Napadi na Vatrene i Thompsona nisu zbog sadašnjosti već skorije budućnosti!

Foto; snimka zaslona

Zlatko Dalić, kako pod pritiskom nesmiljene medijske kampanje, tako i zbog nevjerojatne velikosrpske hajke koja dolazi iz Srbije preko nekih Vučićevih pročetničkih portala i medija, poziva na mir i dostojanstvo uoči dočeka u Livnu. Zar je ovih dana u Hrvatskoj vladalo izvanredno stanje, zar je bilo nekih nemira, nasilja, što to nije bilo dostojanstveno kad je pola milijuna Hrvata dočekalo Vatrene nakon povratka iz Rusije?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naravno, mediji su zbog nastupa Marka Perkovića Thompsona, kako zbog dočeka Vatrenih na Trgu bana Jelačića, tako i zbog dočeka Dalića u Varaždinu, pokušali učiniti sve ne bi li u budućnosti osujetili neke nove Vatrene, nekog novog izbornika, u želji da ih poslije pobjedničkih natjecanja dočeka – Thompson. Ponekad doista izgleda kako bi Vatreni puno bolje prošli u ”našim” medijima da ih je dočekala Lepa Brena.

U Livnu se očekuje nekoliko desetaka tisuća Hrvata, pjevat će ikone hrvatske domoljubne glazbe, od Thompsona do Mate Bulića. Svako pojavljivanje Thompsona u srbijanskim pročetničkim medijima odavno se kvalificira kao akt ”ustaškog orgijanja” u Hrvatskoj, za što su optužili u Srbiji i Modrića i Dalića i Rakitića… Lako za optužbe koje dolaze iz Srbije, države zarobljene u srednjovjekovnim propalim mitologijama, za njih su čak i ljudi poput Račana ili Mesića bili ustaše, iako niti jednog trenutka nisu propustili priliku, a Mesić to čini neumorno i dalje, veličati komunističkog diktatora Josipa Broza Tita.

Problem je kao i uvijek u nama, pola milijuna bilo nas je na ulicama glavnog grada, oduševljeno kako Vatrenima tako i njihovim ”glazbenim ukusom”, a dalje nam kriterije podobnosti određuju provladini bilteni, koji sve više svoju inspiraciju crpe iz srbijanskih medija. Rekli smo kakvih. Prenositi što pišu srbijanski mediji možda nije higijenski i možda zaista izaziva mučninu u želucu, mučninu cijele nacije, no, nažalost, pokazuje se nužnim. Naime, sve su manje razlike, ako ih uopće ima, između srbijanskih, Vučićevih, i nekih navodno hrvatskih medija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako je hrvatski branitelj Marko Perković Thompson, rođen davno nakon Drugog svjetskog rata, za srbijanske medije ustaša, i to isto za hrvatske medije, kakva je razlika između njih?

Kad smo se doveli u situaciju, koliko je godina trebalo, kako je do toga došlo, da se zabranjuje čak i pjesma nadahnuta oslobodilačkim, obrambenim Domovinskim ratom,‘Bojna Čavoglave’‘, pjesma nastala u jeku borbe za svaku stope hrvatske zemlje, u trenutku dok se rodno mjesto Marka Perkovića, Čavoglave, borilo za opstanak, protiv zla i tiranije, danas je jednako sporna u Srbiji i Hrvatskoj!? Jesmo li mi, kao Hrvatska, kao država, kao nacija, uopće pobijedili u Domovinskom ratu ili smo nakon rata, s godinama, pobjedu u ratu pretvorili u poraz i tihu, odnedavno sve glasniju, kapitulaciju u miru?

Na Trgu bana Jelačića tijekom samog finiša dočeka Vatrenih nakon pojave Thompsona, i oduševljenja brojnih Hrvata te nogometaša i izbornika, kod organizatora zavladao je panični strah, čak i od pjesme ”Lijepa li si” koja je oduvijek, a tako bi bilo i danas da je kojom srećom još uvijek među nama, za vrijeme predsjednikovanja HNS-om Vlatka Markovića, bila himna Vatrenih. Što bi tek bilo da je Thompson imao prilike ispuniti glavnu želju Hrvata na trgu te igrača na pozornici i da je zapjevao ”Bojna Čavoglave”? Što bi tek tada mediji radili Vatrenima, kako bi reagirala ova Plenkovićeva, nažalost sve više odnarođena, vlast? Bi li to naljutilo Jadranku Kosor?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zašto danas neki mediji manje, a neki sve više, napadaju Dalića? Zapravo, javno se to još ne usude napisati, reći, ali većina njih možda želi odlazak aktualnog, srebrnog izbornika, iako tvrde suprotno. Njima bi sasvim sigurno na klupi hrvatske reprezentacije puno bolje ”sjeo” čovjek koji bi možda preferirao Đorđe Balaševića i Boru Čorbu

Boje se Dalića, svjetski je doprvak, omiljen u narodu, teško ga je otvoreno rušiti i gaditi po medijima, a još k tome nema ”glazbeni ukus” kakav je danas poželjan u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.