Nesposobni političari doveli Italiju na rub kaosa, a onda odlučili stopirati i nogomet…

Foto: fah

Zbog pandemije koronavirusa nogometna sezona diljem Europe je u privremenom prekidu. Iako pandemija jenjava dolaskom toplijih dana te se u većini zemalja Europe ublažavaju mjere čini se kako to ipak na jednaki način ne vrijedi za sve. Jedno od najvećih žarišta pandemije je susjedna Italija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, talijanski političari katastrofalno su se pripremili za borbu protiv pandemije, koja je na europski kontinent stigla iz komunističke Kine. Sjetimo se načina na koji su u Italiji, u Milanu, reagirali nakon što su se pojavili prvi znaci epidemije, pa čak i kad se ona rasplamsala. Sjetimo se prepunih ulica Milana, sjetimo se reakcija tamošnjih političara. Što su posijali sada, nažalost, žanju, ceh će platiti svi.

Premijer Italije Giuseppe Conte prije dva dana objavio prelazak u “drugu fazu” popuštanja mjera koje su uvedene, doduše prekasno, kako bi se obuzdalo širenje koronavirusa. Druga faza počinje 4. svibnja, takva je vijest sjajno primljena u Italiji kod svih onih koji se bave sportom, pa tako i nogometom. No, slavlje je očito kratko trajalo…

Kako smo već spomenuli ministar sporta Vincenzo Spadafora svojom izjavom je sve vratio u stvarnost, koju je zajedno sa svojim kolegama kreirao, a stvarnost je kaotična. Političarima ni u Italiji ne pada napamet priznati pogrešku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, od ponedjeljka bi u Italiji trebala biti dozvoljena rekreacija u parkovima, kao i bavljenje sportom na otvorenom. Dakako, strogo bi se trebalo držati propisane udaljenosti od dva metra između ljudi, čega se jedino ne moraju držati novinari u Hrvatskoj kada jurišaju na crkve. Individualni sportaši se od ponedjeljka također mogu vratiti treninzima, uz pridržavanje već spomenutih mjera.

S obzirom na sve svi su očekivali sa če nakon individualnih sportaša na red doći i povratak nogometaša, Serie A, s obzirom kako će od 18. svibnja biti dozvoljeno i profesionalnim sportskim momčadima. Talijanski ljubitelji sporta takvim su razvojem događaja bili oduševljeni, mediji su se raspisali da se vraća Serie A, no, talijanski premijer je poručio:

“O tome ćemo tek razgovarati. Svi mi smo obožavatelji nogometa i voljeli bismo da se što prije nastavi, ali prije svega moramo misliti na zdravlje igrača i posebno navijača, jer bi njihova masovna okupljanja mogla pogodovati novom razbuktavanju krize s koronavirusom. Ništa o tome još nismo odlučili, ali čim se stvore uvjeti, nastavit ćemo sa Seriom A”, kazao je talijanski premijer, koji je zaboravio da bi se igralo, ali bez masovnog okupljanja navijača, s obzirom da bi se igralo pred praznim tribinama.  Talijanski premijer dao je naslutiti kako lipanj nije realan kada se govori o nastavku Serie A:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 “Prvi dan lipnja je datum na koji želimo dopustiti otvaranje frizerskih i salona za masažu, kafića i restorana, dakle mjesta na kojima se skuplja više ljudi”, kazao je talijanski premijer, jedan od najdgovornijih za kaos u kojem se u jednom trenutku našla Italija. Kako sada stvari stoje neće biti ništa od nastavka nogometne sezone te će se klubovi posvetiti pripremama za novu sezonu.

Jednim dijelom takvim najavama kumovala je i odluka koja je donijeta u kaotičnoj Macronovoj Francuskoj, naime, francuski premijer, Edouard Philippe, kako smo već pisali,  da se zbog pandemije definitivno prekida francusko prvenstvo za ovu sezonu. Nakon toga talijanski ministar sporta potvrdio je da će njegova zemlja na isti način obustaviti natjecanje u Serie A. Pitanje je na koji će način reagirati građani obje ove velike zemlje s obzirom da su ih dobrim dijelom u kaos gurnuli političari, koji sada peru ruke i izvlače se na mjere koje su u početku zakasnili uvesti.

U Italiji je, podsjetimo, od koronavirusa prema službenim podacima umrlo preko 27 000 ljudi, a više od 105 000 je zaraženo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Evo je što je poručio talijanski ministar sporta:

“Hoće li se i kada nastaviti Serie A? Ako želimo da suzbijemo bilo kakav rizik od širenja koronavirusa, trebamo slijediti primjere Nizozemske i Francuske. Iskreno, takav scenarij je i kod nas sve bliži. Što se tiče povratka sportaša treninzima, tu nema toliko problema, ali igranje natjecateljskih utakmica, prvenstava to je već nešto potpuno drugačije i daleko rizičnije. Da sam na mjestu predsjednika klubova, počeo bih razmišljati o idućoj sezoni. Odluka koju je donijela Francuska mogla bi usmjeriti Italiju i ostale europske zemlje da naprave isto. Čitajući izjave, čini mi se da je većina predsjednika klubova Serie A sklona tome da se prekinuta sezona završi”, rekao je Spadafora  te je dodao:

“Ovo nije nikakvo demoniziranje nogometa, kako nam neki predbacuju, to je ludo i pomisliti. Nogomet donosi ogroman novac cijelom sportu, ali i našoj ekonomiji, ali ako se njegov povratak ne može izvesti tako da bude siguran za sve njegove sudionike, morat ćemo definitivno prekinuti ovu sezonu. Pozivam zato ključne ljude talijanskog nogometa da razmisle o planu B.”

Kako smo već pisali Serie A prekinuta je 9. ožujka. Do kraja bi se trebalo odigrati još 12 kola te četiri utakmice 25. kola. Talijanski kup prekinut je nakon prvih utakmica polufinala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.