Međunarodna trekking utrka Dalmacija Ultra Trail od 20. do 22. listopada

Foto: Thinkstock

Drugo izdanje međunarodne trekking utrke Dalmacija Ultra Trail održat će se u okolici Omiša od 20. do 22. listopada u četiri kategorije, a sudionike će bez obzira na dužinu trase odvesti putevima najljepših lokacija i najznačajnijih povijesnih i kulturnih spomenika tog dijela Dalmacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako se ističe u najavi, središnje je mjesto događanja grad Omiš, koji je među trekking i trail populacijom poznat i kao “kolijevka hrvatskog trekkinga”, gdje je 1990. pokrenut Mosorski maraton, čija je staza prolazila mosorskim grebenom od Klisa do Omiša u dužini od 40 km.

Utrke drugog izdanja Dalmacija Ultra Traila i ove se godine održavaju u četiri kategorije, SKY DUT (155km), MOUNTAIN DUT (100km), SEA DUT (60km) i RIVER DUT (20km), a među lokacijama koje će obuhvatiti su Biokovo, Mosor, Kozjak, Poljička planina, Omiška Dinara, te rijeke Jadro, Žrnovnica, Cetina, kao i niz povijesnih i kulturnih spomenika kao što su Antička Salona, Klis, Fortica i drugi.

Osim iz Omiša, odakle starta SKY DUT, utrke startaju i s drugih atraktivnih lokacija, MOUNTAIN DUT s Kliške tvrđave, SEA DUT iz Baške Vode, te RIVER DUT iz Dugog Rata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cilj svih utrka je u Omišu, gdje se ove godine za sve male buduće trail trkače uvodi i novost – dječja utrka za djecu od 2-12 godina. Dječja utrka će se održati u u nedjelju 22. listopada sa startom u 12 sati. Za najbržeg dječaka i djevojčicu osigurane se i nagrade – romobili, a sva djeca koja budu sudjelovala u utrci dobit će majicu utrke i diplomu, dok će se fotografije s utrke moći preuzeti na mrežnim stranicama organizatora.

“Trail i treking danas su sve popularniji oblici trkačkih utrka za čije je održavanje Dalmacija jedna od najpoželjnijih destinacija. Još 2010. godine na tom se području trekingom bavilo svega desetak natjecatelja, dok danas Dalmatinska trail liga okuplja dvije tisuće sudionika, a na velikom broju utrka sudjeluju i cijele obitelji”, stoji u najavi.

“Zanimljivo je da su se u svrhu održavanja ove utrke očistile i mnogobrojne davno zaboravljene i zapuštene staze, nekada jedine komunikacije među selima dalmatinskog priobalja i zaleđa, te izronila davno napuštena sela”, dodaje se.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za potrebe utrka, na području između Kaštela i Baške Vode bit će raspoređeno gotovo 300 volontera koji će biti natjecatejima na raspolaganju na 16 okrijepnih stanica, prijelazima ceste, označavanju, i kasnije na čišćenju staze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.