet nije’

Foto: fah

Međunarodni olimpijski odbor, japanska vlada i organizatori Olimpijskih igara, na današnjem su sastanku odlučili da će se zbog pandemije koronavirusa i najveće sportsko natjecanje u svijetu ipak odgoditi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Dužni smo uzeti u obzir trenutačnu situaciju i omogućiti natjecateljima najbolje moguće okruženje, te misliti na sigurnost gledatelja, rekao je japanski premijer Shinzo Abe, pojašnjavajući odluku da Olimpijske igre u Tokiju neće početi 24. srpnja, već u kasnijem terminu, najkasnije u ljeto 2021.

Prije samo tjedan dana i Japan i MOO pozivali su da se pričeka s takvom odlukom, a iako je rečeno da se nacionalni odbori slažu s politikom čekanja, danas su pak složni u reakcijama da je odgoda ispravan potez, piše HRT.

– Mislim da je to mudra odluka koja ide u prilog zdravlju sportaša i koja je odraz realnog stanja u svijetu. Japanci već imaju jednu zgodnu rečenicu koja najbolje opisuje trenutno stanje, a kaže ”Japan je bio spreman za održavanje Igara, ali svijet nije”, izjavio je predsjednik HOO-a Zlatko Mateša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad je u pitanju novi termin natjecanja, Mateša prepušta odluku nadležnim tijelima.

– To je stvar odnosa i dogovora MOO-a i Japana, njima treba prepustiti da to pitanje riješe u interesu sportaša i organizatora, rekao je Mateša.

Prvog operativca HOO-a Josipa Čopa nije iznenadila vijest o odgodi Olimpijskih igara u Tokiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Ovakva odluka je očekivana unatoč nedavno održanim video-konferencijama MOO-a u kojima je jednoglasno dana podrška japanskoj vladi da organizira Igre u istim terminima. Čini se da je pandemija koronavirusa prisilila čelnike MOO-a na promjenu stava i odgodu Igara za neki drugi termin, najvjerojatnije isto vrijeme iduće godine. Istina, iduće godine se može razmišljati čak i o pomicanju Igara nekoliko tjedana unaprijed jer kad bi išli unazad postoji rizik da padnu u vrijeme monsunskih kiša, rekao je Čop za Hinu i potvrdio kako je odluka MOO-a prikladna s obzirom na situaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.