Milanović pisao Platiniju: Hrvati dišu sa svojom reprezentacijom, drakonska kazna uništila bi nogomet u Hrvatskoj

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović uputio je u srijedu pismo predsjedniku UEFA-e Michelu Platiniju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Upućujem Vam ovo pismo zabrinut za sudbinu hrvatske nacionalne vrste tijekom disciplinskog postupka koji je posljedica tužnog incidenta na marginama kvalifikacijskog susreta za Euro 2016 Hrvatska-Italija u Splitu 12. lipnja.

Još uvijek nepoznati počinitelji jasno su i odlučno osuđeni sa svih strana političkog spektra i od strane svih državnih institucija. Njihov čin naišao je na prezir velike većine hrvatskih građana. Pokrenuto je opsežno kriminalističko istraživanje, za koje se nadamo da će donijeti rezultat i da će počinitelji biti pronađeni u najskorije vrijeme.

U ovom kontekstu, želio bih istaknuti kako je Hrvatska tijekom Drugog svjetskog rata imala najveći udio antifašističkih snaga među stanovništvom u okupiranoj Europi. Građana Hrvatske bilo je najviše u partizanskim postrojbama tijekom rata. Ističem ovo kako bih pojasnio da za počinitelje gnjusnog čina u Splitu nema podrške niti razumijevanja u hrvatskom društvu. Njihov čin usmjeren je ponajprije protiv Hrvatskog nogometnog saveza, i to zbog unutarnjeg sukoba Saveza s dijelom navijača, a nikako nije podrška nacističkoj ili fašističkoj ideologiji, niti je usmjeren protiv hrvatske reprezentacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zoran Milanović uputio pismo predsjedniku UEFA-e Michelu Platiniju

Razumijem da će najvjerojatnije biti sankcija protiv Hrvatskog nogometnog saveza. Međutim, želio bih apelirati na razumijevanje UEFA-a i upozoriti na činjenicu da Hrvati žive i dišu sa svojom reprezentacijom. Navijači su bili duboko šokirani nakon incidenta, u strahu od pravične kazne. Drakonska sankcija koja bi ozbiljno naštetila ili čak spriječila uspjeh reprezentacije u dosadašnjim, za našu nacionalnu vrstu, izvrsnim kvalifikacijama za Euro 2016, išla bi na ruku upravo onima koji žele srušiti Savez, ali to bi uništilo i reprezentaciju. To bi bio neizbrisiv ožiljak na duši hrvatskih navijača te bi dugoročno naštetio nogometnoj igri u Hrvatskoj.

Apeliram na Vas, gospodine predsjedniče, ne dopustite da se Euro 2016 održi bez sudjelovanja svih najboljih nacionalnih vrsta. Igra se mora odigrati na nogometnom terenu”, stoji u pismu predsjednika Vlade Zorana Milanovića Michelu Platiniju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.