Može li se iskoristiti ova povijesna prilika? Noć istine hrvatskog nogometa i nevjerojatna izjava Dinamovog trenera…

Foti: fah

Hrvatski nogomet večeras je ponovno na tzv. ispitu zrelosti. Hoće li se ostvariti želja sjajnog slovenskog stručnjaka na klupi Rijeke, Matjaža Keka, koji je nakon prolaza protiv favoriziranog Salzburga rekao kako se nada da će se hrvatski klubovi proći dalje i da će se tako ”staviti flaster na usta onima koji tvrde da u hrvatskom nogometu ništa ne valja”? Vidjet ćemo vrlo brzo, već za nekoliko sati.  Rijeka je prošla Salzburg u 3. pretkolu kvalifikacija za Ligu prvaka i tako osigurala europsku jesen, na redu je Europska liga, na redu su Osijek, Hajduk i Dinamo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osijek ima povijesnu priliku. Utakmica protiv PSV-a u Gradskom vrtu, nakon pobjede Osječana u Eindhovenu od 1:0, jedna je od najvećih europskih utakmica u povijesti tog hrvatskog kluba, koji, nažalost, nema adekvatan tretman na Hrvatskoj televiziji.  I nije to od danas. Kada govorimo o PSV-u ipak se radi o velikom favoritu, europskog ugleda, koji i dalje ima velike šanse izbaciti hrvatski klub. PSV je bez obzira na poraz u Eindhovenu favorit u Gradskom vratu.  No, Kohorta može pomoći, vjerujemo i da hoće.

Hajduk protiv Brondbyja ipak je u najtežoj situaciji, barem rezultatski, iako iz prve utakmice u Kopenhagenu ima relativno pozitivnih 0:0. Na Poljudu treba napadati, mora se zabijati, a ne smije primiti, neće biti lako iako će Torcida zaposjesti ”naš najljepši stadion.” UEFA se smilovala te će samo jedan dio Poljuda biti zatvoren zbog navodnih rasističkih ispada Torcide. Hajduk je često u novijoj povijesti imao dosta problema kad je imperativno morao napadati, stvarati igru, kroz igru prilike.

Dinamo? Dinamo je posebna priča hrvatskog nogometa, iako su dobili nedvojbeno najlakšeg protivnika, puno lakšeg nego što su to Salzburg, Brondby, da ne govorimo o PSV-u, modri nisu u najboljoj poziciji, posebno ne nakon jedne nevjerojatne, da ne kažemo kukavičke, izjave Dinamovog novog trenera Marija Cvitanovića. Podsjetimo, plavi su u prvoj utakmici slavili protiv skromnog norveškog Oddsa 2:1 na Maksimiru, pritom zapucali sedam do osam velikih prilika, ali i pokazali sve slabosti svoje kao sir šuplje obrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uoči uzvrata u Norveškoj trener Cvitanović je, kako smo već pisali, rekao: ‘‘Očekujem da će Odds igrati malo više ofenzivnije od početka utakmice, no mislim da niti jedna ekipa neće odustati od svog stila igre. Odds ima veće šanse jer su zabili gol na Maksimiru, ali mi ćemo igrati svoju igru i tražiti pobjedu. Nismo ih podcijenili u prvoj utakmici…”

Ovakvim stavom Dinamo se već sad može oprostiti od titule u Hrvatskoj, a nisu ni trebali ići u Norvešku. Naime, ”pila naopako” ne vrijedi ako se radi o takvom tradicijskom nesrazmjeru dva kluba. Odd je jedva izbacio slabi Vaduz, dok je Dinamo znao pobjeđivati Villarreal, Celtic, Glasgow, Ajax… Boji li se Dinamo danas kluba koji je strahovao od jednog Vaduza?

Za hrvatski nogomet, za koeficijent HNL-a, za pokušaj ostvarenja sna o povratku dva hrvatska kluba u kvalifikacije za Ligu prvaka, bilo bi, naravno, najbolje kada bi svi hrvatski klubovi prošli večeras. Prilika postoji i nije mala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.