Nizozemska šokirala Gruziju na otvaranju Eurobasketa

Košarkaši Nizozemske kreirali su prvo iznenađenje na ovogodišnjem EuroBasketu svladavši na otvaranju natjecanja skupine C u Areni Zagreb favoriziranu Gruziju sa 73:72 (17:17, 19:9, 22:22, 15:24).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svojoj prvoj utakmici nakon 26 godina od posljednjeg sudjelovanja na završnici Europskog prvenstva, također u Zagrebu, reprezentacija Nizozemske je svladala momčad koja u svojim redovima ima sadašnje i bivše NBA igrače te košarkaše visoke europske reputacije, poput Zaze Pačulije, Tornikea Šengelije ili Manučara Markoišvilija, a Gruzijci su pojačani i naturaliziranim Amerikancem Jacobom Pullenom, kojeg će hrvatski ljubitelji košarke moći od sljedeće sezone gledati u dresu Cedevite.

No, Gruzijcima to nije bilo dovoljno za slavlje. Većim dijelom utakmice Nizozemska je vodila, a u posljednju četvrtinu ušla s 10 poena prednosti. Gruzijci su se ipak uspjeli vratiti, a dvije minute kraja došli su i do svog najvećeg vodstva na utakmici, kad je Šengelia pogodio za 70-65. No, previše izgubljenih lopti i promašaja u završnici, odveli su Gruzijce u poraz.

Koš koji je postigao nizozemski centar Robin Smuelders 18 sekundi prije kraja za vodstvo 73:72 pokazao se pobjedničkim. Gruzijci su u posljednjem napadu dugo petljali, na kraju je Markoišvili došao do čistog šuta, ali je s četiri metra promašio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pobjednike je sa 22 koša predvodio opasni šuter Charlon Kloof. Worthy De Jong je ubacio 16 poena uz šest skokova, a centri Smeulders i Norel dodali su po osam koševa. Zaza Pačulia (16 poena, 6 skokova, 4 asistencije) i Tornike Šengelia (16 poena, 8 skokova, 5 asistencija) predvodili su gruzijsku reprezentaciju koja se ovim porazom našla u teškoj situaciji i morat će prolaz u drugi krug tražiti u dvobojima s nominalno boljim momčadima, kao što su Slovenija, protiv koje će igrati u nedjelju, ili Hrvatska, koja Gruzijce čeka u posljednjem kolu, u četvrtak 10. rujna.

Nizozemska će u 2. kolu igrati protiv Makedonije, a moguća pobjeda u tom dvoboju mogla bi “narančastima” neočekivano donijeti prolaz u nokaut fazu.

Gruzija – Nizozemska 72:73
Arena Zagreb. Gledatelja: 800

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gruzija: Pullen 7, Metreveli, Pačulia 16, Cincadze 8, Šermadini 2, Sanadze 11, Markoišvili 11, Pacacia, Sanikidze 1, Burjanadze, Šengelia 16, Ležava

Nizozemska: Franke, Williams, W. De Jong 16, Kloof 22, Kherrazi 2, De Pagter, Akerboom 5, Schaftenaar 6, N. De Jong 4, Smeulders 8, Norel 8, Slagter 2

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.