Nogometni savez Nizozemske objavio nastavak sezone, Ajax je trenutačno vodeći i protiv toga je…

Foto: fah

U Nizozemskoj, za razliku od Hrvatske, pokušavaju stvari polako vraćati u normalu. Naime, dok se u Hrvatskoj poručuje kako ‘‘nema popuštanja mjera dok se ne pronađe lijek ili cjepivo” nizozemska Eredivisie, inače deveta liga na UEFA-inoj ljestvici nacionalnih koeficijenata, prva je od najjačih europskih liga objavila datum nastavka sezone, koja je privremeno prekinuta zbog pandemije koronavirusa. Naime, i iz UEFA-e su poručili kako će se oni koji samoinicijativno donesu odluku o završetku sezone ili poništenju sezone suočiti sa sankcijama. Dakle, postoji mogućnost da se klubovi iz takvih liga neće moći natjecati u europskim kupovima, Ligi prvaka, Europa ligi

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, vratimo se u Nizozemsku, naime, njihov je Savez na video konferenciji obavijestio klubove da će se sezona nastaviti 19. lipnja, naravno, ako će to nizozemska Vlada dopustiti.

Navodno nastavak sezone ne žele ni Ajax, ni PSV Eindhoven, ni AZ Alkmaar, sve dok se situacija glede pandemije koronavirusa ne poboljša. U Nizozemskoj situacija nije baš idealna, naime, više od 20 000 ljudi je zaraženo koronavirusom, a oko 2500 je umrlih. Savez je dao naputak klubovima da s treninzima počnu 15. svibnja i to u manjim grupama te dva tjedna kasnije cijele momčadi.

U prvoj polovici lipnja igrale bi se prijateljske utakmice kako bi se igrači vratili koliko-toliko u formu, a preostalih osam ili u nekim slučajevima devet kola, koliko je ostalo do kraja sezone 2019/20., igralo bi se između 19. lipnja i 31. srpnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema tom planu nova bi sezona trebala početi krajem kolovoza, tri tjedna kasnije nego inače, no, ipak dovoljno rano kako bi se završila na vrijeme s obzirom da se idućeg ljeta igra i Europsko nogometno prvenstvo, koje je prioritet.  Od klubova Eredivisie traži da se utakmice igraju kao u Engleskoj, dakle, i tijekom božićnih te novogodišnjih blagdana.

Podsjetimo, na ljestvici vode Ajax i AZ s istim brojem bodova, na trećem je mjestu Feyenoord sa šest bodova manje, dakle, 50 osvojenih bodova. Ajaxu, naravno, odgovara prekid sezone i proglašenje trenutačnog poretka na ljestvici kao konačnog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.