Motiv je novac: Klubovi pokretači tzv. Superlige u ogromnim su dugovima

Foto: Snimka zaslona

Zasad je propalo osnivanje i pokretanje tzv. Superlige, lige za bogate, za klubove koji su moćni, a koji su zbog načina poslovanja, zbog rastrošnosti, u ogromnim dugovima, a što je zapravo glavni motiv za pokretanje ovakve jedne lige koju navijači diljem Europe ne žele. Propasti tzv. Superlige kumovala je zapravo odluka engleskih klubova da se pod pritiskom navijača povuku iz ovog cirkusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što je tzv. Superliga i službeno propala stiglo je, kako smo već pisali, priopćenje u kojem je vidljivo da pokretači te lige, poput čelnika Reala i Juventusa, neće odustati tako lako, u budućnosti će se tražiti sustav po kojem bi ova liga ipak na kraju zaživjela. Sam tvorac te lige 74-godišnji čelnik Reala Florentino Perez je priznao da se kreiranjem ovog natjecanja želi izvući iz financijske krize, uzrokovane pandemijom koronavirusa, koja je mnogim klubovima donijela zaista velike gubitke.

Planirani fond ovog natjecanja, dakle, Superlige, je navodno bio 3.5 milijardi dolara, a klubovi poput Real Madrida, Barcelone ili Juventusa zaradili bi 350 milijuna eura samo od toga što bi sudjelovale u ovom natjecanju. Ovaj bi novac pomogao spomenutim klubovima da se izvuku iz ogromnih dugova koje su stvorili prošlih godina zaista suludim trošenjem novca te nema kluba koji je prihvatio sudjelovati u tzv. Superligi a da nije itekako dužan. Ukratko, motiv je novac, a ne ”dobrobit nogometa”, kako je u jednom trenutku, između ostaloga, rekao Perez.

Ukupan dug svih 12 klubova koji su potpisale sporazum o kreiranju Superlige iznosi 8.6 milijardi eura, a Tottenham i Barcelona su klubovi koji uvjerljivo prednjače po dugovanjima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, trenutni dug Tottenhama iznosi 1.28 milijardi eura, dok je Barcelonin nešto manji i blizu je cifre od 1.2 milijarde eura. I ostali klubovi suočeni su s velikim dugovima, Real Madrid tako duguje preko 750 milijuna eura, a navodno je dug Juventusa čak dostigao iznos od 850 milijuna eura. Ima i nekih drugih izvora koji govore kako su ove informacije o dugovima nešto drugačije, no sve te informacije jasno sugeriraju da su dugovi ogromni. Veći ili nešto malo manji od navedenih, ali ogromni.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.