Mateša: Otvaranje OI na Seini bit će spektakl

Foto: fah

Ostalo je deset dana do otvaranja ljetnih Olimpijskih igara. Jedno od glavnih pitanja tijekom priprema je sigurnost Igara i ceremonije otvaranja koja će se održati na rijeci Seini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uoči početka natjecanja situaciju u našoj krovnoj olimpijskoj organizaciji HRT je razgovarao s predsjednikom Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatkom Matešom.

Sve je spremno, znamo i s koliko ćemo sportaša nastupiti na ovim Igrama – 73 sportaša, 16 sportova. Jeste li prvo zadovoljni brojem sportaša koji odlaze u Pariz?

– Zadovoljan sam, iako moram priznati da mi je žao zbog košarke. Pogotovo nakon utakmice sa Slovenijom gdje su pokazali da mogu i da su na visokom nivou. Što se tiče ostalog da, jer u tih 73 sportašice i sportaša ima jako puno onih čiji rezultati i forma ukazuju da se mogu uključiti u borbu za odličja, a to je ono što nas najviše veseli. Samo da ostanu zdravi i da zadrže formu, rekao je čelni čovjek HOO-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ono što je još jako bitno je da ima jako puno sportova u kojima sudjelujemo.

-Da, to govori o tome koliko su naši savezi sposobni, koliko dobro se radi u savezima jer za jednu tako malo zemlju po broju ljudi, manje od četiri milijuna imati predstavnike u 16 sportova na Olimpijskim igrama je jedan stvarno lijepi rezultat.

Na globalnom planu, naravno, najviše je rasprava o sigurnosti Olimpijskih igara, obzirom na svečano otvaranje koje je drugačije. Kakve su vijesti iz Pariza? Kakva je klima?

– U sportskom dijelu klima je izvrsna, i u organizacijskom isto tako, ne vidimo ni jedan organizacijski problem, možda je malo problem oko Seine i eventualno triatlona, zagađenosti Seine, kako će to na kraju biti procijenit će stručnjaci. Ono što je jedinstveno i nikad se ranije nije dogodilo, je otvaranje na Seini. To će biti spektakl, baš na nivou Pariza i njegovog značaja u olimpijskom pokretu. Što se tiče sigurnosti, Hrvatske u užem smislu, mi smo to dobro pokrili i siguran sam da će naši svi biti dobro i sigurni. Što se tiče šireg aspekta sigurnosti, znam da Francuska radi sve što je u njihovoj moći da osigura da se Olimpijske igre odvijaju na najbolji mogući način. Naravno da ugroze postoje, kao i uvijek, s njima se treba nositi, ali olimpijska ideja jača je od bilo kojih partikularnih političkih pogleda i inicijativa tako da se nadam da će sve proći u najboljem redu, zaključio je Zlatko Mateša, piše HRT.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.