Mršić: “Igrači imaju samo jedan zadatak. Hezonja? Jako teško da će igrati”

Zagreb, 23.11.2021. - Konferencija za medije hrvatske košarkaške reprezentacije povodom okupljanja i kvalifikacijskih utakmica za SP 2023. protiv Slovenije u Zagrebu (25.11.) i protiv Finske u gostima (28.11.). Na fotografiji Lovro Gnjidić ,Pavle Marčinković, Veljko Mršić, Dino Rađa. foto HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ abu

Hrvatska muška košarkaška reprezentacija priprema se u Zagrebu za početak prvog ciklusa kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2023. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na konferenciji za novinare uoči prvih utakmica govorili su, u ime Hrvatskog košarkaškog saveza Dino Rađa, izbornik Veljko Mršić te igrači Pavle Marčinković i debitant Lovro Gnjidić.

– Ekipu smo maksimalno pomladili, atmosfera je na treninzima jako dobra, momci rade maksimalno pošteno i totalno su neopterećeni s nekim bivšim rezultatima i stanjima. Želim im puno sreće, a imaju samo jedan zadatak, izaći s terena krvavih koljena, sve ostalo će im se oprostiti, rekao je na početku Dino Rađa.

– Jedna nova reprezentacija. Spoj mladosti i iskustva s ciljem da u dva zadnja prozora, koja će biti na jesen 2022. i početkom 2023., budemo najbolji mogući. Sigurno da ćemo i sada biti dobri, momci rade dobro, atmosfera je odlična, od prvog dana okupljanja sve izgleda jako dobro na treningu, što se tiče ponašanja na terenu i van terena, dodao je Mršić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pavle Marčinković očekuje tešku i zahtjevnu utakmicu protiv Slovenije koja se igra u četvrtak od 20.45 sati.

– Iako je reprezentacija nova, rezultati, ciljevi i postulati su isti. Rezultat ćemo graditi na dobroj obrani i jakoj tranziciji. Mislim da s mladim igračima imamo i nešto za tražiti, igraju važne uloge u klubovima i puni su samopouzdanja, rekao je Marčinković.

U nedjelju, 28. studenoga prvi ciklus završava u Helsinkiju s finskom reprezentacijom, a u skupini je s nama i Švedska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Ovo je ispunjenje sna, ekipa je super, odlično se slažemo. Ima i malo nervoze, ali fokusiran sam, dat ću sve od sebe. Osjećam i odgovornost, no ekipa je super, nije važan individualac jer samo kao momčad možemo napraviti rezultat. Slovenija je možda najbolja ekipa u skupini, ali imamo svoje šanse, izjavio je debitant Gnjidić.

Izbornik Mršić rekao je da vjeruje u ove igrače te da očekuje da ćemo na utakmicama biti dobri. Nada se da će mladost biti prednost, a ne mana.

– Ovo su igrači koji imaju puno potencijala, a mogu igrati ozbiljnu, modernu košarku. Vodio sam se time, puno tih mladih igrača je već osvajalo medalje, najvažnije je da idemo iz utakmice u utakmicu, no razmišljamo da u zadnja dva prozora imamo jednu homogeniziranu, uigranu reprezentaciju i da kroz godinu i pol dana će svi ovi igrači biti bolji. Mogli smo ići i s iskusnijim igračima, bili bi bolji sada, ali pitanje je kako bi to bilo za godinu i pol dana, morali bi se ponovno uigravati, bilo bi pitanje hoće li tada više nastupati, tako da je to jedan proces gdje treba razmišljati, ne samo o sadašnjosti, nego i o kraju kvalifikacija, rekao je izbornik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuo je da su svi igrači dobri karakterno i nisu opterećeni bivšim rezultatima reprezentacije.

Sljedeće dvije utakmice će najvjerojatnije propustiti i Mario Hezonja, koji nastupa za ruski Uniks, a trener mu je hrvatski stručnjak Velimir Perasović.

– Ono što ja znam, jako je teško da će nastupiti. Rekao nam je trener da su mu uzeli četiri Rusa u reprezentaciju, nema igrača za trening. Rekao nam je da pošaljemo upit klubu, ali jako teško će igrati. Taj problem postoji dugo, a i ne znam koliko bi bilo od koristi da na jednu zdravu atmosferu dođe igrač, doslovno iz aviona, i igra. Ne zna i neke igrače, akcije i bez obzira na njegovu kvalitetu koja je nesporna, mislim da bi bilo više problema nego koristi, rekao je Rađa.

Mršić zna da je Slovenija momčad koja je ostvarila plasman na Olimpijske igre, bila je tamo četvrta, ali da to nije ista ekipa bez Luke Dončića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Imaju sreće da Valencia ne igra Euroligu pa im je dostupan Prepelič. Dobra su momčad, iskusna, igraju dugo zajedno, ali nisu nepobjedivi, ustvrdio je Mršić, piše HRT.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.