Nepoznato – Atletico i Bayern igrali finale za prvaka Europe 1974!

Večerašnja utakmica Atletica i Bayerna biti će tek treća između ove dvije momčadi, a njihov dvomeč iz finala 1974. ostat će zauvijek upisan u povijesti nogometa. Između ostalog, bio je to prvi nastup za obje momčadi u finalu i jedino finale s ponovljenom utakmicom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Veliko finale Kupa prvaka 1974. značilo je uspon slavne momčadi Bayerna sa Beckenbauerom, Breitnerom, Maierom, Mullerom i drugima u europske visine nogometa. Bila je to prva titula slavne njemačke momčadi, a još su 1975. i 1976. osvojili isti najvredniji naslov u klupskom nogometu, dakle tri puta zaredom što je uspjelo samo Realu i Ajaxu.
Prva utakmica je u 90 minuta završila bez golova, a u produžecima 1:1. I tada je kao prije koju godinu, Atletico primio gol u posljednjoj minuti utakmice. Dvije titule prvaka Europe ljubimac Madrida izgubio je u posljednjoj minuti finala!
U ponovljenoj utakmici slavio je Bayern 4:0, a utakmica je odigrana na čuvenom Heyselu koji je kasnije srušen nakon tragične pogibije 39 navijača Juventusa 1985.

Neizvjestan meč do posljednjeg zvižduka

Trener domaćina Diego Simeone morat će posložiti obranu bez Godina: „Moramo razmišljati samo o jednoj stvari, a to je pobjeda. Očekujem tešku utakmicu protiv momčadi koja ima ogroman napadački potencijal. Protiv trenera koji mijenja igru iz utakmice u utakmicu. Pokušat ćemo preuzeti utakmicu u svoje ruke gdje god nam se za to pruži prilika. Očito je da mi imamo drugačijeg trenera i igrače nego Bayern, a u ratu pobjeđuju oni koji bolje koriste svoje vojnike. Oni su istoj poziciji kao i mi, moramo pobijediti, to je sve što želim.“
Atlético dočekuje Bayern u odličnoj formi. Domaćini su pobijedili u posljednjih pet utakmica, a 433 minute nisu primili pogodak. Prošlog vikenda savladali su Malagu s 1:0 i ostali u utrci na naslov u La Ligi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bayernov Guardiola nahvalio je svog kolegu na klupi i njegovu momčad: „Oni su odlična momčad, možete ih usporediti s Barcelonom i Realom. Simeone je napravio velike stvari, a ovo će biti odlična utakmica. Napravit ćemo sve da uđemo u finale.“
Zatim je Guardiola nastavio s taktičkom analizom protivnika: „Pet godina nisam igrao protiv njih, ali iz onoga što gledam jasno je kako se odlično brane, a to nije sve što rade. Izuzetno su organizirani, sjajno zatvaraju prostor, izvode ubojite kontranapade, Koke oduzima puno lopti. Bore se za naslov gotovo svake godine, kako u domaćem prvenstvu tako i u Europi. U nogometu je prilagodba izuzetno važna stvar, a mi ćemo se prilagoditi kako bismo ostvarili najbolji mogući rezultat. Treću godinu za redom smo u polufinalu, znam što ljudi govore – da moj rad u Bayernu neće biti potpun bez naslova, ali sretan sam što sam mogao okusiti rad u Njemačkoj. Mislim da sam bolji trener, bolja osoba i puno opušteniji.“
Bayern je također u sjajnoj formu, 11 utakmica ne znaju za poraz, a do toga su slavili u devet. Proteklog vikenda napravili su novi korak do obrane naslova pobjedom 2:0 u Berlinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.