‘Meč stoljeća’ – Mayweather Jr. pobijedio Pacquiaoa odlukom sudaca

Amerikanac Floyd Mayweather Jr. ujedinio je naslove prvaka svijeta u velter kategoriji po verzijama WBA, WBC i WBO nakon što je u ‘meču stoljeća’ u Las Vegasu pobijedio Filipinca Mannyja Pacquiaoa jednoglasnom odlukom sudaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bila je to 48. pobjeda 38-godišnjeg američkog boksača koji nema niti jedan poraz u profesionalnoj karijeri. Dvije godine mlađi Pacquiao je doživio šesti poraz uz 57 pobjeda i dvije neodlučene borbe.

Premda dio boksačkih stručnjaka smatra kako je kroz povijest bilo atraktivnijih i poznatijih boksača od Mayweather Jr. i Pacquiaoa, bio je to svakako marketinški najveći meč u povijesti ovog sporta. Njihov okršaj se dogovarao godinama i na koncu je to postala najskuplja borba teška 300 milijuna dolara. Od tog iznosa oko 180 milijuna dolara pripast će Floydu, dok će Pacquiao dobiti 120 milijuna dolara.

Posljednji poraz Mayweather je doživio u polufinalu olimpijskih igara u Atlanti 1996. godine od bugarskog boksača Serafima Todorova. U Atlanti je osvojio broncu, a četiri mjeseca kasnije je debitirao u profesionalnim vodama i pobijedio. Od tada je nanizao 48 pobjeda u 48 profesionalnih borbi. U četiri različite kategorije je osvojio 10 naslova prvaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pacquiao je sportski ponos Filipina i prvi boksač na svijetu koji je postao svjetski prvak u čak osam različitih težinskih kategorija. Zanimljivo, već je petu godinu zastupnik u filipinskom Parlamentu, a ujedno je i pričuvni časnik filipinske vojske. Snimio je 11 igranih filmova, 20-tak dokumentaraca, te tri glazbena albuma. Na OI 2008. u Pekingu je nosio filipinsku zastavu na otvaranju premda uopće nije sudjelovao na igrama. Nakon borbe nije skrivao razočaranje odlukom sudaca uvjeren kako je on trebao pobijediti.

Boksački spektakl u Las Vegasu izazvao neviđeni interes medija. Organizatori su dobili čak 18,000 zahtjeva novinara za akreditacije, a odobreno je tek 1,500. U dvorani je bilo kao na dodjeli Oscara, sve prepuno zvijezda. Iz prvih redova meč su pratile hollywoodske zvijezde Clint Eastwood, Robert De Niro, Denzel Washington, Ben Affleck, Bradley Cooper i Mark Wahlberg, legende NBA lige Michael Jordan, Magic Johnson, Charles Barkley i Reggie Miller, zvijezda američkog footballa quarterback New England Patriotsa Tom Brady, tenisač Andre Agassi i njegova supruga Steffi Graf, bivši svjetski boksački prvaci Mike Tyson, Evander Holyfield i Sugar Ray Leonard, pjevač Sting, reper Jay Z i njegova supruga Beyonce, P. Diddy…

Zanimljivo, osim boksa subota je donijela još nekoliko sportskih ‘poslastica’ pa su Amerikanci 2. svibnja prozvali “najvećim sportskim danom ikada”. U subotu je održan i dvoboj velikih suparnika u baseballu Boston Red Soxa i New York Yankeesa. Zatim, sedma utakmica prvog kruga doigravanja Zapadne konferencije između San Antonio Spursa i L.A. Clippersa, draft NFL-a i legendarni konjički Kentucky Derby.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Boksački ‘meč stoljeća’ u brojkama

Boksački okršaj Amerikanca Floyda Mayweather Jr. i Filipinca Mannyja Pacquiaoa u brojkama:

300 – milijuna dolara će podijeliti borci (180 će dobiti Mayweather Jr., a 120 Pacquiao)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

74 – milijuna dolara je zarada od prodaje ulaznica

16,800 – gledatelja je pratilo borbu u MGM Grand Garden Areni u Las Vegasu

350.000 – dolara je cijena ulaznice na crnom tržištu za mjesto uz ring

25,000 – dolara je plaća suca u ringu Kennyja Baylessa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

5,8 – milijuna pratitelja ima Mayweather Jr na Twitteru

2 – dolara je dobio Pacquiao za prvi meč u karijeri na Filipinima

66,7 – kilograma je dopuštena gornja granica težine boksača

18,000 – zahtjeva novinara za akreditacije (odobreno je 1,500)

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.