Nakon ispitivanja navijača u Ateni, odvjetnici oprezno optimistični: Moraju biti mirni i čekati

epaselect epa10794638 Hooligans, who were arrested after violent clashes between AEK and Dinamo Zagreb supporters in Athens, are transferred by police officers to appear before an interrogator, in Athens, Greece, 11 August 2023. The first of the over 100 people, mostly Croatian nationals, charged in connection with the violence around the AEK Athens stadium on the night of 07 August are to begin appearing before three examining magistrates assigned to the case. The list of charges also includes the murder of 29-year-old AEK fan Michalis Katsouris but none of the suspects has been charged with the killing so far as the perpetrator has yet to be identified. EPA/ORESTIS PANAGIOTOU

Prva skupina hrvatskih navijača iz istražnog zatvora otpraćena je na ponovljeno ispitivanje pred sud u Ateni, a odvjetnici Hrvata optimistični su i očekuju odluku suda vrlo brzo, kao i slobodu za svoje klijente.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz sirene i pratnju interventne i specijalne policije prva skupina Boysa dovedena je pred atenski sud. Jedan po jedan, s lisicama na rukama stizali su pred suca istrage na ponovljeno ispitivanje. Ispitano ih je 38, a potom su autobusima vraćeni u istražni zatvor. Uz popratne uzvike okupljenim novinarima.

Dok čeka odluku suda, odvjetnik 95-orice Hrvata zbog roditelja navijača sa zaključcima ne želi brzati.

“Samo budite strpljivi. Mnogi su nervozni zbog svojih voljenih. Zato, ja sam zadnja osoba koja treba reći je li to deset dana, sedam, pet dana, petnaest. Ne želim reći nešto pogrešno”, rekao je odvjetnik dijela hrvatskih navijača Athanasios Kaimenakis koji tvrdi da za ukupno 60 njegovih branjenika ne postoje dokazi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
 > Jedan od BBB-a u grčkom zatvoru: Ne vjerujem da će nas tako skoro pustiti iz zatvora

I odvjetnik jednog hrvatskog državljanina, sve je optimističniji. “Glavni razlog za optimizam je to što moj klijent nije ni u čemu sudjelovao. Nema fotografija, nema dokaza. On je nogometni fan koji je došao u Grčku. Mladić koji s obitelji živi blizu Zagreba, imao je stabilan život, radio, s njim je bilo sve u redu. Ništa nije protiv njega, prema tome, ne znam zašto bi trebao ostati ovdje”, izjavio je Vassilis Karkazis, prenosi dnevnik.hr

Nakon četiri mjeseca iza rešetaka, očekuje brzu odluku tročlanog sudskog vijeća.

“Mislim da će im trebati, za toliko ljudi, otprilike 15 dana. Prije Božića!“, zaključio je Karkazis. Uhićene navijače i dalje se tereti za ukupno 11 djela, što kaznenih, što prekršajnih. Odvjetnik navijača Panatinaikosa uvjeren je u pozitivan ishod za sve njih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Uskoro, primjerice, za tjedan dana ili dva, jer ih je 105, svi će biti slobodni“, rekao je odvjetnik Alexis Kougias.

Na pitanje o Hrvatima u Grčkoj, predsjednik Vlade Andrej Plenković poziva na strpljenje. Hrvatska je Grčkoj odbila izručiti jednog navijača koji je sudjelovao u neredima. Nepravomoćna je to presuda Županijskog suda.

„Dopuna koju je Grčka uputila Hrvatskoj ne sadrži dovoljno elemenata iz kojih bi se dalo zaključiti kako bi se u Grčkoj hrvatskim državljanima garantirala temeljna ljudska prava“, rekao je odvjetnik Karlo Blažan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.