Nogomet neće biti isti: Igrači HNL-a 40 milijuna eura jeftiniji

Osijek, 16.02.2020. - Utakmica 22. kola Prve HNL Osijek - Dinamo. foto HINA/ ml

Ovih dana često se čuje da sport, a posebno nogomet, više nikad neće biti isti, posebno kad je riječ o financijskoj moći. U iščekivanju nastavka sezone, a znajući koliko financije naših klubova ovise o izlaznim transferima, malo smo se poigrali s trenutačnom vrijednosti njihova igračkog kadra, piše HRT.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Očekivano najskuplji je Dinamo, ali s obzirom na globalnu sliku bilježi se velik pad vrijednosti igrača. Nakon dvije dojmljive europske sezone te uobičajene dominacije na domaćim terenima Dinamo je definitivno priča za sebe. Vrijednost “modre” momčadi u ovome je trenutku procijenjena na gotovo 80 milijuna eura.

Bili su Modri i nadomak stotke, ali stanka zbog pandemije njihovu je vrijednost spustila za više od 17 milijuna eura, odnosno više od 18 posto ukupne vrijednosti.

Koliko je momčad aktualnih prvaka dominantna u odnosu na hrvatsku konkurenciju reći će vam i podatak da igrački kadar četiriju preostalih članova gornjega doma lige  – Hajduka, Osijeka, Rijeke i Lokomotive – zajedno ne vrijedi kao društvo s Maksimira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tek kada ovoj četvorci priključimo i šestoplasiranu Goricu dolazimo do vrijednosti igračkog kadra koja nadilazi onu koju ima Dinamo.

Ukupno gledano procjenjuje se da su klubovi HNL-a tijekom stanke izgubili na vrijednosti igračkog kadra gotovo 40 milijuna eura.- Nitko u ovom trenutku ne može točno izračunati pad vrijednosti igrača. To će se moći znati tek u trenutku kad sve ovo prestane i kad se ponovno pokrene cijeli taj mehanizam, prokomentirao je nogometni menadžer Marko Naletilić.

Dodajmo tome i da Dinamo ima devet najvrednijih igrača lige.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mjesto u vrhu napada ne samo Modrih, već i hrvatske reprezentacije najskupljim eksponatom HNL-a učinilo je Brunu Petkovića. Uz njega dvoznamenkastu milijunsku vrijednost ima i reprezentativna jedinica  Dominik Livaković.

Bez nastupa tijekom stanke, ali i ovoga ljeta na Euru, obojici je cijena pala za dva i pol milijuna eura. Daleko nije ni treći Dinamov reprezentativac Mislav Oršić, a tek na 10.  mjestu po vrijednosti nalazi se netko tko nije iz Dinama, riječ je o prvome topniku prvenstva, napadaču Osijeka Mirku Mariću.

Hajduk predvodi Mijo Caktaš, ukupno na 12. mjestu ljestvice, a odmah uz njega je i Kristijan Lovrić iz Gorice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najvredniji Riječanin je Antonio Čolak, a u HNL-u je u ovome trenutku ukupno 17 igrača čija se vrijednost procjenjuje na dva ili više milijuna eura.

– Povukao bih paralelu s tržištem nekretnina, kad je kriza ljudi se boje investirati, Isto će biti na nogometnom tržištu, kaže Naletilić.

S obzirom na neizvjesnost u vezi s nastavkom sezone i izglednu nemogućnost dolaska gledatelja, gdje se tek Hajduk i eventualno Rijeka mogu brinuti zbog izostanka priljeva tog novca, bit će vrlo zanimljivo promatrati kako će se naši klubovi ponašati jednom kada počne ljetni prijelazni rok.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.