Na pragu ispadanja: Nakon debakla Francuza mogu li i Danci ispasti s Europskog prvenstva već u prvom krugu?

Foto: fah

I dok su Hrvatska, Španjolska, Austrija, Norveška… prebrinule sve brige glede prolaska u drugu fazu Europskog prvenstva, a Francuska senzacionalno posrnula već na startu, aktualni svjetski prvak, Danska, u velikim je problemima, prijeti im ista sudbina kao i Francuzima. Naravno, ispadanje favorita otvara priliku za one nešto manje favorite, one iz drugog plana, kao što je to primjerice Hrvatska, sjajna Norveška, da ne spominjemo Španjolce, koji su i prije Eura bili proglašavani favoritima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako se Danci mogu spasiti rezultatskog debakla?

Čak i ako uspiju izboriti plasman u drugi krug Europskog prvenstva male su šanse za polufinale bez bodovnog kapitala iz prvog dijela, a njega neće imati. Dakle, da bi Danci prošli prvi krug i zaradili nastavak natjecanja moraju večeras od 20:30 svladati Rusiju, što, naravno, nije nemoguća misija, no, ne ovise sami o sebi. Naime, prije toga, od 18:15, igra se utakmica između Islanda i Mađarske, koja je u dvoboju s Dancima remizirala, bilo je 24:24. Da bi Danci ostali u igri trebaju pomoć Islanda, drugim riječima Island mora dobiti Mađarsku. Ni to nije nemoguća misija s obzirom kako se Island već kvalificirao u drugu fazu, no, utakmica im nije beznačajna. Naime, u slučaju pobjede protiv Mađarske u drugi krug Islanđani bi prenijeli dva boda, koja mogu biti presudna u borbi za polufinale. Dancima je to, naravno, olakšavajuća okolnost, naime, Island se protiv Mađara bori za sebe, ne za Dance. Međutim, nešto će se pitati i Mađarsku, kojoj treba sve isto što i Islandu, pomlađenoj mađarskoj reprezentaciji treba pobjeda kako bi ostala u igri za prolaz, drugim riječima, borit će se kao i protiv Danske kada su bili nadomak pobjede.

Danska sigurno ide dalje ako Island dobije Mađarsku a Danska Rusiju s dva ili više golova razlike, no, u slučaju da Island i Danska pobijede s jednim golom razlike, poredak se određuje prema broju postignutih golova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izbornik danske reprezentacije, Nikolaj Jacobsen, odgovorio je na pitanje novinara tko je bolji Island ili Mađarska: ”Islandu je također važno pobijediti jer bi u tom slučaju prenio bodove u drugi krug, ali Mađarska je pokazala da je vrlo dobra momčad. Zato moramo držati fige…”

Svjestan je danski izbornik da njegova momčad više ne odlučuje sama o sebi: ”Ne možemo više odlučivati sami o sebi, moramo se nadati pomoći naših islandskih prijatelja. Nije lijepo da o tome ovisimo.”

S obzirom na dosad viđeno na turniru, na brojna iznenađenja, s pravom se može zaključiti kako je ovo jedno od najluđih, najneizvjesnijih europskih prvenstava u povijesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.