Ministar Mornar: Zabrinjava nas visok udio nedovoljno aktivne djece

Europski tjedan sporta održat će se na poticaj Europske komisije po prvi put u svim zemljama Europske unije od 7. do 13. rujna 2015., a centralni događaj u Hrvatskoj organizirat će se pod nazivom Be CROactive 12. rujna na zagrebačkom Bundeku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“U Europskom tjednu sporta građane pozivamo na kretanje, tjelesnu aktivnost koja bi trebala postati dio svakodnevice jer pridonosi fizičkom i psihičkom zdravlju. Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta kao nacionalni koordinator Europskog tjedna sporta u Hrvatskoj organizirat će niz cjelodnevnih sportskih, rekreativnih, zdravstveno-preventivnih, edukativnih, informativnih i zabavnih aktivnosti koje će se provoditi 12. rujna 2015. godine na Bundeku”, izjavio je u četvrtak predstavljajući program Europskog tjedna sporta ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar napominjući da se MZOS uključilo u kampanju kao Nacionalni koordinator događanja Europskog tjedna sporta u Republici Hrvatskoj koji će u cijelosti biti financiran od Europske komisije.

Kroz cjelodnevni program vodećeg događaja Be CROactive na Bundeku posjetiteljima će se biti predstavljene raznovrsni sportovi i tjelesne aktivnosti te stilovi života koji pridonose zdravlju. Predstavljanje događanja započelo je danas u MZOS-a a nastavit će se do 13. rujna s ciljem povećanja svijest o potrebi i blagodatima tjelesne aktivnosti na fizičko i psihičko zdravlje građana svih dobnih skupina.

“Puno se govori o tome kako danas živimo sjedilačkim stilom života, kako se slabo krećemo i bavimo tjelovježbom, ali isto tako postoji jedan trend sve većeg korištenja bicikla ili hodanja za odlazak na posao. To je još uvijek premalo jer prema rezultatima posljednjeg istraživanja u sustavu praćenja javnog mnijenja u zemljama članicama EU (Eurobarometer) 65% odraslih osoba u Republici Hrvatskoj vrlo rijetko ili nikada ne vježba, što je lošiji rezultat od europskog prosjeka (59%). Posebno zabrinjava i visok udio nedovoljno aktivne djece i adolescenata (primjerice čak 92% djevojaka u dobi od 15 godina nije dovoljno tjelesno aktivno)”, rekao je ministar Mornar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bundek će se 12. rujna od 9 do 22 sata pretvoriti u sedam različitih “tematskih sportskih polja i kutaka” za posjetitelje s pozornicom za izvođenje sportskih i zabavnih sadržaja. Djeca će moći uživati u druženju sa sportašima projektnim ambasadorima i maskotama, igrati se na igralištu, mladi i studenti u prezentacijama sportskih i fitnes klubova, netradicionalnih sportova, plesa, pilatesa, joge, slobodnog penjanja i sportske opreme. Za njih će biti organizirano testiranje granica, košarkaški i malonogometni turnir, biciklijada i dr.

Također, sudionici događanja moći će obaviti kontrolu krvnog tlaka i tjelesne težine, indeksa tjelesne mase i postotka masnog tkiva, sudjelovati u jutarnjoj vježbi joge, pilatesu, plesnim radionicama te kvizu o načinu života koji pridonosi zdravlju i foto natječaju. Sportske aktivnosti i promocija sporta te atraktivan program odvijat će se i u jezeru Bundek u kojem će biti organizirano plivanje s jednom perajom.

Nositelji aktivnosti bit će, uz oko 15.000 aktivista, sportske organizacije (nacionalni sportski savezi, i klubovi), nevladine organizacije (studentske organizacije, organizacije koje rade s mladima, obiteljima, odraslima, starijim ljudima te volonterske organizacije), predstavnici vladinih tijela (Ministarstvo znanosti obrazovanja i sporta, Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo socijalne politike i mladih, Agencija za mobilnost i programe EU itd.), sveučilišta, osnovne i srednje škole, tvrtke, stručnjaci iz područja sporta i rekreacije, volonteri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predstavljajući projekt proslavljeni vaterpolski reprezentativac i pomoćnik ministra za sport Tomislav Paškvalin na osobnom primjeru je svjedočio o važnosti sporta.

“Sport je moj način života od najranije mladosti. Dao mi je predivne trenutke sreće i nevjerojatnog zadovoljstva, ali i učio me da se znam nositi s porazima, da iz njih izvlačim pouke, budem jači u novim životnim iskušenjima. Naučio me da samo disciplinom, upornošću, odricanjem i ogromnim radom možeš dostići sportske vrhunce koji te kasnije vode kroz život kao stabilnu i karakternu i pravednu osobu. Slogan koji sam koristio bio mi je i ostao do danas “gdje ima vjere i volje, ima i načina”. Sport kao način života najbolji je mogući izbor. Malim pomacima u svakodnevnom životu, poput odlaska na posao biciklom ili pješice, barem nekoliko puta tjedno, možemo napraviti velike pomake u cilju što boljeg zdravstvenog statusa. Preporučam svima da što više vremena provode aktivno i u pokretu”, rekao je nositelj dviju zlatnih medalja s olimpijskih igara Tomislav Paškvalin.

Oduševljenje ovim projektom nije krio ni njegov klupski i reprezentativni kolega Dubravko Šimenc koji je i ambasador projekta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Zadaća nam je da se uključimo u akciju našeg matičnog Ministarstva jer promiče vrijednosti zdravlja i života. Sport je zdravlje i sport je život! Naša zemlja je jedna od najljepših zemalja svijeta, ima predivnu prirodu, iskoristimo to! Moja sportska karijera bila je nastavak mladenačke igre u prirodi, košarke s prijateljima na sportskim terenima Mladost, trčanja na Jarunu, veslanja na Badiji, druženju s vršnjacima. Važno je da podržimo ovaj projekt zbog djece, ali i odraslih. I oni trebaju biti tjelesno aktivni. Ja sam i danas aktivan”, kazao je Šimenc.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.